2022. január 19

A Fejlesztési Minisztérium útmutatókat ad ki az Országos Helyreállítási Terv keretében finanszírozott helyi projektekhez

A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium április 1-jén bocsátja ki az Országos Helyreállítási és Reziliencia Program (PNRR) által finanszírozott helyi projektek megvalósitását szolgáló útmutatókat. A PNRR keretében Romániának összesen közel 30 milliárd eurós támogatást biztosítanak. „A tömegközlekedési célú elektromos járművek vásárlására, töltőállomások telepítésére, fiatalok zöldlakásainak építésére, valamint középületek, tömbházak rehabilitációjára vonatkozó projektekről van szó”, magyarázta Cseke Attila tárcavezető, megjegyezve: „Ha egy kedvezményezett Polgármesteri Hivaral belép erre a platformra azonnal megjelenik az adott területi-közigazgatási egységnek (ATU) előre elkülönített összeg – függetlenül attól, hogy önkormányzatról, községről van szó -, illetve az összegen belül elérhető beruházások. Beruházásonként digitálisan fel kell tölteni a munkálatok elvégzésehez szükséges költségek előkalkulációját, a helyi önkormányzat határozatát, a telekkönyvi kivonatot és a szükséges nyilatkozatokat, a meghirdetett pályázati útmutató szerint. Egy bizonyos típusú vagy több beruházás bejelőlése után, amelyet fedez a kiutalt összeg, ki lehet tölteni a finanszírozási kérelmet, majd ezt követen megköthető az illető beruházások kivitelezésére vonatkozó finanszirozási szerződés”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Az energiaár-szabályozó hatóság négy energiaszolgáltatót bírságolt meg, mivel nem alkalmazták az ármérséklést és az árkompenzációt

Az energiaár-szabályozó hatóság (ANRE) négy földgáz és villamosenergia-szolgáltatót külön-külön 200 000 lejjel bírságolt meg, mivel nem alkalmazták az energiárak befagyasztását és az árkompenzációt. A négy vállalatot – az ENEL Energie, az ENEL Energie Muntenia, az Electrica Furnizare és a Gaz Vest – a számlák újraszámitására kötelezték. Ellentétben az Országos Fogyasztóvédelmi Hatósággal, amely még a támogatási rendszert nem megfelelően alkalmazó szállítókat is megbírságolta, az ANRE csak azokat a vállalkozásokat bűntette, amelyek egyáltalán nem alkalmazták a támogatási sémát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

A kormány péntekig tervezi véglegesíteni annak a sürgősségi rendeletnek a szövegét, amely újabb energia-ármérséklést és kompenzálást irányoz elő

A kormány péntekig tervezi véglegesíteni annak a sürgősségi rendeletnek a szövegét, amely a villamosenergia és a földgáz újabb ármérséklését és kompenzálását irányozza elő, közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülés napirendje előtt. A szerdai kormányülés napirendjén szerepel az a sürgősségi rendelet is, amely a hibásan kiállitott számlák újraszámitására kötelezi a földgáz- és áramszolgáltatókat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Romániában március végéig segélyezik a kényszerszabadságra küldött alkalmazottakat

A szerdán elfogadott sürgősségi rendelet értelmében március végéig kaphatják meg saját bérük 75 százalékát (de legfeljebb az átlagbér 75 százalékát) azok, akiknek a járvány miatt függesztették fel a munkaszerződését. A társadalombiztosítási alapból folyósított mostani segély összege nem haladhatja meg a nettó 2674 lejt, akkor sem, ha a kényszerszabadságra küldött alkalmazott bruttó bére nagyobb annál a 6095 lejes összegnél, amellyel a 2022-es társadalombiztosítási költségvetés bruttó átlagbérként számol. A segélyre a szerzői jogokból élő szabadúszók és sportolók is jogosultak, ha a járvány miatt veszítették el bevételi forrásukat. A korábbi jogszabályok értelmében tavaly december 31-ig részesítették állami segélyben azon vállalkozások kényszerszabadságra küldött alkalmazottait, amelyeknek a tevékenységét a világjárvány miatt 2020 májusában bevezetett – és azóta minden hónapban meghosszabbított – veszélyhelyzet miatt hatóságilag korlátozták. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

A munkaügyi miniszter trágyalásokat folytatott az Országos Statisztikai Intézet munkatársainak képviselőivel

Marius Budăi munkaügyi miniszter az Országos Statisztikai Intézet munkatársainak képviselőivel tárgyalt szerdán, miután a délelőtti órákban sztrájkőrséget álltak a Szociáldemokrata Párt (PSD) székháza előtt. A miniszter a tárgyaláson közölte, hogy március végéig befejeződnek a koalició szintjén is elfogadott minisztériumközi bizottság keretében folyó tárgyalások a különböző tevékenységi területeken dolgozó alkalmazottak béreinek növeléséről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)
Rozália Gănciulescu