Bucureştenii racordaţi la încălzirea centralizată vor plăti mai mult pe gigacalorie

Bucureştenii racordaţi la încălzirea centralizată vor plăti mai mult pe gigacalorie, dar pentru moment nu se ştie cuantumul majorării. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a avizat ieri tariful mediu al gigacaloriei livrate de compania Termoenergetica – la valoarea de 980 de lei, faţă de 490 de lei, cât era până acum. Acesta este însă un preţ mediu, ceea ce înseamnă că, în funcţie de zona şi termocentrala care asigură agentul termic, preţul poate varia.

Vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy Bege: Cine, unde primeşte energie electrică şi de la ce producător, preţul poate varia. Se compune din achiziţie de la ELCEN, pentru că cumpără energie termică de la ELCEN, producţia lor, care pentru centrala termică de zonă din Casa Presei este de 331 de lei, pentru centralele cvartal este de 511 lei şi din toate aceste componente se ajunge la acel tarif final care s-a avizat de noi şi aprobarea se va face în Consiliul general.

Decizia finală privind facturile pe care le vor plăti bucureştenii aparţine, însă, Consiliului General al Capitalei, cel care aprobă cuantumul subvenţiei. În acest moment, preţul gigacaloriei este de 490 de lei, sumă din care bucureştenii plătesc doar 164. Una dintre propunerile vehiculate de primărie este ca bucureştenii să plătească o treime din noul tarif, iar restul să reprezinte subvenţie de la municipalitate./aburtica/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie