Detalii despre agenda ședinței de guvern

Executivul va aproba astăzi noi reguli care vor obliga furnizorii de gaze naturale și energie electrică să refacă fracturile emise greșit. Ieri, premierul Nicolae Ciucă a discutat cu reprezentanții producătorilor și furnizorilor din domeniu, cărora le-a cerut să se asigure că oamenii nu vor plăti pentru greșelile de facturare.
Reporter: Petruța Obrejan – Refacerea facturilor care au fost trimise greșit, dar și neperceperea de penalități, precum și interzicerea debranșării vor fi cuprinse în proiectul de ordonanță de urgență ce va fi discutat astăzi în ședința executivului – spunea ministrul energiei, Virgil Popescu, care a precizat că vor fi refăcute toate facturile întocmite eronat, indiferent dacă acest lucru s-a petrecut în noiembrie-decembrie anul trecut.
Virgil Popescu: Se fac modificări la procedura de decontare a facturilor compensate, și acolo vrem să introducem, în ședința de guvern, obligativitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalități și interzicerea debranșării.
Reporter: Tot astăzi vor fi aprobate prin ordonanță de urgență formele de sprijin care se vor acorda până la 31 martie pentru angajații sau profesioniștii care vor intra în șomaj ca urmare a interzicerii suspendării sau limitării activităților economice, determinată de actuala pandemie. Astfel, aceștia ar urma să primească o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor de stat.
De asemenea, executivul intenționează să declare ziua de 2 decembrie drept zi liberă. Practic, românii ar urma să aibă în acest an parte de o minivacanță de cinci zile, dacă ținem cont că atât ziua de Sfântul Andrei cât și cea de 1 Decembrie sunt zile libere./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie