Grevă de avertisment a sindicatelor din învăţământ

Va fi grevă de avertisment astăzi în școli, între orele 11-13. Elevii nu vor face niciun fel de activitate didactică, însă vor fi supravegheați de profesori.
Reporter: Adriana Leu – Greva de avertisment de astăzi este declanșată de membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ce ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Angajații din învățământ solicită guvernului acordarea salariilor de bază prevăzute în legea din 2017, dar și alocarea unui procent de 6% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea educației. Sindicaliștii mai cer să primească sporurile pentru condițiile de muncă, să fie plătiți pentru orele suplimentare, dar și majorarea numărului de posturi didactice. Președintele FSLI, Simion Hăncescu, estimează că 175.000 de persoane vor protesta astăzi și precizează că numărul celor nemulțumiți a crescut de la o zi la alta, pe fondul lipsei de reacție din partea autorităților.
Simion Hăncescu: Este vorba de o acumulare de nemulțumiri. Ne amintim că în data de 6 decembrie am depus la sediul Guvernului României 163.000 de semnături în sprijinul unei petiții prin care am cerut aplicarea Legii 153 de la data de 1 ianuarie 2022. Din păcate, n-am primit niciun semnal. Au urmat trei zile de protest în faţa sediului Guvernului; iarăși tăcere din partea șefului executivului. A fost încă o zi de pichetare săptămâna trecută și evident că am luat decizia de a trece la o formă de protest în care să fie implicați mai mulți oameni. Vor grevă generală.
Reporter: Nu doar angajații din învățământ aflați în spatele catedrei sunt nemulțumiți de situația în care se află – subliniază Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”.
Marius Nistor: Aş vrea să precizez foarte clar că nu discutăm numai de profesori, de personal didactic de predare. Este vorba de întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea într-o unitate şcolară: personal didactic de predare, didactic auxiliar şi nedidactic. În acţiunea de protest vor fi toţi colegii noştri, indiferent de funcţia pe care o îndeplinesc la nivelul unităţilor de învăţământ. Vom fi în şcoală, copiii vor fi supravegheaţi. Nu se desfăşoară nicio activitate didactică de predare.
Realizator: Greva de avertisment a personalului din educație este programată să înceapă la ora 11:00 și să se încheie la 13:00../cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie