POLITICO: Premierul României e acuzat de plagiat. Rivalii cer anchetă

Nicolae Ciucă neagă acuzația.
Premierul român Nicolae Ciucă, aflat în funcție de nici două luni, e acuzat că și-a plagiat aproape o treime din teza de doctorat.
Pe cel puțin 42 de pagini din cele 138 ale lucrării se află conținut plagiat, conform unei investigații realizate de jurnalista română Emilia Şercan și publicate marți dimineață, în care ea aduce probe că Ciucă nu numai că a preluat cuvânt cu cuvânt texte din lucrările altor autori, dar a mai utilizat și tehnici de disimulare a plagiatului.
Ciucă, fost ofițer al armatei, a negat orice neregulă și a afirmat că doctoratul său a fost „realizat în conformitate cu cerințele legale” de la acea dată. „Aceste acuzații publice nu pot fi susținute științific în nici un fel”, a precizat el într-un comunicat postat pe pagina sa oficială de Facebook după publicarea articolului.
În ciuda dezmințirii lui Ciucă, influentul politician din opoziție Dacian Cioloș, de la partidul Uniunea Salvați România (USR-PLUS), a cerut „clarificarea urgentă” din partea premierului precum și o anchetă, precizând că dacă acuzațiile se confirmă „e necesară o demisie de onoare”.
Partidul Național Liberal (PNL) din care face parte Ciucă a ajuns la sfârșitul anului trecut la un armistițiu cu foștii adversari de la Partidul Social Democrat (PSD), după săptămâni de tulburări politice în care Ciucă fusese propus în două rânduri pentru a conduce un nou guvern.
În noiembrie 2021, când a devenit în sfârșit premier, Ciucă și-a asumat funcția cu o dată de expirare în 2023, ca parte a unui sistem de „rotație” convenit de coaliția de guvernare.
Şercan, e binecunoscută pentru investigațiile ei cu impact masiv privind plagiatele politicienilor români și a primit mai demult amenințări cu moartea.
Nu e prima oară când plagiatul sau manipularea CV-ului constituie o problemă pentru clasa politică românească. La două săptămâni după învestirea noului guvern, ministrul digitalizării Florin Roman a demisionat după ce presa dezvăluise că și-a falsificat CV-ul. În 2014 premierul de la acea dată, Victor Ponta, a renunțat la titlul de doctor în urma unor acuzații de plagiat, care aveau să fie confirmate în 2020.
Articol de Ana Fota
https://www.politico.eu/article/romania-plagiarism-nicolae-ciuca-prime-minister/
POLITICO (Belgia), 18 ianuarie 2022
Traducere: Andrei Suba