Primarul capitalei face apel către angajații STB să asigure o treime din transportul de suprafață

Realizator: Primarul capitalei, Nicușor Dan, face apel către angajații Societății de Transport București să asigure o treime din transportul de suprafață, așa cum prevede legea. El spune că este deschis la dialog cu salariații care au declanșat o grevă spontană în această dimineață, fiind afectaţi sute de mii de bucureșteni care nu au mai putut folosi autobuzele, tramvaiele și troleibuzele.
Şi conducerea Societății de Transport București consideră că șoferii trebuie să respecte legea și să plece pe traseu. Directorul STB, Adrian Criţ, a precizat pentru postul nostru de radio că greva este ilegală și că va solicita în instanță suspendarea acesteia:
Adrian Criţ: Tuturor celor care dețin pentru astăzi un titlu de călătorie valabil Societatea le va recunoaște o zi de călătorie în plus, abonamente. Rog pe această cale sindicatul reprezentativ să nu mai forțeze angajații să rămână în autobaze și depouri. Există înregistrări în acest sens cu presiunile exercitate de către liderii sindicali.
Reporter: Când se va termina greva de astăzi?
Dan Criţ: Ne dorim sa fie ce finalizate cât mai curând. Bucureştenii nu trebuie să mai sufere.
Realizator: Reporterul Radio România Actualităţi, Alex Buzică, ne mai informează că au fost suplimentate echipajele de Poliție și Jandarmerie pe străzi și în zona metroului, unde s-a format aglomerație. Pentru a veni în sprijinul călătorilor și Metrorex a introdus în circulație toate trenurile disponibile și a redus timpii de așteptare în stații. În contextul pandemiei de coronavirus, forțele de ordine de la metrou vor patrula pentru a vedea dacă pasagerii respectă regulile de acces și de distanțare socială.
Amintim că autobuzele, tramvaiele și troleibuzele din București nu au ieșit pe traseu în această dimineață. Angajații Societății de Transport București solicită majorări salariale și cer demisia directorului general. Câteva sute de sindicaliști au participat şi ieri la un miting de protest în fața sediului Societății de Transport București. Președintele Sindicatului Transportatorilor, Vasile Petrariu, a explicat că angajații sunt nemulțumiți deoarece bugetul STB pe anul în curs prevede a un fond de salarii mai mic decât cel de anul trecut./ilixandru/pvelisar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 ianuarie)