2022. január 21

Újabb Moderna vakcina-szállitmány érkezett Bukarestbe

A mintegy 178 ezer Moderna-vakcinát az Unifarm Országos Társaság lerakatánál tárolták és innen osztják szét az országszerte működő regionális központoknak. Mostanig Románia 3,5 millió adag Moderna-vakcinát vett át és ezekből kevesebb mint egymilliót használt fel, közölte a koronavirus elleni oltáskampányt irányitó országos bizottság.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Klaus Iohannis államelnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök a NATO keleti szárnyának biztonsági helyzetéről tárgyal

Klaus Iohannis államelnök és Nicolae Ciucă miniszterelnök a NATO keleti szárnyának biztonsági helyzetéről tárgyal pénteken. Mindeközben Jack Sullinvan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója tegnap telefonbeszélgetést folytatott a NATO keleti szárnyához tartozó 9 szövetséges ország bukaresti csoportjának külügyminisztereivel és más tisztségviselőivel. Jack Sullivan tájékoztatta szövetségeseit az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseiről, amelyeket azon válság enyhitéséért tesznek, amelyet Oroszország okozott 100 000 katona felsorakoztatásával Ukrajna határai mentén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Románia határán 2021-ben több tonna, európai országokból származó hulladék behozatalát akadályozták meg

2021-ben növekvő tendenciát mutatott az államhatár átkelőhelyein azonosított illegális hulladékszállítás, valamint a határokra nehezedő nyomás, főleg a hulladékkezelés és -hasznosítás lényegesen alacsonyabb költségei miatt. A legtöbb illegális szállítmányt a Giurgiu-i vámnál fedezték fel, ahol a Környezetvédelmi Őrség az ellenőrzések után megállapította, hogy az áru nem felel meg az okmányoknak. Amenyiben a Környezetvédelmi Őrség képviselői megállapitják, hogy a hulladékszállítás nem felel meg a vonatkozó jogszabályoknak, joguk van meghozni a szükséges intézkedéseket a kérdéses áru Románia területére való behozásának megakadályozásáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.21)

A kormány jövő héten sürgősségi rendeletet fogad el az energiapiac szabályozásáról

A kormánykoalíció vezetői megállapodtak abban, hogy pénteken véglegesitik a rezsiárak emelkedését ellensúlyozó új intézkedésekről szóló sürgősségi rendelet szövegét, hogy azonnal közvitára kerülhessen. A lakosságot és a cégeket érintő intézkedésekről a hét elején állapodtak meg a koalícióban. Az intézkedések február 1-től március 31-ig lesznek érvényesek. A koalició tagjai megállapodtak abban is, hogy jövő hétfőig, amikor új találkozóra kerülhet sor, mindegyik fél terjessze elő saját intézkedéseit az energiapiac szabályozására és a közös döntés meghozatalára vonatkozóan. A szociáldemokraták az utóbbi időben mind azt hangoztatták, hogy hat hónapra szabályozni kell az energia árát és állításuk szerint az államnak közbe kell lépnie az állampolgárok és a gazdaság támogatása érdekében. Ezt a megoldást helyeslik a liberálisok is, akik azt javasolják, hogy meghatározott idő alatt – ugyancsak hat hónapra szólóan – a háztartási fogyasztók az energiát szabályozott ár szerint fizessék, mig a kis- és középvállalatok esetében az energia árát a költségvetésből kompenzálják. Az ezzel kapcsolatos jogalkotási javaslatot a jövő héten terjeszthetik elő a parlamentben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Jelenleg nincs és nem is lehet szó a COVID-19 terjedését leszoritó intézkedések feloldásáról, hangsúlyozta Arafat

Továbbra is nagy óvatosságra és figyelemre van szükség, mivel a fertőzések száma még nem tetőzött, és nem tudni azt sem, milyen hatásai lesznek még a növekedésnek, jelentette ki a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője. Raed Arafat hangsúlyozta, azok az európai országok, amelyek a korlátozások részleges vagy teljes feloldásáról döntöttek, a világjárvány másik szakaszában vannak, a napi több százezer megbetegedést előidéző hullám náluk már lecsengett, csökkentek az esetszámok. Romániában pedig most vannak felfutóban, nem lehet szó a korlátozások feloldásáról, hazánkban egyébként is sokkal lazábbak a korlátozó intézkedések, mint sok más, teljes zárlatot elrendelő országban, fűzte hozzá a belügyi államtitkár.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.21)

Rozália Gănciulescu