Papa Francisc face apel la „rugăciune pentru pace” în Ucraina

Papa Francisc a făcut apel, duminică, la o zi internațională de „rugăciune pentru pace”, pe 26 ianuarie, pentru a opri agravarea crizei din Ucraina, afirmând că tensiunile amenință securitatea Europei şi există un risc de repercusiuni la scară largă. Diplomați de rang înalt din SUA și Rusia nu au reușit, vineri, să înregistreze vreun progres major în discuții, pentru a rezolva criza din Ucraina, deși au fost de acord să continue convorbirile.

Duminică, Marea Britanie a acuzat Rusia că încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina. „Urmăresc cu îngrijorare tensiunile în creștere care amenință să dea o nouă lovitură păcii în Ucraina și să pună la îndoială securitatea Europei, cu repercusiuni și mai mari”, a spus Papa. El a făcut apel la „toți oamenii de bunăvoință” să se roage miercurea viitoare pentru ca toate inițiativele politice „să fie în slujba fraternității umane”, mai degrabă decât interesele partizane.

Vaticanul nu a oferit detalii imediate despre modul în care Papa va marca ziua. „Cei care își urmăresc interesele dăunând intereselor altora îşi dispreţuiesc vocația de om, pentru că toți am fost creați ca frați”, a spus Suveranul Pontif, fără a detalia. Vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov pe care l-a avertizat cu privire la un răspuns „rapid și sever”, în cazul în care Rusia invadează Ucraina după ce a comasat trupe în apropierea granițelor acesteia./mbrotacel/cpodea

REUTERS – 23 ianuarie