2022. január 25

Az energiaárak kompenzálásában és befagyasztásban részesül minden kis- és középvállalkozás

Az energiaárak kompenzálását és befagyasztását egyformán alkalmazzák minden kis és középvállalkozás esetében, nyilatkozta Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnöke, a Nicolae Ciucă miniszterelnökkel tartott hétfői találkozó után. A befagyasztási szintről Florin Jianu elmondta, ebben a pillanatban mindenki vesziteni fog, úgy a háztartási fogyasztók, mind a kis-és középvállalkozások, de még maga az állam is. „Az ármérséklésből származó különbséget a államnak kell kifizetnie, épp ezért is javasoltuk megoldásként a szabályozott árra való visszatérést. A miniszterelnök magyaráza szerint az Energiaár-szabályozó Hatóságnak (ANRE) több időre van szüksége e megoldásra és ezért döntött az árak befagyasztása mellet, amely azonnal alkalmazható megoldás”, magyarázta Florin Jianu, aki úgy vélte hogy az ármérséklést januárra is kellene terjeszteni, mivel év végén és elején  jönnek a legnagyobb energia- és gázszámlák.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.25)

Románia 114 ezer adag koronavirus elleni vakcinát kapott az 5-11 éves gyermekek beoltására

Kedden megérkezett Romániába  az 5-11 éves gyermekek beoltására szánt, 114 ezer adag vakcinából álló első szállitmány. A gyermekek oltása szerdán kezdődik és mostanig 3.300 gyermeket regisztráltak az online platformon. Az oltás napján a gyermek iskolai felmentést kap, mig az egyik szülő, aki elkíséri a kiskorút az oltási központba, szabadnapot kérhet a munkáltatótól. Eközben a koronavirussal fertőzött gyermekek száma egyre növekszik, a kedden virusfertőzéssel korházba utalt betegek több mint kilenc százaléka kiskorú volt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.25)

Romániában nem emelkedtek jelentősen a fertőzésszámok

Romániában nem emelkedett jelentősen a múlt heti csúcsokhoz képest, így kedden sem haladta meg a húszezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter pedig úgy vélekedett, hogy az országban február közepén tetőzhet a járvány mostani, ötödik hulláma. A kórházi kezelésre szorulók száma egyre gyorsabban emelkedik, de továbbra sem olyan ütemben, mint a fertőzötteké: az utóbbi hét napon csaknem 70 százalékkal nőtt a Covid-beutaltak száma, kedden meghaladta a hétezret. A kórházakban 650 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 33 százalékkal több, mint múlt kedden. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azzal számol, hogy február 10-15 után már csökkenni fognak a napi esetszámok, és márciustól lazítani lehet a járványügyi intézkedéseken, addig azonban még egy nehéz időszak következik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.25)

Klaus Iohannis: A COVID-19 világjárvány kedvező feltételeket termtett az összeesküvés-elméleteknek is

Klaus Iohannis államelnök felhivta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-járvány felerősítette az antiszemita támadásokat és megteremtette a kedvező feltételeket a félretájékoztatásnak és az összeesküvés-elméleteknek. „Ne hunyjuk szemet ezen valós veszélyek előtt (…), hiszen a társadalomban általános apátia uralkodott el, és nem veszi komolyan a szélsőségesség fenyegetését. Nem szabad hallgatnunk, mert egyetlen hang, amely igazat mond, több hazug hangot némíthat el” , hangsúlyozta al államfő Bukarest egyik központi zsinagógájában a Holokauszt nemzetközi emléknapja és az 1941-es bukaresti zsidóellenes pogrom évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen. Az elnök úgy vélte, hogy csakis az alapvető emberi jogok biztosítása, a történelmi valóság tiszteletben tartása és az ilyen atrocitásokhoz vezető okok megértése szavatolja, hogy a holokauszthoz hasonló, emberiesség elleni bűncselekmény soha többé ne ismétlődjék meg. Kiemelte: manapság új, megtévesztő formában jelentkeznek a demokráciára leselkedő veszélyek, így az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, az intolerancia, a rasszizmus és a diszkrimináció felerősödése ismét aktuálissá tehetik a történelem tragikus tapasztalatait. Iohannis annak fontosságát hangsúlyozta, hogy mindenki mondjon határozott nemet a gyűlöletre, a hazugságra, a félretájékoztatásra, a konspirációs elméletekre, mert csakis így szavatolhatók a demokratikus elvek és értékek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.25)

Dacian Cioloş az energiaügyi miniszer lemondását követeli

Dacian Cioloş, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke kedden ismételten megerősitette az USR kérését Virgi Popescu energiaügyi miniszter leváltására vonatkozóan, mivel az energiaszolgáltatók mintegy egymillió számlát tévesen állítottak ki. A szolgáltatóknak kirótt bűntetések nem orvosolják a családok drámáját, hangsúlyozta Cioloş.”Elvárjuk a jelenlegi kormánykoaliciótól olyan intézkedések meghozását, amelyek közvetlen hatással lesznek a számlák csökkenésére és amelyeket az USR már az összel javasolta, pontosabban a hozzáadottérték-adó 19%-ról 5%-ra való csökkentését meghatározott időre, a villamos energia jövedéki adójának megszüntetését és a zöld bizonyítvány fizetése alóli ideiglenes  mentesség.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.25)

Rozália Gănciulescu – RADOR