Avertisment al premierului britanic privind invadarea Ucrainei

Realizator: Cristian Bâcâin – Pentagonul a anunțat că 8.500 de soldați americani sunt gata să se alăture forței NATO de reacție rapidă, care ar urma să fie desfăşurată în Estul Europei dacă Rusia invadează Ucraina. Moscova neagă că ar planui un atac, dar are masaţi în apropiere 100.000 de militari. De aceea, aliații își întăresc apărarea pe flancul estic cu 40.000 de oameni, avioane de luptă și nave de război. Președintele Biden a avut consultări video cu aliații europeni pentru o strategie comună împotriva agresiunii ruse, după care puterile occidentale au transmis Kremlinului un noua avertisment prin vocea premierului britanic, după cum relatează de la Londra corespondenta RRA, Aura Neag.
Reporter: Boris Johnson a avertizat în termenii cei mai clari Rusia că, dacă va invada Ucraina, consecințele vor fi dezastruoase, după cum le-a numit premierul britanic.
„Trebuie să fim foarte clari față de Kremlin, față de Rusia, că o invazie va fi un pas dezastruos. O invazie a Ucrainei din perspectiva Rusiei va fi o operațiune dureroasă și sângeroasă. Cred că este important ca oamenii din Rusia să înțeleagă faptul că aceasta poate fi o nouă Cecenia pentru ei” – a declarat domnul Johnson.
Boris Johnson a avut aseară convorbiri telefonice cu lideri din alte țări aliate pentru a discuta sancțiuni economice împotriva Rusiei, în cazul unei invazii. Premierul britanic spune că informațiile de la serviciile secrete sunt clare și arată că Rusia ar fi pregătit 60 de câmpuri de luptă la granița cu Ucraina și că ar exista un plan de preluare a capitalei Ucrainei, Kiev. Între timp, Marea Britanie s-a alăturat Statelor Unite și a început să-și evacueze o parte din diplomați din capitala Ucrainei și familiile lor.
Realizator: Între timp a fost confirmată o nouă rundă de convorbiri, în așa-numitul format Normandia, pentru soluționarea conflictului din Estul Ucrainei. Consilierii politicii din Rusia, Ucraina, Franța și Germania se vor întâlni mâine la Paris pe fondul agravării tensiunilor. Autorități de la Moscova susțin că ucrainenii se pregătesc să îi atace pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, dar occidentalii cred că Rusia va încerca să fabrice un motiv pentru a invada Ucraina.#HUN./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 ianuarie)