Institutul Cantacuzino trebuie să treacă într-o altă etapă, aceea de a produce vaccinuri (Vasile Dîncu)

Realizator: Georgiana Grosso – Institutul Cantacuzino trebuie să treacă într-o altă etapă, aceea de a produce vaccinuri, iar obiectivul principal este în acest moment serul gripal – afirmă ministrul apărării, Vasile Dîncu. După ședința de autoevaluare a activității Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino pe anul 2021, ministrul a punctat că instituția nu dispune de infrastructură adecvată. Vasile Dîncu a precizat că are în vedere un parteneriat între Institutul Cantacuzino și industria farmaceutică din România.
Vasile Dîncu: În ceea ce privește producerea de vaccinuri, seruri, producerea de medicamente, un parteneriat cu zona privată din România pentru ca Institutul Cantacuzino să fie un fel de centru, de creier, pentru cercetare și pentru testare, pentru a ajunge și la mare producție. Am observat, de exemplu, că în ultima vreme achiziția de echipamente a dus, de exemplu, spre o distribuție en-gros, de exemplu, de vaccinuri unde avem o capacitate de depozitare de peste cinci milioane de doze de vaccinuri. Este un lucru care nu este simplu, pentru că pentru a credita un asemenea depozit nu este vorba de un simplu frigider, ci este vorba de condiții extraordinar de complicate pentru a fi acreditat.
Realizator: Ministrul apărării a mai spus că va încerca să convingă producători de medicamente să preia din produsele Institutului Cantacuzino pe scară largă, unitatea neavând această posibilitate. Vasile Dîncu a amintit că Institutul Cantacuzino a fost salvat în ultimul moment de Ministerul Apărării de la o rușinoasă dispariție după o istorie care îl recomanda drept unul dintre cele mai importante institute de cercetare din acest domeniu din Europa – transmis reporterul RRA, Adriana Turea./rpatulea/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 ianuarie)