2022. január 28

Klaus Ioannis államelnök az OECD főtitkárát fogadta

Klaus Ioannis államelnök a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárát, Mathias Cormannt, fogadta, miutan az OECD Tanácsa eldöntötte a csatlakozási tárgyalások megkezdését Romániával. Klaus Iohannis történelmi pillanatként üdvözölte a döntést, amely, véleménye szerint „megerősiti  országunk elkötelezettségét, amelyet a demokrácia és a piacgazdaság kiépitéséért vállalat. Az államelnök szerint  Románia számára prioritás, hogy mielőbb csatlakozzon az OECD-hez.Mathias Cormann főtitkár gratulált Romániának és kifejezésre jutatta az OECD ama készségét, hogy támogatja az intézményrendszer megerősítésére, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődésre irányuló céljainak elérését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

A románok 74,5 százaléka vélekedett úgy, hogy rossz irányba tart Románia

Az INSCOP közvéleménykutató intézet legutóbbi felmérése szerint a románok többsége pesszimista, mivel véleményük szerint Románia téves irányba tart. A megkérdezettek 74,5% százaléka válaszolta azt, hogy országunkban a dolgok nem jó irányba haladnak, és mindössze 20,8% százaléka gondolja úgy, hogy az ország jó irányba tart. A január 11-18 között végzett felmérés adatai szerint némi javulás tapasztalható a románok megítélésében a tavaly szeptemberi közvélemény-kutatás adataihoz képest, amikor csaknem 81% százaléka vélekedett úgy, hogy a dolgok rossz irányba mennek. Arra a kérdésre, hogy hogyan alakult életük az utóbbi öt évben, a válaszadók 29 százaléka jobbnak mondta helyzetét, mig 69 százaléka sokkal nehezebbnek. Ezzel szemben, 43 százaléka úgy gondolja, hogy öt év múlva élete jobb lesz, mint jelenleg, mig 46 százaléka sokkal nehezebbnek véli. A felmérés telefonos megkérdezéssel készült 1162 fős reprezentatív mintán, 95% százalékos megbízhatósági szinten és plusz/mínusz 2,9% százalékos hibaértéken belül. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

A kormány a lakosság életszínvonalának emelésére fókuszál

A kormány jelenleg kiemelten foglalkozik a lakosság életszínvonalának emelésével, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az állampolgárok az általuk megengedett adókat fizessék, nyilatkozta Nicolae Ciucă miniszterelnök. A kormányfő ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy milyen álláspontra helyezkedik a kormány az ingatlanadók emelésével kapcsolatosan elhangzott ajánlást illetően, ami hozzájárulna a költségvetés hiányának a leszoritásához, ami a Romániára vonatkozó OECD  gazdasági tanulmányában is szerepel. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy továbbra is növeljük a beruházásokat, és ezáltal biztosítsuk a gazdasági növekedést”, hangsúlyozta a román miniszterelnök a  Mathias Cormann OECD-főtitkárral tartott pénteki, bukaresti sajtókonferencián. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Az OECD-főtitkár bukaresti nyilatkozata

Mathias Cormann, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkára pénteken, Bukarestben kijelentette: Románia jól teljesített az elmúlt évtizedben, de még mindig vannak területek, ahol még több munkára van szükség.Az OECD vezetője azt követően érkezett Bukarestbe, hogy az általa vezetett szervezet úgy döntött, megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Romániával. Mathias Cormann részt vett a Viktória Palotában hazánk gazdasági helyzetéről szóló tanulmány bemutatásán. E dokumentum szerint a termelékenység növekedése sikertörténetként könyvelhető el Romániában, azonban az elmúlt évtizedben lelassult. A felnőttképzésben való részvétel a gyorsan változó munkaerő-piaci igények ellenére nagyon alacsony, mutat rá a tanulmány. Mathias Cormann hangsúlyozta, hogy Románia az elmúlt évtizedekben jól fejlődött a lakosság életszínvonala és a környezetvédelem tekintetében, azonban vannak rövid távú kockázatok is, mint például a járványhullámok, amelyek Romániát alacsony átoltottsági értékkel, előregedett lakossággal és nehezen hozzáférhető oktatással találják, nyilatkozta Mathias Cormann, hozzáfűzve: „Rövid távon a legnagyobb kockázatot Romániában, akárcsak a világ más országaiban, a COVID-19 következő járványhullámai jelentik. Romániában nagyobb a kockázat, mert itt viszonylag alacsony az átoltottság. A világjárvány gazdasági visszaeséshez fog vezetni, ezért azt mondom az embereknek, hogy oltassák be magukat, mert ez fontos saját egészségük, közösségeik és a nemzeti szintű gazdasági lehetőségek kihasználása érdekében”. Nicolae Ciucă miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy Románia csatlakozása az OECD-hez ugyanolyan fontos, mint a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Országszerte közel 27 ezer diák és óvodás fertőződött meg az új koronavírussal

Országszerte csaknem 27 ezer diák és óvodás fertőződött meg az új koronavírussal, közölte az Oktatási Minisztérium. A fertőzőttek legnagyobb számát, mintegy 5000-et, Bukarestben regisztálták.Ugyanakkor az egyetem előtti oktatási rendszerben dolgozó több mint 7300 személy (az összlétszám 2,7%-a) fertőződött meg a koronavirussal. Mint az Oktatási Minisztérium hozzáfűzte, pénteken országszerte 108 iskola és csaknem 3 600 osztály vagy csoport diákjai maradtak távoktatásban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.28)

Rozália Gănciulescu, RADOR