Președintele italian, Sergio Mattarella, a fost reales pentru un al doilea mandat de șapte ani

Realizator: Cătălin Gomboş – Președintele italian, Sergio Mattarella, a fost reales pentru un al doilea mandat de șapte ani, obținând majoritatea absolută din partea celor 1.009 senatori, deputați și responsabili regionali chemaţi să voteze. Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a acceptat în mod neașteptat să rămână în funcție și să prevină un vid de putere, în condițiile în care partidele nu au reușit să desemneze un alt candidat care să poată obține majoritatea în parlament. Mattarella afirmase în repetate rânduri că dorește să se retragă.
Reporter: Elena Postelnicu: Mattarella este al doilea cel mai votat șef de stat din istoria Italiei după Sandro Pertini, în 1978. Camera Deputaților a salutat realegerea sa cu mai mult de patru minute de aplauze. Într-un scurt mesaj, aseară, Sergio Mattarella a recunoscut că situațiile de urgență necesită un simț al responsabilității:
Sergio Mattarella: Aceste condiții ne cert să nu ne sustragem îndatoririlor la care suntem chemați și trebuie să prevaleze în mod natural asupra altor considerații și perspectivei personale diferite. Zilele dificile din timpul gravei situații de urgență sanitară, economică și socială impun un simț al responsabilității.
Reporter: Sergio Mattarella a fost felicitată aseară și de premierul Mario Draghi, cel care, de altfel, i-a cerut cu o zi în urmă să rămână în funcție pentru binele și stabilitatea țării.#HUN/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie)