2022. január 31/

 Hamarosan újraindulnak a Roncsautó- és a Roncsautó Plusz kormányprogramok

A klasszikus és a Plusz roncsautó programok célja minél több környezetszennyező autó kivonása a forgalomből. A programok február 4-én módositott formában indulnak, számos előnnyel azok számára, akik olcsóbban, kevésbé környezetszennyező új autót szeretnének vásárolni, ami pedig abszolút újdonságnak számit az az, hogy egy új autó vásárlásához a Roncsautó Plusz program keretében is felhasználható két leadott régi autó. Egy leadott autó esetében a támogatás mértéke elérheti a 46 500 ezer lejt, két leadott autó esetén pedig az 51 000 lejt. A programok többévesekké váltak, lévén, hogy három éves időtartamra tervezték, hogy el lehessen érni a kívánt eredményt: legkevesebb 250 000,  15 évnél idősebb autók forgalomból való kivonását 2026-ig. ” Ezt a célkitűzést támogatják az új roncsautó programok, amelyekhez az eddigi legnagyobb költségvetést rendeltük idén, 1,24 milliárd lejt. Célunk, hogy minél több környezetszennyező autót vonjunk ki használatból, ezért úgy tervezzük módosítani a programot, hogy az különbséget tegyen az Euro 3-as vagy annál alacsonyabb besorolású, 15 évnél régebbi és a kevesebbet szennyező használt autók között. Egy olyan támogatási rendszert készítünk elő, amely az állampolgárok, az autógyártók, a beszállítók és az autókereskedők igényeit is figyelembe veszi. Továbbá célunk nemcsak azokat az állampolgárokat támogatni, akik új autót akarnak vásárolni, hanem azokat is, akik megszabadulnának a szennyező autóiktól, de nem kívánnak újat cserébe. Emellett egy külön programot indítunk a következő három évben az közintézmények számára is, amely által elektromos hibrid plug-in autókat vásárolhatnak.16500 lej a legnagyobb igényelhető összeg a klasszikus roncsautó program keretében, amennyiben két roncsautót adnak le a kedvezményezettek”, nyilatkozta nemrég Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A hivatalos adatok szerint a Roncsautó program 18 éves működése alatt több mint 700 000 új, kevésbé környezetszennyező autó vásárlását tette lehetővé.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Románia egyszerűsítette a beutazási feltételeket

Románia egyszerűsítette és egységesítette a beutazási feltételeke: keddtől megszűnik az országok járványügyi – vörös, sárga, zöld jelzésű – kockázati besorolása és bárhonnan érkezne egy utas az országba, annak függvényében küldik karanténba, hogy rendelkezik-e érvényes Covid-igazolvánnyal.  A beutazókat a koronavírus elleni teljes beoltottságot, a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást vagy a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet tanúsító védettségi igazolás mentesíti a karanténkötelezettség alól.  Aki ezen feltételek valamelyikének teljesülését nem tudja az európai uniós – vagy máshol kiállított, ennek megfelelő – Covid-igazolvánnyal bizonyítani, annak ötnapos karanténba kell vonulnia, részletezte a járványügyi operatív törzs (CNSU) hétfői határozatát Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Florin Cîţu, a szenátus elnöke a rendőrség és a büntetés-végrehajtási szakszervezetek képviselőivel találkozott

A rendőrség és a büntetés-végrehajtási szakszervezetek képviselői bejelentették, hogy nagyszabású tűntetést szerveznek szerdán a kormány és a parlament épülete előtt, ezáltal fejezve ki elégedetlenségüket a fizetések miatt. Ebben a helyzetben Florin Cîţu, a szenátus elnöke a szakszervezeti képviselők béremelési követeléseiről tárgyalt hétfőn. A szenátus elnöne igéret tett arra, hogy a keddi kormányülésen megvitattják a rendőrség és a büntetés-végrehajtási szakszervezetek bérköveteléseit és ezzel kapcsolatban döntést is hoznak. Cosmin Dorobanţu, a Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Szövetségének elnöke a találkozón kifejtette: „Az egységes bértörvény alkalmazását és az állami katonai nyugdijak aktualizálását kérjük. Holnapután a kormány előtt tilatkozunk és innen a parlament elé vonulunk. Becslésünk szerint mintegy öt ezer rendőr vesz részt a tiltakozáson”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

A magyar nemzetiség alkategóriájaként jelölhető be a székely identitás

A kormány hétfőn véglegesitette a március közepén kezdődő népszámlálás kérdőívét, amelybe – a kormányülés előtt közzétett tervezet szerint – a magyar nemzetiség alkategóriájaként bekerült a székely identitás is.  A csángó identitás továbbra is az „egyéb nemzetiségek” választható alkategóriájaként szerepel, tehát aki csángónak vallja magát, azt nem számolják a magyar nemzeti kisebbséghez.   Székelyföldön élénk vitát váltott ki, hogy a kérdőív két hete nyilvánosságra bocsátott eredeti tervezetében a magyar nemzetiségnél nem szerepeltek alkategóriák.  A romániai településeken a népszámláláson kimutatott etnikai arányoktól függ, hogy egy kisebbségnek joga van-e anyanyelvű ügyintézésre és köztéri feliratozásra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

A mezőgazdasági minisztérium három, az EU-ban elvileg tiltott növényvédőszer használatát engedélyezte

A mezőgazdasági minisztérium három növényvédőszer használatát engedélyezte, amelyek elvileg az Európai Unióban tiltottak a méhekre gyakorolt állítólagos káros hatásaik miatt, igy a múlt héten megkezdték a vetőmagok kezelését. A környezetvédelmi aktivisták és méhészek elítélik a döntést és arra figyelmeztettek, hogy a beporzó rovarok számának csökkentése kihat a természetre, miközben a minisztérium és a gazdálkodók azzal érvelnek, hogy vészhelyzetben az Európai Unió engedélyezi ezek használatát. Méhészek szerint a vizsgálatok szerint összefüggés van a nikotinoidok használata és a méhbetegségek között, amelyek esetenként a méhcsaládok elpusztulásához vezet. „Neurotoxikus anyagokról lévén szó, a méhek rövid időre elveszitik emlékezőképességüket, nem emlékeznek a visszatérő útra és igy a mezőn maradnak, ahol elpusztulnak”, magyarázta Constantin Dobrescu, a Romavis elnöke. A környezetvédelmi aktivisták és méhészek, illetve a minisztérium és a gazdálkodók  érveiket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ESCA) által ismertetett tanulmányokra és következtetésekre támasztják alá. Adrian Chestoiu mezőgazdasági miniszter és a gazdálkodók szerint a tanulmányok nem meggyőzőek, ezért az EU engedélyezi a „szabálytól való eltérést”, például olyan kártevők esetében,  amelyek csak a Fekete-tenger medencéjében fordulnak elő és jelentős mértékben károsithatják a kukorica- és napraforgótermést.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.31)

Újabb kormányintézkedés a HoReCa támogatására

A kormány hétfőn újabb intézkedés fogadott el a szállodai, étterem- és vendéglátó ágazat (HoReCa) megsegitésére. A Ciucă-kabinet 180 nappal hosszabitotta meg az időszakot, mely alatt  a szakterület gazdasági szereplői mentesülnek a különadó fizetésétől. (RADOR HIRÜHYNÖKSÉG – 01.31)

Rozália Gănciulescu