Activitate intensă la Palatul Victoria

Activitate intensă la Palatul Victoria astăzi. La această oră este o întâlnire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru modificarea condiţiilor de carantinare. Înainte a fost şi şedinţă specială de guvern pentru a trasa coordonatele finale privind desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor, cu o zi înainte ca acest proces să înceapă. Iar premierul Nicolae Ciucă a avut şi o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor Consiliilor Judeţene, ai municipiilor, oraşelor şi comunelor. Au venit la Guvern ca să-i arate primului ministru facturile uriaşe primite de instituţiile din ţară la energie şŞi au cerut soluţii. Alte probleme: salariile din administraţie şi transportul în comun. Despre toatea acestea avem detalii acum în direct de la reporterul RRA, Andrei Şerban. Bună ziua!:
Reporter: Andrei Şerban – Bună ziua! La întâlnirea de la Palatul Victoria, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a atras atenția că există riscul să pierdem bani din PNRR, dacă nu se fac la timp reformele cerute și cele mai afectate vor fi autoritățile locale. Emil Boc a mai cerut și ca ghidurile pentru PNRR să fie elaborate cu ajutorul autorităților locale, pentru că ele știu cel mai bine problemele comunității lor. Aleșii locali au mai cerut și asigurarea cofinanțării de la bugetul de stat a proiectelor locale, care se află în desfășurare. Primarul orașului Cugir, Adrian Teban, a atras atenția că, în curând, orașele mai mici nu vor mai avea bani pentru plățile facturilor la energie, facturi care s-au dublat și unele chiar s-au triplat.
Adrian Teban: În orașele mici și mijlocii presiunea pe bugetele locale este foarte mare, odată cu creșterea. Sigur că municipiile mai mari pot să își permită. La noi presiunea este mai mare și vom vedea. Eu sunt primar în orașul Cugir și facturile care au venit, au venit și de un miliard și ceva pe școală. facturile, în general, sunt la fel ca la persoane fizice, dar sunt foarte mari. S-au triplat, da.
Reporter: Despre problemele comunelor, aleșii locali i-au mai spus premierului că în viitor nu vor avea bani pentru plata salariaților, iar comunele vor rămâne fără angajați, peste jumătate dintre ele se vor afla în această situație. Şi o altă informație: la Palatul Victoria are loc acum o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în care se analizează propunerile privind modificarea condițiilor de carantinare. La sfârșitul ședinței, secretarul de stat Raed Arafat va anunța deciziile care au fost luate.
Realizator: Mulţumesc, Andrei Şerban.#HUN/denisse
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 ianuarie)