Ghidurile de aplicare a PNRR ar trebui să fie elaborate cu autoritățile locale (primarul Emil Boc)

Realizator: Laurenţiu Văduva – Reprezentanţii administrațiilor locale avertizează că ratarea reformelor necesare pentru aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență va face din comunitățile locale victime sigure. Primari și președinți din consilii județene au discutat luni cu premierul Nicolae Ciucă, relatează redactorul RRA, Andrei Șerban.
Reporter: Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a propus ca ghidurile de aplicare a PNRR să fie elaborate cu autoritățile locale, pentru că ele știu cel mai bine problemele comunităților. Emil Boc a mai atras atenția că România va pierde bani de la PNRR dacă nu aplică reformele necesare.
Emil Boc: Există riscul ca România să piardă bani din PNRR dacă nu se fac reformele din PNRR de către miniștri. Victimele colaterale vor fi administraţiile locale. Aceste reforme nu sunt făcute undeva din afara României, sunt făcute de România pentru români şi care vor face această ţară mult mai funcţională cu beneficii pentru fiecare cetăţean al acestei ţări, inclusiv în buzunar, în privinţa banilor.
Reporter: Comunele l-au informat pe premier de problemele financiare cu care se confruntă. Președintele Asociației Comunelor, Emil Drăghici, a spus că peste jumătate dintre acestea nu au bani pentru salarii.
Emil Drăghici: Comunele la ora asta sunt salarizate. Salariații de la comune inferiori din cauza faptului că nu pot să treacă peste nivelul viceprimarului şi această prosteală va duce la plecarea salariaților la nivelul comunei la orașe, unde nivelul salariului este mai mare. Peste jumătate din comunele României nu au bani de plată.
Reporter: Şi primarul orașului Cugir, Adrian Teban, a anunțat că orașele mici și mijlocii își pun problema plății facturilor la energie. Curând acestea nu vor mai avea bani, a spus Adrian Teban, pentru că facturile au fost dublate și chiar triplate. El a dat ca exemplu, o factură de un miliard de lei în cazul unei școli.
Realizator: De cealaltă parte, guvernul prin Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență va lua măsuri pentru accelerare reformelor și continuarea eforturilor pentru punerea în aplicare a PNRR – susţine premierul Nicolae Ciucă. Potrivit unui comunicat oficial, șeful cabinetului a afirmat că România are nevoie de modernizare și de dezvoltare echilibrate astfel încât de investițiile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dar și de celelalte fonduri europene și naționale să beneficieze în mod echitabil și integrat toate comunitățile și toți cetățenii. Şeful executivului a punctat în discuțiile de astăzi și măsurile luate de guvern în contextul crizei energetice, în scopul protejării populației, a sectoarelor economice și a instituțiilor publice, precum școlile, spitalele, instituțiile de cultură de efectele creșterii prețurilor la energie./rpatulea/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 ianuarie)