LE PARISIEN: Criza din Ucraina: „sute” de militari francezi gata „să fie trimişi în România”

Sâmbătă, ministrul forțelor armate, Florence Parly, s-a referit la eventuale mişcări ale trupelor franceze în această ţară frontalieră a Ucrainei, „pentru a putea contribui” la o „asigurare” a regiunii, în parteneriat cu NATO, dacă situaţia o va impune.

„Dialogul continuă”, dar Franţa este pregătită. Sâmbătă, ministrul forțelor armate, Florence Parly, a vorbit despre eventuale mişcări ale trupelor franceze în România, ţară frontalieră a Ucrainei, „pentru a putea contribui” la o „asigurare” a regiunii ameninţate de Rusia.

Franţa ar fi gata, dacă NATO ar decide, să desfăşoare elemente militare în România„, a declarat ministrul, referindu-se la „mai multe sute de oameni”. O reuniune urmează să aibă loc „foarte curând cu membrii NATO”, în vreme ce Statele Unite vor trimite „în curând” trupe în Europa de Est.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a estimat vineri că Rusia, cu peste 100.000 de soldaţi desfăşuraţi la frontierele ucrainene, a adunat suficiente forţe pentru o invazie. Dar el a subliniat că un conflict între Ucraina şi Rusia „nu este inevitabil”. „Mai este timp şi loc pentru diplomaţie”, a adăugat el.

„Dialogul continuă”

De mai multe săptămâni, Rusia face presiuni asupra Ucrainei ca s-o împiedice să adere la NATO. Mişcările sale de trupe la frontiera ucraineană au declanşat o înfruntare diplomatică între Moscova şi Washington, acestea înmulţindu-şi declaraţiile şi ameninţările, în vreme ce Europa, mai puţin vehementă, se străduie să se facă auzită.

Dialogul continuă şi suntem convinşi ca prin dialog prin soluţii diplomatice şi politice, trebuie să rezolvăm acest conflict„, a afirmat ministrul armatelor sâmbătă, la o zi după ce Emmanuel Macron  a stat de vorbă la telefon pe rând cu Vladimir Putin şi cu omologul său ucrainean.

Suntem realişti, lucizi şi deci ne pregătim. Suntem gata să apărăm ţările care se află cel mai aproape de această zonă de tensiune„, a spus Florence Parly sâmbătă la France Inter, dând asigurări că privilegiază negocierile.

Pe 27 ianuarie, Florence Parly a mers la Bucureşti pentru a discuta despre Sahel şi despre prezenţa Franţei în estul Europei. „Aşa cum a arătat Preşedintele Republicii, suntem gata să întărim prezenţa noastră în România în cadrul misiunilor NATO„, declarase ea deja, anunţând că studiază parametrii acestei posibile desfăşurari, o formă de avertisment adresat Moscovei pe care l-a repetat sâmbătă.

https://www.leparisien.fr/international/crise-en-ukraine-des-centaines-de-militaires-francais-prets-a-etre-deployes-en-roumanie-29-01-2022-K55VX3XGE5DZPB7TD5MSKBSKTY.php

Traducere: Gabriela Sîrbu

LE PARISIEN (Franţa), 29 ianuarie 2022