2022. február 1

A PSD a koalíciós ülésen javasolni fogja az alapélelmiszerek árának befagyasztását a szakemberek által meghatározott kereten belül
Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezető megjegyezte, hogy más európai országokban, így Magyarországon is kezdeményeztek hasonló akciókat. „Mi már csökkentettük az élelmisztermékek árát a hozzáadottérték-adó (TVA) leszoritásával. A TVA csökkentése nem hozza meg azonban az általánk várt hatást, igy ármérséklésre is szükség lenne, amit meg kell vitatnunk a koalicióban”, fűzte hozzá Marcel Ciolacu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)
Decemberben 5,4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Romániában
Tavaly decemberben 5,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, 0,2 százalékponttal magasabb, mint az előző hónapban, közölte kedden az országos statisztikai intézet. A 15 és 74 év közöttiek körében 443 ezer volt a munkanélküliek száma, ami meghaladta az előző hónapban jegyzett 432 ezret. Ugyanakkor 2020 decemberéhez képest 1 százalékponttal, 6,4 százalékról 5,4 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. 2020 utolsó hónapjában még 528 ezer volt az munkanélküliek száma. A férfiak körében az állástalanok aránya 0,5 százalékponttal magasabb volt, és elérte az 5,6 százalékot, míg a nőknél 5,1 százalék volt. A 15 és 24 év közötti fiatalok körében továbbra is magas, 20,3 százalékos a munkanélküliség. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)
A szenátorok és képviselők jóváhagyták az állandó bürók új összetételét a tavaszi parlamenti ülésszakra
A szenátorok és képviselők jóváhagyták az állandó bürók új összetételét a tavaszi parlamenti ülésszakra, amely már meg is kezdődött február 1-én. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem tétovázott sokat, mivel azonnal be is nyújtotta a képviselőházban a Virgil Popescu energiaügyi miniszter elleni egyszerű bizalmatansági inditványt. Az indirtvány megvitatásának menetrendjét az új Állandó Bürónak kell kijelölnie.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)
A munkaügyi miniszter semmiképpen nem mond le a nyugdijak növeléséről
Marius Budăi szociáldemokrata munkaügyi miniszter kijelentette, hogy  semmiképpen nem mond le a nyugdijak növeléséről, mivel ez létszükséglet. Véleménye szerint, ami a nyugdijakat illeti, újra kell tárgyalni az Országos Helyreállitási és Rezilencia Tervet (PNRR), azonban a kormánykoalició liberális partnerei arra figyelmeztetnek, hogy ebben a pillanatban nem módositható a PNRR, erre csak 2023-ban kerülhet sor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)
Romániában megkétszereződött a napi esetszám, egyre több a halálos áldozat
Romániában megkétszereződött az egy nap alatt feljegyzett új koronavírus-fertőzések és halálesetek száma.  A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 40 018 újonnan diagnosztizált fertőzés több mint 90 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát és kétszerese a hétfőn regisztrált fertőződéseknek, amikor azonban fele annyi tesztet elemeztek ki.  Kedden újabb 95 halálesetről számoltak be a hatóságok, s ez csaknem 80 százalékkal magasabb a kéthetes mozgóátlagnál és több mint duplája az előző napi adatnak. A kórházakban kezelt fertőzöttek száma kedden megközelítette a tízezret, közülük 937 súlyos beteget az intenzív terápián ápolnak. A szaktárca adatai szerint már 260 kórházban alakult ki koronavírus-fertőzési góc. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)
Rozália Gănciulescu, RADOR