UE va oferi Ucrainei 600 de milioane de euro „fără nicio condiție”

Uniunea Europeană a decis să ofere Ucrainei un sprijin macrofinanciar de 1,2 miliarde de euro, iar prima tranșă, în valoare de 600 de milioane de euro, va fi virată Kievului fără condiții suplimentare – a anunţat serviciul de presă al Biroului Președintelui Ucrainei, precizând că acest lucru a fost discutat în cadrul unei întâlniri între președintele Volodimir Zelenski și vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis.

Părțile au convenit ca prima tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 600 de milioane de euro, să fie plătită fără condiții suplimentare imediat după finalizarea tuturor procedurilor necesare.

Președintele ucrainean a mulțumit UE pentru sprijinul financiar acordat Ucrainei, în special pentru nouul program de asistență macrofinanciară în valoare de 1,2 miliarde de euro. Zelenski a menționat că decizia de a aloca această asistență a fost un semnal oportun pentru piețele financiare și contribuie deja la menținerea stabilității economiei ucrainene.

De asemenea, Volodimir Zelenski a mulțumit UE pentru finanțarea prevăzută de Planul Economic și de Investiții al Parteneriatului Estic, care, printre altele, va fi direcționată către sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii. În timpul discuției despre relațiile comerciale dintre Ucraina și UE, Zelenski a ridicat și problema începerii din timp a negocierilor oficiale privind acordarea de preferințe comerciale suplimentare, care va include actualizarea tarifelor și cotelor existente pentru exportatorii ucraineni.

La rândul său, Valdis Dombrovskis a declarat că acordarea asistenței macrofinanciară de urgență în valoare de 1,2 miliarde de euro ar trebui să fie un semnal pentru investitori că nu există niciun motiv să retragă fonduri din Ucraina. Amintim că, pe 24 ianuarie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, că UE urmează să aprobe un nou pachet de ajutoare de urgență pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de euro, pentru a sprijini Kievul în contextul conflictului cu Rusia./sdan/gpodea

www.korrespondent.net – 1 februarie