Revista presei internaționale – 2 februarie

Tensiunile continuă în criza ucraineană. Statele Unite au primit un nou răspuns scris din partea Rusiei, au confirmat oficiali americani, scrie Le Soir și comentează că acest nou schimb epistolar vine în ajunul unei convorbiri telefonice între miniştrii afacerilor externe ai celor două puteri rivale. La o zi după confruntarea dintre Rusia și SUA în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, secretarul american de stat Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au purtat o convorbire telefonică, într-o nouă încercare de evitare a adâncirii crizei, informează National Post. Orice atac rusesc, fie că este o invazie limitată sau un atac pe scară largă, va fi probabil precedat de atacuri cibernetice și de sabotaje îndreptate spre regiunile de graniță ale Ucrainei și infrastructurii cheie, cred prestigioși experți britanici de informații, citați de Daily Mail. Între timp, Casa Albă trimite în Europa un oficial de top în domeniul cibernetic, pentru întâlniri cu aliații, în vederea combaterii amenințărilor cibernetice venite din Rusia, anunță The Hill. Anne Neuberger, consilier adjunct pe probleme de securitate naţională pentru tehnologii cibernetice şi emergente, urmează să se întâlnească, săptămâna aceasta, la Bruxelles, cu omologii săi din Uniunea Europeană și cu reprezentanți ai NATO, precizează The Hill, menționând că acest voiaj evidențiază îngrijorările tot mai mari cu privire la perspectiva unei invazii rusești în Ucraina.
În același timp, premierul italian Mario Draghi a discutat la telefon cu președintele rus Vladimir Putin, în centrul discuțiilor figurând cele mai recente evoluții din criza ucraineană și relațiile bilaterale, notează Ansa. La rândul său, premierul Viktor Orbán l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, titrează Infostart. Convorbirile cu Viktor Orbán au fost productive, a declarat Vladimir Putin, indicând că pe agenda întâlnirii s-au aflat cooperarea comercială şi energetică şi un schimb de puncte de vedere pe problemele actuale, pentru a asigura securitatea europeană, reține Ria Novosti. Totodată, Vladimir Putin a anunțat că Rusia oferă Ungariei tehnologia necesară pentru producerea unui vaccin împotriva COVID-19, adaugă Russia Today. Premierul conservator al Ungariei afişează, în general, o mare apropiere de Moscova în multe dosare, devenind, de-a lungul anilor, liderul din UE cel mai compatibil cu Putin, comentează La Libre Belgique. Aceasta este a unsprezecea întâlnire dintre cei doi lideri, din 2010, de când Orban a venit la putere la Budapesta, în ultimii ani premierul ungar construind o relație specială cu Rusia, subliniază La Stampa.
Piața europeană a gazului va fi aruncată în criză dacă Rusia atacă Ucraina, avertizează Politico. O oprire la scară largă a gazului rusesc este încă văzută ca fiind puțin probabilă, dar disponibilitatea tot mai mare a Occidentului de a aplica sancțiuni asupra conductei Nord Stream 2 Rusia-Germania sau de a deconecta Moscova de la rețeaua internațională de tranzacții financiare SWIFT ar putea schimba acest calcul, detaliază Politico. Simulările de criză ale rețelei europene de operatori de conducte ENTSOG arată că o oprire de iarnă de două luni a gazelor prin Ucraina ar putea fi gestionată — dar numai dacă Nord Stream și TurkStream rămân operaționale, dacă gazul din Norvegia continuă să curgă și dacă stocarea și gazul natural lichefiat ( GNL) poate fi extras pentru alimentare, scrie Politico. În acest scenariu, Austria, Republica Cehă, Danemarca, Croația, Polonia, Italia, România și Suedia ar trebui să reducă cererea de gaze cu aproximativ 7 la sută – și instalațiile de GNL din Belgia, Franța, Croația, Italia, Regatul Unit și Țările de Jos ar trebui să accelereze importurile la maximum pentru a compensa, adaugă Politico. SUA trimit în prezent 70% din GNL în Europa, în creștere față de aproximativ 30% anul trecut și UE discută, de asemenea, posibile schimburi de contracte pe termen lung cu cumpărători asiatici, completează Politico.
Încep Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, fără zăpadă naturală și cu o amprentă de carbon discutabilă, titrează Le Monde. Totuși, cu ocazia Jocurilor Olimpice, Beijingul dorește să-și arate performanțele tehnologice în ceea ce privește energiile regenerabile și utilizarea materialelor durabile, astfel că gheața de pe stadionul de patinaj viteză este obținută folosind un sistem de răcire ecologic, iar acoperișul uriaș în formă de rachetă de tenis este construit din materiale excepțional de ușoare și flexibile, în plus, practic toate serviciile de transport vor fi alimentate cu energie verde și vor folosi vehicule cu hidrogen, menționează Le Monde.

(Cristina Zaharia)