Şedinţă solemnă la Parlament dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Şedinţă solemnă astăzi la Parlament dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

În plenul reunit a vorbit și ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, a cărui țară deține în prezent președinția Consiliului Uniunii. Pentru detalii, suntem acum în direct cu Alina Stănuță. Bună seara, Alina. S-au încheiat festivitățile?

Reporter: Bună seara. Şedința continuă. Ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, spunea în plenul Parlamentului de la București că de 15 ani Uniunea Europeană este mai puternică și mai completă.

Când v-ați alăturat Uniunii Europene în 2007, România şi-a reluat locul în inima Europei – mai spunea oficialul francez care a menționat că momentul istoric din 2007 a fost pregătit de momentul istoric din 1989. Oficialul francez s-a referit şi la situația actuală din plan internațional și a menționat că una dintre cele mai mari provocări este să stabilim o relație de stabilitate cu Rusia.

În discursul său, președintele Senatului, liderul PNL Florin Cîţu, arăta că aderarea României la Uniunea Europeană a adus bunăstare, securitate și libertate, iar cele mai mari câștiguri sunt: libera circulație a persoanelor, a mărfurilor și a capitalurilor.

Liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderul PSD, arăta că aderarea României la Uniunea Europeană a fost o mare victorie a țării noastre, dar și a Europei și a mulțumit Franței pentru că a fost, în istorie, unul din marii susținători ai României. La 15 ani de la integrarea României în Uniunea Europeană, avem nevoie de un nou pact politic, ca cel de la Snagov, de o nouă agendă europeană care să asigure dezvoltarea României, mai spunea Marcel Ciolacu.

Premierul Nicolae Ciucă arăta că cei 15 ani de la integrarea în Uniunea Europeană au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetățenilor noștri. Uniunea Europeană a fost o opțiune fără echivoc a cetățenilor români, a mai spus premierul Nicolae Ciucă. Şi reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare – PSD, PNL, USR, AUR şi UDMR – au apreciat că aderarea României la Uniunea Europeană a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria României, iar locul României este în Uniunea Europeană. /csimion/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie