2022. február 4.

További harminc nappal meghosszabbították a készenléti állapotot

Erről csütörtökön döntött a kormány. A rendelkezés értelmében továbbra is érvényben marad a bel- és kültéri kötelező maszkviselésre vonatkozó előírás. Módosították azonban a beoltatlan személyek belépésére vonatkozó szabályokat a nagy kereskedelmi központokban található élelmiszerboltokba.
A kormány döntése értelmében azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány három ezrelék alatti, a mozik, színházak, és vendéglők férőhelyeinek 50%-a betölthető; ahol viszont a fertőzöttségi arány ennél magasabb értékű, ott a helyeknek csak a 30%-a foglalható el.
Újdonság, hogy a nagy kereskedelmi láncok élelmiszerüzleteibe bárki bemehet, azonban az őrző-védő személyzetnek biztosítania kell, hogy az oltott és oltatlan személyek külön be- és kijáratot használjanak. Raed Arafat, belügyi államtitkár elmondta, hogy egy személy számára négy négyzetméternyi szabad területet kell biztosítani. Ez alatt a kereskedelmi tevékenységre vonatkozó terület értendő, és nem számolható bele a polcok által elfoglalt hely. Annak érdekében, hogy ez ellenőrizhető legyen, úgy kell eljárni, hogy amennyiben a kereskedelmi terület 50 személy egyidejű befogadását teszi lehetővé, akkor 50 bevásárlókocsit szabad csak üzemeltetni és kocsi nélkül senki sem mehet be.
Ugyancsak tegnap fogadták el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelyik 24-ről 72 órára módosítja az országba történő digitális belépési nyilatkozat kitöltési idejét. A szóban forgó űrlapokat a jövőben már nem kell kitölteniük azoknak a pilótáknak, akik menetrendszerű repülőjáratokat vezetve érkeznek az országba, illetve az országhatár közelében lakó azon állampolgároknak, akik a szomszédos országba ingáznak a munkahelyükre.
Egy tegnap elfogadott jogszabály értelmében azon személyek, akik két kovid-ellenes oltást kaptak és a második oltástól számítva nem telt el 270 nap, érvényes zöld igazolvánnyal rendelkeznek. Azon személyek esetében azonban, akiknek a második oltása után több mint 270 nap telt el, a harmadik oltás felvétele is szükséges ahhoz, hogy az európai országokba utazhassanak.
A közszolgálati rádió tudósítója, Cristian Bâcâin elmondta, hogy a kormány szerint egyre közelebb van a készenléti állapot megszüntetésének időpontja, de a döntést csak megfelelő elemzés után hozhatják meg. Egyelőre az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás igen nagy, tekintettel arra, hogy rekordmennyiségű a SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma – mondta Raed Arafat. (Radio România Actualităţi)

Egyelőre nem írják alá a 37 távolsági elektromos vonat beszerzésére vonatkozó szerződést

Erről a közbeszerzésekre vonatkozó Óvásokat Elbíráló Országos Tanács (CNSC) döntött azt követően, hogy visszautasította egy kínai és romániai cégek által alapított közös vállalkozás pályázatát, ugyanakkor pedig egy franciaországi gyártó pályázatának újraértékelését rendelte el. A hozzávetőleg négy milliárd lej értékű pályázatot akkor nyerheti el a franciaországi pályázó, ha a Vasúti Reformügyi Hatóság döntése alapján pályázata megfelel a kiírásnak.
Ez lényegében azt jelenti, hogy három évvel a pályázat kiírása után a távolsági elektromos vonatok beszerzésére vonatkozó szerződés még nem írható alá. Ráadásul a 40 helyiérdekű vonat beszerzésének közbeszerzési pályázatát törölték, s később fogják újra kiírni, azonban fennáll annak a kockázata, hogy közben elvész az erre a célra kiutalt európai uniós finanszírozás, tekintettel arra, hogy annak határideje a jövő évben jár le. Románia utoljára 15 évvel ezelőtt vásárolt vonatokat. (RADOR Hírügynökség)

A Victoriei téren tiltakoznak az alumíniumipari szakszervezetek

A mai megmozduláson az érdekvédelmi szervezet képviselői azt sürgetik, hogy a kormány fogadjon el olyan intézkedést, amellyel támogatja az iparágat, tekintettel az energia költségeinek ugrásszerű emelkedésére. Amint arról Nicoleta Turcu, a közszolgálati rádió tudósítója beszámolt, a szakszervezeti vezetők azt szeretnék, ha a kormány az alumíniumiparra is kiterjesztené az energiaárak maximálását, ugyanakkor pedig őket is részesítené az ártámogatásokból. Ellenkező esetben több száz munkahely kerül veszélybe. Az érdekvédelmi szervezet szerint az energiaárakat általában féken kellene tartani, mert ez az egész nemzetgazdaságot veszélyezteti és csökkenti a lakosság életszínvonalát.
Ion Comănescu, a színesfémipari dolgozók szakszervezeti föderációjának elnöke: „Csak az alumíniumiparban legalább 600 munkahelyet érint. S akkor még nem beszéltem a beszállítókról és a megrendelőkről, vagy az Alum Tulcea-ról. A kormány ma egyet mond és holnap mást tesz. Jelenleg nem tudjuk, hogy mire számíthatunk márciusban vagy áprilisban. A kérdésem az, hogy (a dolgozók sz. m.) miből fizetik az adókat és az illetékeket, hogy (a kormány tagjai sz. m.) itt tudjanak ülni az állami intézményekben? (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR