Grenoble (Franța) – Un alt „mode de vie”

Grenoble, oraș dinamic și plin de inițiative, este capitala departamentului Isère, din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, în sud-estul Franței (Dauphiné), la sud-est de Lyon. Se află de-a lungul râului Isère, la 214 metri deasupra nivelului mării, la poalele Muntelui Rachais. Isère împarte orașul în două părți inegale. Cea mai veche parte a orașului, înghesuită între râu și munți, se întinde pe malul drept, iar cea mai mare parte a orașului se întinde în câmpia de pe malul stâng. Orașul a avut odată una dintre cele mai mari rate de creștere a populației din Franța. Populația sa s-a înmulțit de cinci ori între 1860 și 1960 și a continuat să crească pe parcursul deceniului următor. Pentru a face față expansiunii rapide, un vast plan de reînnoire urbană a fost elaborat și executat, în mare parte, pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 1968, care au avut loc la Grenoble. De atunci, creșterea s-a mutat în suburbiile exterioare. Grenoble este un oraș efervescent, în care locuitorii, adepți înfocați ai rezoluțiilor și deciziilor de tot felul, de la remodelarea societății și până la transformarea propriu-zisă a orașului într-un loc mai mult decât plăcut și reconfortant, sunt oricând dispuși să își unească forțele pentru a face din Grenoble un oraș exemplar atât în ceea ce privește „sobrietatea” energetică și solidaritatea, cât și călătoriile „prietenoase” cu mediul și natura. Revegetarea și împodobirea spațiului public, dezvoltarea practicii ciclismului, a transportului public și a serviciilor publice locale, renovarea și izolarea termică a clădirilor, planul de iluminat pentru reducerea la jumătate a consumului de energie dedicată iluminatului public, toate fac din Grenoble un oraș durabil unic, bazat pe creativitatea și motivația locuitorilor, în toate domeniile. Acesta este motivul pentru care Grenoble reinventează instrumentele pentru participarea/implicarea cetățenilor și pentru care a avansat fără să uite pe nimeni, activând toate talentele care pun orașul în mișcare!

https://www.grenoble-tourisme.com/

Scurtă istorie a orașului

Antichitate
Primele referiri la ceea ce reprezintă acum Grenoble datează din anul 43 î.Hr. Cularo era la acea vreme un sat galic al tribului Allobroges, lângă un pod peste Isère. Secole mai târziu și odată cu creșterea nesiguranței în Imperiul Roman târziu, un zid puternic a fost construit în jurul micului oraș în 286 d.Hr. Împăratul Grațian a vizitat Cularo și, mișcat de primirea oamenilor, a făcut din acest sat un oraș roman. În cinstea acestui fapt, Cularo a fost redenumit Gratianopolis („orașul lui Grațian”) în 381 (ducând la Graignovol în timpul Evului Mediu și apoi la Grenoble). Creștinismul s-a răspândit în regiune în secolul al IV-lea, iar dieceza de Grenoble a fost fondată în anul 377 d.Hr. Din acel moment, episcopii au exercitat o putere politică semnificativă asupra orașului. Până la Revoluția Franceză, ei s-au autodenumit „episcopii și prinții de Grenoble”.

Evul Mediu
După prăbușirea Imperiului Roman, orașul a făcut parte din primul regat al Burgundiei în secolul al V-lea și din regatul de mai târziu al Burgundiei până în 1032, când a fost integrat în Sfântul Imperiu Roman. Stăpânirea burgundiană a fost întreruptă între 942 și 970 din cauza dominației arabe cu sediul în Fraxinet. Grenoble a crescut semnificativ în secolul al XI-lea, când conții de Albon au ales orașul drept capitală a teritoriilor lor. La acea vreme, posesiunile lor erau un mozaic de mai multe teritorii răspândite în regiune. Poziția centrală a lui Grenoble le-a permis conților să-și întărească autoritatea. Când au adoptat mai târziu titlul de „Duphins”, Grenoble a devenit capitala statului Dauphiné. În ciuda statutului lor, conții trebuiau să împartă autoritatea asupra orașului cu episcopul de Grenoble. Unul dintre cei mai faimoși dintre aceștia a fost Sfântul Hugh. Locuitorii din Grenoble au profitat de conflictele dintre conți și episcopi și au obținut recunoașterea unei Carte a Vămilor care le garanta drepturile. Această Cartă a fost confirmată de regii Ludovic al XI-lea în 1447 și Francisc I în 1541. În 1336, ultimul delfin Humbert al II-lea a fondat o curte de justiție, Conseil delphinal, care s-a stabilit la Grenoble în 1340. El a înființat și Universitatea din Grenoble în 1339. Fără un moștenitor, Humbert și-a vândut statul Franței în 1349, cu condiția ca moștenitorul coroanei franceze să folosească titlul de Delfin. Primul, viitorul Carol al V-lea, a petrecut nouă luni la Grenoble. Orașul a rămas capitala Dauphiné, de acum înainte provincie a Franței, și au fost create moșiile Dauphiné. Singurul Delfin care și-a guvernat cu adevărat provincia a fost Ludovic al XI-lea, a cărui „domnie” a durat din 1447 până în 1456. Abia sub conducerea sa, Dauphiné s-a alăturat în mod corespunzător Regatului Franței. Vechiul Conseil Delphinal a devenit Parlament (al treilea din Franța după Parlamentele de la Paris și Toulouse), întărind statutul Grenoble drept capitală de provincie. El a ordonat, de asemenea, construirea Palais du Parlement (terminat sub Francis I) și s-a asigurat că episcopul a jurat loialitate, făcând astfel uniunea politică a orașului. La acea vreme, Grenoble era o răscruce între Viena, Geneva, Italia și Savoia. A fost centrul industrial al Dauphiné-ului și cel mai mare oraș al provinciei, dar totuși unul destul de mic.

Renaşterea
Datorită (sau din cauza) situației geografice a lui Grenoble, trupele franceze au fost dislocate în oraș și în regiunea sa în timpul războaielor italiene. Nobilimea regiunii a luat parte la diferite bătălii (Marignano, Pavia) și, prin aceasta, a câștigat un prestigiu semnificativ. Cel mai cunoscut dintre membrii săi a fost Bayard, „cavalerul fără teamă și fără reproș”. Grenoble a suferit în urma războaielor de religie din Franța. Dauphiné a fost într-adevăr o așezare importantă pentru protestanți și, prin urmare, a experimentat mai multe conflicte. În august 1575, Lesdiguières a devenit noul conducător al protestanților și, ca urmare a urcării lui Henric al IV-lea pe tronul Franței, s-a aliat cu guvernatorul și locotenentul general al Dauphiné-ului. Dar această alianță nu a pus capăt conflictelor. O nouă mișcare catolică, Ligue, care a luat ființă la Grenoble în decembrie 1590, a refuzat să facă pace. După luni de atacuri, Lesdiguières a învins Liga și a luat înapoi Grenoble, devenind conducătorul întregii provincii. Lesdiguières a devenit locotenent-general al Dauphiné și a administrat provincia din 1591 până în 1626. A început construcția Bastiliei pentru a proteja orașul și a ordonat construirea de noi ziduri, mărind dimensiunea orașului. De asemenea, a construit Hotelul Lesdiguières, a construit fântâni noi și a săpat canalizări.

De la Ludovic al XIV-lea la Revoluția Franceză
Revocarea Edictului de la Nantes de către Ludovic al XIV-lea a provocat plecarea a 2.000 de protestanți din Grenoble, slăbind economia orașului. Cu toate acestea, a slăbit și industria de mănuși concurentă din Grasse, lăsând fabricile de mănuși din Grenoble fără niciun rival la acea dată. Acest lucru a permis o dezvoltare economică mai puternică a orașului în cursul secolului al XVIII-lea. Orașul a câștigat o oarecare notorietate la 7 iunie 1788, când locuitorii au atacat trupele lui Ludovic al XVI-lea în „Ziua țiglelor”/ „Journée des tuiles”. Oamenii au atacat trupele regale pentru a preveni o expulzare a „notabililor” orașului, care ar fi pus serios în pericol prosperitatea economică. În urma acestor evenimente a avut loc Adunarea de la Vizille. Membrii săi au organizat întâlnirea vechilor State Generale, demarând astfel Revoluția Franceză. În 1790, Dauphiné a fost împărțit în trei departamente, iar Grenoble a devenit chef-lieu al departamentului Isère.

Secolul al XIX-lea
În 1813, Grenoble a fost amenințat de armata austriacă, care a invadat Elveția și Savoia. Orașul, bine apărat, a făcut față atacurilor austriece, iar armata franceză i-a învins pe austrieci, forțându-i să se retragă la Geneva. Cu toate acestea, invazia ulterioară a Franței în 1814 a dus la capitularea trupelor și ocuparea orașului. La întoarcerea sa de pe insula Elba în 1815, Napoleon a făcut un drum care l-a condus lângă Grenoble la Laffrey. Acolo a întâlnit Regimentul Regalist d’Angouleme (fostul al 5-lea) al Armatei Regale a lui Ludovic al XVIII-lea. Napoleon a pășit spre soldați și a spus aceste cuvinte celebre: „Dacă este printre voi un soldat care vrea să-și omoare împăratul, iată-mă”. Toți soldații s-au alăturat cauzei sale. După aceea, Napoleon a fost aclamat la Grenoble, iar generalul Jean Gabriel Marchand nu l-a putut împiedica pe Napoleon să intre în oraș prin poarta Bonne. El a spus mai târziu: „De la Cannes la Grenoble, am fost încă un aventurier; în acel ultim oraș, m-am întors suveran”. Dar după înfrângerea de la Waterloo, regiunea a suferit de pe urma unei noi invazii a trupelor austriece și sardine.
În secolul al XIX-lea orașul a cunoscut o dezvoltare industrială semnificativă. Fabricile de mănuși au ajuns la Epoca lor de Aur, iar produsele lor au fost exportate în Statele Unite, Regatul Unit și Rusia. Generalul Haxo (François Nicolas Benoît, Baron Haxo) a transformat cetatea Bastille, care a căpătat aspectul actual, între 1824 și 1848. Al Doilea Imperiu a văzut construcția rețelei feroviare franceze, iar primele trenuri au sosit la Grenoble în 1858. La scurt timp după aceea, Grenoble a suferit distrugeri pe scară largă prin inundații extinse în 1859. În 1869, inginerul Aristide Bergès a jucat un rol major în industrializarea producției de hidroelectricitate. Odată cu dezvoltarea fabricilor sale de hârtie, el a accelerat dezvoltarea economică a văii Grésivaudan și a orașului Grenoble. La 4 august 1897, la Grenoble a fost inaugurată o fântână din piatră și bronz pentru a comemora evenimentele pre-revoluționare din iunie 1788. Construită de sculptorul Henri Ding, Fântâna celor Trei Ordine, care reprezintă trei personaje, este situată pe Place Notre-Dame.
Grenoble a prosperat ca oraș industrial la sfârșitul secolului al XIX-lea odată cu dezvoltarea energiei hidroelectrice în regiunea înconjurătoare. Astăzi, numeroasele sale industrii includ echipamente electronice și electrice, mașini, produse chimice, materiale plastice și prelucrarea alimentelor. Grenoble, totuși, este mai bine cunoscut ca un centru de cercetare științifică de top și găzduiește o serie de laboratoare atât în sectorul public, cât și în cel privat, inclusiv Facilitatea europeană pentru radiații sincrotron. La Grenoble au loc cercetări deosebit de importante în domeniile fizicii nucleare și microelectronicii. Aceste activități sunt strâns legate de universitățile orașului.

Secolul al XX-lea
Primul Război Mondial a accelerat dezvoltarea economică a orașului Grenoble. Pentru a susține eforturile din timpul războiului, de-a lungul diferitelor râuri ale regiunii s-au dezvoltat noi industrii hidroelectrice, iar mai multe companii existente s-au mutat în industria armamentului (de exemplu în Livet-et-Gavet). În zona din jurul Grenoble au fost înființate și fabrici electrochimice, inițial pentru a produce arme chimice. Această dezvoltare a dus la o imigrație semnificativă în Grenoble, în special din partea muncitorilor italieni care s-au stabilit în cartierul Saint-Laurent. Dezvoltarea economică a orașului a fost evidențiată de organizarea în 1925 a Expoziției Internaționale de Hidroenergie și Turism, care a fost vizitată de peste 1 milion de oameni. Organizarea acestei expoziții a obligat militarii să înlăture vechile ziduri ale orașului și au permis extinderea orașului spre sud. Această expoziție a evidențiat și industria hidroenergetică a orașului și atracțiile turistice ale regiunii. Locul expoziției a devenit parc urban în 1926, numit Parc Paul Mistral, după moartea primarului în 1932. Singura clădire a acestei expoziții rămasă în parc este turnul în ruină Tour Perret, care a fost închis publicului din 1960, din cauza stării sale de întreținere precară.
Deși aici a fost fondată o universitate încă din anul 1339, Grenoble a devenit un important centru educațional abia la începutul secolului al XX-lea. Parcul științific situat în Meylan, una dintre suburbiile estice ale orașului Grenoble, este printre cele mai vechi și mai de succes dintre aceste dezvoltări din Franța. Orașul este, de asemenea, un centru administrativ, de afaceri și comercial. Grenoble este deservit de trenuri de mare viteză, de autostradă și de un mic aeroport la St. Geoirs, la aproximativ 20 de mile (30 km) spre nord-vest. Stadionul de sport și Casa de Cultură sunt exemple interesante de arhitectură franceză contemporană. Biblioteca are o bogată colecție de manuscrise, inclusiv cele mai multe opere ale romancierului Stendhal, care s-a născut acolo în 1783. Muzeul, aflat în aceeași clădire, este renumit pentru galeria sa de picturi moderne.

Al Doilea Război Mondial
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Bătălia de la Alpi, invazia nazistă a fost oprită lângă Grenoble la Voreppe de forțele generalului Cartier în iunie 1940. Forțele franceze au rezistat până la armistițiu. Grenoble a făcut apoi parte din statul francez, înainte de ocupația italiană din 1942 până în 1943. Relativa milă a ocupanților italieni față de populațiile evreiești a dus la mutarea unui număr semnificativ în regiune din părțile ocupate de germani ale Franței. Grenoble a fost extrem de activ în Rezistența împotriva ocupației. Acțiunea sa a fost simbolizată de figuri precum Eugène Chavant, Léon Martin și Marie Reynoard. Universitatea din Grenoble a sprijinit operațiunile clandestine și a oferit tinerilor documente false pentru a preveni repartizarea lor la STO (Service du travail obligatoire). În septembrie 1943, trupele germane au ocupat Grenoble, escaladând conflictul cu mișcările clandestine. La 11 noiembrie 1943 (aniversarea armistițiului din 1918) au avut loc greve și demonstrații masive în fața birourilor locale de colaborare. Ca răspuns, ocupanții au arestat 400 de manifestanți în stradă. La 13 noiembrie, rezistența a aruncat în aer artileria de la Polygon, ceea ce a fost un șoc pentru inamic care a intensificat apoi represiunea. La 25 noiembrie, ocupanții au ucis 11 membri ai organizațiilor de rezistență din Grenoble. Această represiune violentă a fost supranumită „Saint-Bartholomew din Grenoble”. După debarcarea în Normandia, operațiunile de rezistență au atins apogeul, numeroase atacuri îngreunând considerabil activitatea trupelor germane. Odată cu debarcarea în Provence, trupele germane au evacuat orașul la 22 august 1944. La 5 noiembrie 1944, generalul Charles de Gaulle a venit la Grenoble și i-a conferit orașului Compagnon de la Libération pentru recunoașterea ca „oraș eroic în vârful rezistenței franceze și luptei pentru eliberare”.

După război
În 1955, viitorul laureat al Premiului Nobel pentru fizică Louis Néel a creat Centrul Grenoble de Studii Nucleare (CENG), ducând la nașterea modelului Grenoble, o combinație de cercetare și industrie. Prima piatră a fost pusă în decembrie 1956. În 1968, Grenoble a găzduit cea de-a X-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă. Acest eveniment a contribuit decisiv la modernizarea orașului prin dezvoltarea infrastructurii, odată cu construirea unui aeroport, a autostrăzii, a unei noi primării și a unei noi gări. De asemenea, a ajutat la dezvoltarea stațiunilor de schi precum Chamrousse, Les Deux Alpes și Villard-de-Lans. Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble 1968, care au avut loc între 6 și 18 februarie și au fost deschise de președintele francez, Charles de Gaulle, au reprezentat un triumf pentru Franța, dar nu au fost lipsite de probleme. Deși a fost cheltuită o sumă generoasă de bani pentru pregătirea orașului industrial Grenoble, lipsa unor condiții adecvate a dus la organizarea multor concursuri în zonele periferice. Spectatorii au fost nevoiți să parcurgă distanțe mari pentru a vedea evenimentele și au fost construite șapte sate olimpice separate, despre care criticii au susținut că au diminuat „camaraderia” din timpul Jocurilor. Grenoble a fost, de asemenea, afectat de controversa tot mai mare cu privire la aprobările sportive. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a amenințat că va interzice participarea schiorilor care aveau inscripționate reclame pe îmbrăcăminte și echipament. Schiorii, la rândul lor, au amenințat că se retrag în masă. În cele din urmă, s-a ajuns la un acord care impunea schiorilor să elimine orice reclamă înainte de a fi fotografiați sau intervievați. 37 de țări, reprezentate de peste 1.100 de sportivi, au concurat la Grenoble unde, pentru prima dată, Germania de Est și de Vest au concurat cu echipe separate.

Atracții de top și locuri de interes din Grenoble

Înconjurat de vârfurile muntoase maiestuoase ale Alpilor francezi, Grenoble are unul dintre cele mai frumoase peisaje din Franța. Priveliștea glorioasă oferă o gură de aer proaspăt, atât la propriu, cât și la figurat. Grădini frumoase sunt „împrăștiate” în întregul Grenoble, iar împrejurimile naturale ale orașului atrag vizitatorii să se piardă în pajiștile înflorite și în pădurile de pini dens împădurite, sau să coboare pe pârtiile de schi „pudrate” din stațiunea de schi din apropiere. În ciuda faptului că este o metropolă urbană modernă, Grenoble are un Vielle Ville (Oraș Vechi) pitoresc. Orașul se mândrește, de asemenea, cu multe muzee superbe, mărturie a unui bogat patrimoniu de pe vremea când era capitală a regiunii istorice Dauphiné.

https://www.grenoble-tourisme.com/ Muzeul Grenoble

* Muzeul Grenoble – Fără îndoială că această clădire modernă și elegantă este locul din care trebuie să vă începeți călătoria la Grenoble. Este unul dintre cele mai importante muzee de artă din Franța, cu 57 de camere și o colecție care totalizează 1.500 de piese. Nu este exagerat faptul că puteți obține un adevărat „rezumat” al istoriei culturii europene, din anii 1200 până în zilele noastre chiar aici, în aceste galerii. Sunt picturi ale maeștrilor francezi, spanioli, olandezi, flamanzi și italieni din secolul al XVII-lea. Dar muzeul iese cu adevărat în evidență cu lucrări din secolul al XX-lea, unde sunt expuse toate mișcările principale de la fauvism la Pop Art. Chagall, Picasso, Magritte, Paul Klee, Georgs Grosz, Joan Miró sunt doar câteva dintre numele pe care probabil le cunoașteți. Musée de Grenoble prezintă capodopere de artă într-un loc luminos și spațios. Un monument surprinzător în Vieille Ville, clădirea modernă și elegantă oferă 18.000 de metri pătrați de spațiu expozițional înconjurat de un parc plin de sculpturi. Acest muzeu extins se mândrește cu una dintre cele mai prestigioase colecții de artă din Franța. Colecția include atât arte plastice, cât și antichități egiptene. Sortimentul de arte plastice se întinde din secolul al XIII-lea până în secolul al XXI-lea. Mai ales bine reprezentate sunt lucrările Renașterii italiene, Ecole Française din secolul al XVII-lea și arta modernă. Punctele de atracție ale picturilor europene ale muzeului sunt pictura distinctivă Sfântul Grigorie a lui Rubens, etericul L’Assomption de la Vierge de Philippe de Champaigne, realistul L’Entrée du Grand Canal de Canaletto, evocatorul Tête de la Grande Odalisque de Jean-Auguste Dominique Ingres și captivantul Portret al Madeleinei Bernard de Paul Gauguin. Printre capodoperele impresioniste se numără Vederea lui Montmartre din Cité des Batignolles de Alfred Sisley și magnifica pictură L’Etang de Giverny de Claude Monet. Piesele de artă modernă excepționale sunt Interior with Aubergines de Henri Matisse și A Midsummer Night’s Dream de Marc Chagall. Muzeul are un butic și un restaurant informal care servește preparate din bucătăria tradițională franceză, precum și mâncăruri internaționale. Restaurantul are ferestre din podea până în tavan cu vedere la Place de Lavalette și o sculptură monumentală de Alexander Calder.

https://www.grenoble-tourisme.com/

* Telecabina – Direct pe malul stâng al râului Isère se află stația telecabinei care vă va purta 263 de metri până la Bastille, numele atât al cetății, cât și al dealului stâncos care domină orașul dinspre nord. Telecabina funcționează din 1935 și a trecut printr-o actualizare de stil în anii ’70, când au fost introduse actualele „bule” desprinse din era spațială. Fiecare bulă poate găzdui până la șase persoane, iar dacă nu sunteți un mare fan al spațiilor închise, nu trebuie să vă faceți griji, pentru că telecabina vă va duce pe deal în maxim patru minute. Este doar 8 EUR pentru o călătorie dus-întors pentru adulți, iar priveliștile în timp ce „alunecați” pe râu în jos sunt senzaționale.
* Bastilia – Telecabina este într-un singur sens, dar mulți oameni aleg poteca și scara care începe de pe partea stâncii din Jardin des Dauphins. Pe măsură ce urcați, puteți să admirați zidurile abandonate și scările aparținând vechiului fort. Odată ce ajungeți în vârf, vă veți afla într-o aglomerare de ziduri înalte construite în secolul al XIX-lea de generalul Haxo pe locul a două fortărețe anterioare, datând din anii 1500. Grenoble se întinde ca o hartă și este cu adevărat satisfăcător să urmăriți largul Cours Jean Jaurès în toată splendoarea sa, neabătându-se în depărtare. Fort de la Bastille oferă cele mai fumoase priveliști panoramice din Grenoble, cu peisaje de vis ale Mont Blancului și vârfurilor Massif du Vercors în depărtare. Încoronând un vârf de deal, fortul oferă panorame uluitoare ale peisajului alpin. Pentru a ajunge aici, puteți urca până în vârf sau, pentru un traseu mai ușor, puteți urca într-una dintre mașinile în formă de bule ale telecabinei Téléphérique de Grenoble Bastille. Plimbarea încântătoare cu Téléphérique începe la Quai Stéphane-Jay, la marginea Jardin de Ville, și călătorește prin peisaje spectaculoase pe drumul spre Fort de la Bastille. Fort de la Bastille a fost anterior o închisoare; acum găzduiește un centru de artă contemporană (Centre d’Art Bastille) și un muzeu militar (Musée des Troupes de Montagne). Pentru cei aventuroși, Acrobastille oferă șansa de a participa la „sesiuni” de alpinism și sporturi acrobatice. Pentru cei cărora le plac plimbările în natură, există multe trasee pitorești în jurul fortului. Restaurantul rafinat al Fort de la Bastille, Chez le Pèr’ Gras, oferă preparate din bucătăria tradițională și vederi uluitoare. O altă opțiune gourmet este Restaurantul O2 Téléphérique, care este specializat în bucătăria franceză în stil contemporan.
* Muzeul Arheologic Saint-Laurent – Cele mai bune muzee de arheologie sunt cele care ne plasează în vârful unei săpături, iar cel din Grenoble chiar așa este, cu galerii cu vedere la structura unei biserici galo-romane construită în secolul al VI-lea. Aceste rămășițe se află parțial sub o biserică romanică ce se află încă pe amplasament, în timp ce porțiunea mai nouă din afara acestei biserici este protejată de elemente printr-un baldachin din sticlă și oțel. Protagonistul este mausoleul care datează din anul 521, iar ceea ce este fascinant este felul în care numeroasele artefacte descoperite în săpături (monede, ceramică, epitafe de piatră, sticlărie, obiecte de uz zilnic) au fost plasate înapoi acolo unde au fost găsite pentru a adăuga context pentru vizitatori. Muzeul prezintă o colecție de obiecte arheologice, împreună cu prezentări vizuale care creează o imagine vie a istoriei religioase care datează de 1.500 de ani.

https://www.grenoble-tourisme.com/ Muzeul Dauphinois

* Muzeul Dauphinois – Nu departe de Muzeul de Arheologie, pe malul drept al Isère, se află o mică atracție fabuloasă care dezvăluie istoria și cultura regiunii Dauphiné. Locația este de asemenea o încântare, pe versanții Bastiliei în mănăstirea din secolul al XVII-lea a Visitation de Sainte-Marie-d’en-Haut. Mănăstirea, grădina și interioarele în stil baroc, exemplificate de tavanul minunat al capelei, toate captează imaginația. În zonele expoziționale există o sală despre istoria schiului în Alpii francezi, precum și reprezentări ale locuințelor alpine din secolul al XVIII-lea decorate cu mobilier din acea perioadă. Există, de asemenea, un spațiu mare pentru expoziții temporare, actualizat în mod regulat, astfel încât să aveți o altă surpriză plăcută atunci când vizitați acest loc.
* Muzeul Vechii Episcopii – În fostul Palat Episcopal din Grenoble, acest muzeu gratuit se „ocupă” de istoria departamentului Isère din jur. La fel ca multe dintre alte atracții din Grenoble, clădirea este un ingredient important, deoarece subsolul are rămășițele zidului galo-roman al orașului și ce a mai rămas dintr-un baptisteriu timpuriu creștin. Ambele sunt străbătute de alei și există desene care înfățișează felul în care ar fi arătat în zilele de demult. De la aceste vestigii fiecare etaj nou reprezintă un pas prin istorie, așa că la primul etaj există galerii despre epoca de piatră, epoca bronzului și epoca galo-romană, toate împodobite cu artefacte. Etajul II se ocupă apoi de Evul Mediu, Epoca Modernă timpurie și Iluminismul.
* Muzeul Rezistenței și Deportării – Masivul Vercors care se învecinează cu Grenoble a fost un „focar” de activitate de rezistență în timpul războiului. Nu departe de oraș, în Méaudre, a fost locul unde diferitele rețele de rezistență au avut o întâlnire esențială în ianuarie 1944. Cu ajutorul afișelor de propagandă, pliantelor, actelor de identitate falsificate și hărților, acest muzeu excelează în a oferi relatări detaliate despre personalitățile locale implicate în acest „sistem”. Există, de asemenea, o privire de ansamblu asupra vieții din această regiune în timpul ocupației, inclusiv internarea și deportarea evreilor, a altor minorități și a oponenților politici. Etajul al doilea folosește sunet și decoruri pentru a simula diferite medii, de la o cafenea cu conversații în șoaptă, până la apartamentul lui Marie Reynouard unde a fost fondată rezistența de la Grenoble în 1941. Exponate luminoase aduc un omagiu vitejilor luptători ai Rezistenței din Grenoble și dezvăluie tratamentul violent și deportarea populației evreiești locale de către naziști. O colecție de fotografii, desene originale, ziare și alte documente ajută la aducerea poveștii la viață. Muzeul abordează subiectul cu sensibilitate, luminând în același timp eroismul luptătorilor din Rezistență. Muzeul este deschis publicului gratuit și funcționează și ca loc memorial.
* Muzeul de Istorie Naturală Grenoble – Cele 1,5 milioane de exemplare și alte exponate de la acest muzeu de istorie naturală ar putea ține un entuziast absorbit ore întregi. Muzeul acoperă bogatul patrimoniu natural al Alpilor francezi, cu departamente de geologie, etnologie, botanică și zoologie. Veți știi că are ceva special de îndată ce ajungeți în hol, care are o geodă gigantică de ametist, care măsoară un metru înălțime și cântărește o jumătate de tonă. Parterul are acvarii, în timp ce la etaj puteți vedea o galerie ușor retro de taxidermii, toate amenajate în fundaluri care seamănă cu habitatele lor naturale. Există o curiozitate distractivă în frumoasa grădină botanică de afară: micul pârâu de acolo este traversat de primul pod din beton, datând din 1855.
* Parcul Paul Mistral – După ce cetatea Bastiliei a fost întărită de generalul Haxo, acest spațiu din mijlocul orașului a fost transformat într-un teren de antrenament militar, pe care a rămas până în anii 1920. La începutul anilor 1900, Paul Mistral (primar la acea vreme) a venit cu un plan de a elimina meterezele care înconjurau Grenoble și de a construi un parc care să evidențieze gândirea de viitor a orașului, ca parte a Expoziției Internaționale de Hidroenergie și Turism din 1925. Aici au fost construite clădiri futuriste pentru târg, din care a mai rămas doar Turnul Perret, înalt de 100 de metri. A fost primul turn din Europa din beton armat și, deși a fost abandonat, există speranțe că va fi renovat și deschis din nou publicului.
* Funicularul Saint-Hilaire du Touvet – Până în anii 1920 nu exista niciun drum care să deservească satul Saint-Hilaire și care să poată fi accesat cu mașina: satul se află în vârful unui minunat balcon natural pe partea de sud-est a lanțului Chartreuse. Dar în 1924, odată cu deschiderea unui sanatoriu care trata bolnavi de tuberculoză în Saint-Hilaire, a fost construită acest funicular pitoresc, care urcă pe panta abruptă (83% înclinație pe alocuri) din Valea Grésivaudan. Este o călătorie distractivă, deși puțin stresantă, cu o lungime de 1,5 kilometri, dar mai ales este interesant de constatat ce puteau realiza oamenii încă din anii ’20.

The Chateau de Vizille (Photo by JEAN-PIERRE CLATOT / AFP)

* Domaine de Vizille – Într-un cadru idilic, la aproximativ 20 de kilometri de Grenoble, acest castel magnific din Vizille are o istorie intrigantă. Castelul a fost construit între 1611 și 1627 de un nobil protestant de frunte. Cu toate acestea, el a renunțat la credința sa în 1662 pentru a obține titlul de conetabil. Castelul are o treaptă care coboară către parcul în stil renascentist. În 1788, moșiile Dauphiné au ținut aici o întâlnire, care a pus bazele Revoluției Franceze, conturând o cerere pentru libertatea personală a tuturor francezilor. Castelul găzduiește acum Musée de la Révolution Française (Muzeul Revoluției Franceze).
* Muzeul Hydrelec – În regiunea Oisans, la 50 de kilometri est de Grenoble, puteți afla mai multe despre istoria hidroelectricității în această parte a Franței. Este singurul muzeu din țară dedicat acestui subiect, care prezintă inginerii, oamenii de știință și proiectele care au schimbat lumea și care au făcut posibilă energia hidroelectrică aici la începutul secolului al XX-lea. Sunt expuse o conductă, o supapă, voltmetre, o turbină și un generator, care oferă toate „etapele” necesare într-o hidrocentrală.
* Orașul vechi – Centrul istoric al orașului, Vieille Ville este un labirint încântător de străzi doar pietonale mărginite de case vechi minunate și alei înguste pietruite care duc la piețe elegante. În inima Orașului vechi, Musée de l’Ancien Évêché găzduiește un palat episcopal din secolul al XIII-lea, care este clasificat ca monument istoric. Muzeul ilustrează istoria Grenoblei din cele mai vechi timpuri prin Evul Mediu până în secolul al XX-lea. În apropiere, Catedrala Notre-Dame din secolele XIII-XV surprinde vizitatorii cu gloriosul său interior gotic cu bolți înalte, un contrast izbitor cu fațada simplă. La câțiva pași de catedrală se află Place aux Herbes, unde o piață tradițională de fermieri în aer liber are loc în fiecare zi (dimineața), cu excepția zilei de luni. Pe lângă spațiul său primitor în aer liber și o cafenea, orașul vechi are o piață acoperită care datează din secolul al XIX-lea. Pentru cei interesați de literatura franceză, un reper care trebuie văzut este Musée Stendhal, într-un apartament tipic burghez, care a fost locul de naștere și casa copilăriei autorului francez Stendhal. Acest mic muzeu afișează amintiri și oferă o perspectivă asupra primilor ani ai lui Stendhal. În Place de Gordes din apropiere, turiștii se pot bucura de atmosfera elegantă din secolul al XVIII-lea în timp ce iau masa la unul dintre restaurantele sau cafenelele cu locuri în aer liber. La o scurtă plimbare de Place de Gordes, Jardin de Ville inspiră relaxare sau picnicuri sub sicomorii umbroși. De asemenea, lângă Jardin de Ville, Vechiul Palat al Justiției (Palais du Parlement du Dauphiné) a fost Casa Parlamentului din Dauphiné Estates timp de mai bine de 500 de ani. Stendhal a bazat personajul, Julien Sorel, din romanul său Le Rouge et le Noir (Roșul și negrul) pe un personaj istoric care a fost judecat la Palais de Justice. Clădirea uimește prin fațada sa elaborată, cu stiluri decorative de la goticul flamboyant până la Renașterea timpurie. Palais du Parlement se găsește pe Place Saint-André, lângă cea de-a doua cea mai veche cafenea din Franța, Café de la Table Ronde, care datează din 1739.

https://www.grenoble-tourisme.com/ Jardin des Dauphins

* Jardin des Dauphins – Jardin des Dauphins este cel mai luxos spațiu verde din Grenoble. Amplasate pe șase terase amenajate, cele 30 de hectare de teren luxuriant sunt pline cu o varietate de copaci cu frunze și arbuști sălbatici. Expunerea spre sud a grădinii permite plantelor exotice și mediteraneene să prospere, inclusiv bananieri, loquați și rodii. Cu aleile sale pietonale umbrite, scările și pasajele pitorești, Jardin des Dauphins este locul perfect pentru a vă plimba într-o zi însorită. Din grădină, vizitatorii pot vedea Fortul Rabot pe o stâncă stâncoasă în depărtare. O potecă de mers pe jos din grădină duce la Fort de la Bastille Téléphérique.
* Jardin de Ville – Aflată în Vieille Ville din Grenoble, această grădină istorică a fost odată proprietate privată a ducilor de Lesdiguières și a devenit parc public în 1719. Cu intrarea sa închisă, zona împădurită răcoritoare, grădina vibrantă de trandafiri și paturi de flori delicate, Jardin de Ville are o zonă specială, plină de farmec. În zilele calde însorite, picnicurile și plimbările pe îndelete sunt lucrurile preferate de făcut. Există, de asemenea, un loc de joacă pentru copii. În grădină se află minunatul Hôtel de Lesdiguière, din secolul al XVII-lea, care a fost în trecut casa ducelui și este acum Maison de l’International, care îi întâmpină pe străini, promovează schimburile culturale și oferă resurse tinerilor care doresc să călătorească în străinătate. În timpul verii, Jardin de Ville găzduiește și multe evenimente pline de viață, cum ar fi festivaluri și concerte.

Grenoble – Capitală Verde Europeană 2022

Premiul de „Capitală Verde Europeană” a fost lansat, ca proiect, în 2008 și a fost acordat pentru prima dată orașului Stockholm, în 2010. Premiul este menit să recompenseze orașele pentru progresul și eforturile depuse în vederea promovării ecologiei și a protejării mediului înconjurător. Orașele câștigătoare au reprezentat și „impulsionat” mereu politici și bune practici urbane care ar trebui implementate și de alte centre urbane. Premiul de „Capitală Verde Europeană” („European Green Capital” Award – EGCA) este atribuit în fiecare an, începând din 2010, de Comisia Europeană unui oraş de pe „bătrânul continent” care are peste 100.000 de locuitori şi care se remarcă prin politica sa durabilă în domenii ca mediul înconjurător, social şi economic. Primul oraș căruia i-a fost acordată această titulatură a fost capitala Suediei, Stockholm. Titlul este atribuit în urma unei evaluări tehnice în cadrul căreia se ţine cont de 12 indicatori, inclusiv de atenuarea modificărilor climatice şi adaptarea la aceste schimbări, transporturile locale, zonele verzi urbane – ce integrează calitatea aerului -, calitatea mediului sonor, producţia şi gestionarea deşeurilor şi tratarea apelor reziduale. Energia „verde”, mersul pe jos sau cu bicicleta și agricultura urbană devin tot mai populare în Europa. Totul trebuie să fie mai bine gândit, mai bun pentru mediu și pentru cetățeni și, în special, mai sustenabil. Campaniile ecologice, antipoluare și de salvare a pădurilor ocupă un loc important pe agenda europeană, cadrul general fiind stabilit de Pactul verde european. Faptul că cea mai mare parte a populației trăiește în orașe generează o serie de probleme legate de mediu, cum ar fi poluarea aerului sau a apei, nivelul ridicat de zgomot sau „pierderea” naturii. Din acest motiv, Comisia Europeană a lansat, ca proiect, în 2008 premiile „Capitala Verde Europeană” și „Frunza Verde Europeană”, oferite cu scopul de a promova soluții fantastice și de a demonstra că există orașe verzi și durabile, al căror exemplu merită să fie urmat! În fiecare an, Comisia Europeană îi selectează pe câștigătorii premiului, iar aceștia devin „ambasadori ai orașelor verzi” la nivel mondial. La concurs pot participa orașe din statele membre ale UE, orașe din țările candidate la UE, precum și orașe din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. În țările unde nu există orașe cu peste 100.000 de locuitori, se poate înscrie în competiție orașul cel mai mare. Principalul mesaj este că europenii au dreptul de a trăi în zone urbane sănătoase, iar orașele ar trebui, prin urmare, să depună eforturi pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor lor și pentru a reduce impactul acestora asupra mediului la nivel global. Acest mesaj este redat prin sloganul „Orașe verzi pentru o viață sănătoasă”. În 2020, prestigiosul titlu i-a fost acordat orașului Lisabona (Portugalia), care și-a propus să planteze 100.000 de copaci pe tot parcursul anului. Pe termen mai lung, până în 2050, intenționează să devină neutru din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Titlul de oraș verde este o mare onoare, dar nu se obține ușor. Implică un proces de selecție foarte strict, în cadrul căruia orașele trebuie să prezinte rezultatele solide obținute până în momentul respectiv și planuri concrete cu privire la ceea ce au de gând să facă în viitor pentru a deveni și mai „verzi”. Nu este loc de vorbe goale și nici de promisiuni deșarte: orașele trebuie să prezinte numeroase date, fapte și cifre în 12 domenii diferite (gestionarea deșeurilor și a apei, calitatea aerului, biodiversitate, schimbări climatice, performanță energetică etc), pe baza acestor informații fiind decis câștigătorul. Pe scurt, orașele trebuie să demonstreze că ambițiile lor sunt pe termen lung și în beneficiul cetățenilor, al planetei și al economiei. Orașele care au câștigat acest premiu de la prima decernare și până în prezent sunt: Stockholm – Suedia (2010), Hamburg – Germania (2011), Vitoria-Gasteiz – Spania (2012), Nantes – Franța (2013), Copenhaga – Danemarca (2014), Bristol – Anglia (2015), Ljubljana – Slovenia (2016), Essen – Germania (2017), Nijmegen – Țările de Jos (2018), Oslo – Norvegia (2019), Lisabona – Portugalia (2020) și Lahti – Finlanda (2021).

În data de 15 ianuarie 2022, orașul francez Grenoble a devenit oficial Capitala Verde Europeană pentru 2022, preluând titlul de la orașul finlandez Lahti. Ceremonia de deschidere a avut loc în prezența comisarului pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, Barbara Pompili, ministrul francez al tranziției ecologice și Eric Piolle, primarul orașului Grenoble, printre alții. Cu această ocazie, Comisarul Sinkevicius a declarat: „Grenoble a câștigat titlul de Capitală Verde datorită angajamentului său neclintit de a crea un oraș mai sănătos pentru și împreună cu cetățenii săi. Sper că anul Capitalei Verde a Grenoble va da un impuls suplimentar conducerii sale ecologice și va inspira alte orașe din Europa să profite de oportunitățile oferite de Pactul Verde European. Grenoble a câștigat titlul de lider în tranziția durabilă, în special ca prima autoritate locală franceză care a adoptat un plan climatic. Grenoble a pus în aplicare politici urbane pentru a atenua poluarea și pierderea biodiversității, cum ar fi o limită de viteză de 30 km în întreg orașul, făcându-l cea mai mare zonă cu emisii scăzute din Franța. În timpul perioadei de Green Capital, Grenoble va provoca părțile interesate locale să se angajeze să ia măsuri cu privire la unul sau mai mulți dintre cei 12 indicatori pentru tranziția ecologică. Lansarea Anului Grenoble coincide cu președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, ale cărei priorități includ punerea în aplicare a Pactului verde european pentru zero poluare, neutralitate climatică, protecție sporită a biodiversității și realizarea unei economii circulare.”

De ce Grenoble?
Grenoble a fost prima autoritate locală franceză care a adoptat un plan climatic, în 2005. Orașul a redus emisiile de gaze cu efect de seră cu 25% din 2005 până în 2016 și lucrează pentru o reducere cu 50% până în 2030. În 2022, Grenoble va produce echivalentul consumului locuitorilor săi în energie regenerabilă, cu zero carbon, zero nucleare. Grenoble abordează poluarea fonică cu zone liniștite desemnate în oraș și prin reducerea limitelor de viteză în oraș. După ce a aplicat limita de viteză de 30 km în întregul oraș, metropola Grenoble a devenit cea mai mare zonă cu emisii scăzute din Franța. Grenoble este, de asemenea, orașul de top al Franței pentru naveta cu bicicleta. Orașul a atins rate impresionante de ciclism prin stimulente, rambursări și pietonizare. Cantinele școlare din orașul Grenoble își aprovizionează cel puțin 60% din produsele lor local sau din ferme ecologice (95% pentru creșe). În fiecare an, centrul horticol Grenoble produce 3,5 tone metrice de legume pentru diferitele bucătării ale Departamentului Isère. Grenoble a plantat peste 5500 de copaci din 2014. Scopul este acum de a planta 10.000 de copaci înainte de 2030. Rețeaua metropolitană de căldură, a doua ca mărime din Franța, după Paris, utilizează 80% energie regenerabilă și recuperare de energie cu ambiția de a utiliza 100% până în 2030. Peste 200.000 de locuitori își reciclează deja deșeurile alimentare sau fac acest lucru acasă pentru a face compost. O marcă comercială agroalimentară locală, ISHERE, a fost lansată de Departamentul Isère, garantând plăți echitabile pentru producătorii locali, aprovizionare locală și metode de producție ecologice. Grenoble a câștigat titlul de lider în tranziția sa durabilă, în special ca prima autoritate locală franceză care a adoptat un plan climatic în 2005. În transport și mobilitate, proiectele de planificare urbană ale Grenoble includ implementarea cu succes a unei limite de viteză de 30 km/h în întreg orașul în 2016. Limita mai mică de viteză a permis orașului să reducă poluarea aerului și a zgomotului și, la rândul său, să facă orașul mai prietenos pentru pietoni. Acest rezultat a fost observat în ratele impresionante de ciclism din întreg orașul, ceea ce a făcut ca Grenoble să devină cel mai important oraș al Franței pentru naveta cu bicicleta. Nivelurile ridicate de ciclism din oraș au fost atribuite stimulentelor, rambursărilor și pietonalizării orașului. Grenoble a fost primul oraș francez care a adoptat un plan climateric în 2005, a obținut o reducere cu 23% a emisiizor de gaze cu efect de seră între 2005 și 2018 și a creat 320 de kilometri de benzi pentru biciclete. Mai mult, orașul își propune ca, până în 2022, toată electricitatea folosită de locuințe să fie acoperită din surse regenerabile și să înlocuiască flota de autobuze cu unele care folosesc energie curată. Eforturile orașului în ceea ce privește sustenabilitatea urbană au fost recompensate astfel de Comisia Europeană. Grenoble a reușit să învingă, în „finala” competiției orașele Tallinn, Torino și Dijon și a primit premiul de 350.000 euro. Aceste fonduri vor fi alocate unor proiecte viitoare de sustenabilitate. Evaluarea acestor orașe, în vederea acordării premiilor, se face pe baza a 12 indicatori, printre care amintim: guvernanță, deșeuri, inovație ecologică, calitatea aerului, biodiversitate, mobilitate urbană etc. Orașul Grenoble s-a clasat pe prima poziție în cazul a 5 din acești 12 indicatori. În ceea ce privește centrele urbane mai mici, regulile decernării premiului permit două câștigătoare. În acest sens, orașul Lappeenranta a depus eforturi masive în vederea combaterii schimbărilor climatice și și-a props atingerea unei economii decarbonizate până în 2030. Orașul Gabrovo a fost de asemenea răsplătit pentru inițiative inovatoare în eficientizarea energetică, transportul public și colectarea selectivă a deșeurilor.

Premiul pentru Capitala Verde Europeană 2023

Premiul pentru Capitala Verde Europeană 2023 a fost acordat orașului estonian Tallinn. Titlul European Green Leaf 2022 a fost acordat în comun orașului portughez Valongo și Winterswijk din Țările de Jos. Tallinn va primi un premiu financiar de 600.000 EUR. Premiul va contribui la sprijinirea orașului câștigător în implementarea inițiativelor și măsurilor de îmbunătățire a durabilității ecologice a orașului, ca parte a anului 2023 al Capitalei Europene Verzi a orașului câștigător. Câștigătorii European Green Leaf 2022 Valongo și Winterswijk vor primi fiecare un premiu financiar de 200.000 EUR. În timpul ceremoniei, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius a subliniat rolul crucial al orașelor în susținerea obiectivelor tranziției ecologice ale Pactului ecologic european. Comisarul Sinkevičius a spus: „Orașele Tallinn, Valongo și Winterswijk au demonstrat angajament și acțiuni concrete pentru a crea locuri mai sănătoase, mai bune și mai verzi pentru cetățenii lor. În ciuda încă unui an sub constrângerile Covid-19, ambițiile pentru o tranziție ecologică rămân ridicate. Câștigătorii din acest an ne-au convins de capacitatea lor de a face eforturi suplimentare pentru durabilitate și de a deschide calea în crearea de orașe potrivite pentru viață.”

Tallinn a impresionat juriul internațional cu abordarea lui sistemică a guvernanței ecologice și obiectivele strategice interconectate, care reflectă ambițiile Pactului ecologic european. Fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa și un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Tallinn se caracterizează printr-o natură diversă și mozaică a peisajelor și comunităților sale, care servesc și ca habitate pentru specii rare. Tallinn va conduce rețeaua recent lansată de 19 orașe europene, care își propune să implementeze Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU la nivel local, concentrându-se, printre altele, pe eradicarea sărăciei, egalitatea de gen, apă curată, schimbări climatice, orașe durabile și durabilitate energetică, creșterea și ocuparea forței de muncă.

Orașul portughez Valongo a convins juriul că abordează probleme de mediu, prioritizează angajamentul cetățenilor și arată un angajament politic puternic. Orașul se concentrează pe zone naturale, deoarece aproape 60% din municipiu este acoperit de pădure. Deoarece majoritatea acestor zone sunt proprietate privată, acest lucru face mai dificilă implementarea politicilor publice. Juriul a apreciat, de asemenea, diferitele moduri în care orașul oferă sprijin cetățenilor cu venituri mici în tranziția către durabilitate, precum și colaborarea strânsă a Valongo cu orașele învecinate pentru a păstra natura înconjurătoare.

Juriul a fost impresionat să vadă că orașul olandez Winterswijk este prezentat de locuitorii săi, care se află în centrul strategiei de sustenabilitate a orașului. Prezentarea lor a convins juriul că Winterswijk este cu adevărat angajat să facă tranziția ecologică „în teren”. Acest mic oraș din Țările de Jos, cu 30.000 de locuitori, și-a depășit propria „greutate”, prezentând inițiative avansate pentru a conduce tranziția ecologică. Printre acestea, masele energetice care reunesc părțile interesate locale pentru a ajuta la îndreptarea tranziției energetice locale sau un fond revolving pentru cetățeni care să crească eficiența energetică a caselor lor. Orașul este un novice în proiecte europene dar nu ezită să devină un campion al soluțiilor verzi care îi pot inspira pe alții. Un total de 30 de orașe au concurat pentru aceste premii. Un grup internațional de experți a evaluat fiecare cerere și a selectat zece orașe finaliste. Finaliștii au fost intervievați de un juriu internațional format din reprezentanți ai Comisiei Europene, Comitetul Regiunilor, Biroul Convenției Primarilor, Agenția Europeană de Mediu, Biroul European de Mediu, Eurocities și ICLEI – Local Governments for Sustainability.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/grenoble-a-devenit-capitala-verde-europeana-pentru-anul-2022-a8925/
https://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/grenoble/
https://www.britannica.com/event/Grenoble-1968-Olympic-Winter-Games
https://www.alps2alps.com/blog/best-things-to-do-attractions-in-grenoble
https://www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g187264-Activities-Grenoble_Isere_Auvergne_Rhone_Alpes.html
https://www.planetware.com/https://theculturetrip.com/
https://ec.europa.eu/environment/news/grenoble-starts-year-2022-new-european-green-capital-2022-01-14_en
https://en.greengrenoble2022.eu/
https://europeangreens.eu/climatecampaign/grenoble