Ministerul de Externe al României a evaluat posibilitatea admiterii inspectorilor ruși la bazele NATO

Ministerul de Externe al României aderă la politica de transparență în problema inspectării de către reprezentanții ruși a bazelor militare românești, dar strict cu condiția reciprocității, a anunţat serviciul de presă al MAE român, ca răspuns la o solicitare a Agenţiei RIA Novosti.

Anterior, Agenţia Bloomberg a anunţat că SUA au propus Rusiei să discute posibilitatea de a inspecta prezența rachetelor de croazieră la bazele NATO din România și Polonia, dacă Moscova va face un pas similar. Potrivit agenției citate, Washingtonul a transmis Moscovei că este gata să discute despre acordarea Rusiei a posibilităţii de a se convinge că rachetele „Tomahawk” nu sunt dislocate la bazele NATO din aceste țări est-europene. „În ultimii ani, Ministerul român de Externe a declarat și a reafirmat în mod constant, în lumina evenimentelor actuale, poziția sa față de caracterul exclusiv defensiv al sistemului bazei Deveselu.

Ministerul Afacerilor Externe afirmă că România susține transparența și reducerea riscurilor și consideră că acestea ar trebui aplicate pe bază de reciprocitate, în conformitate cu principiile și angajamentele adoptate la nivel internațional, precum și în litera și spiritul documentelor fundamentale ale securității europene” – au anunţat surse din cadrul ministerului român ca răspuns la întrebarea dacă România este dispusă să permită accesul inspectorilor din Rusia la baza sa de rachete.

Sursele citate au subliniat că ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a negat deja acuzaţiile privind existenţa rachetelor de atac la baza de la Deveselu într-o întâlnire a miniştrilor OSCE. Amintim că, la sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și acordurile cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită, în special, partenerilor occidentali garanții juridice de abținere de la extinderea NATO în continuare spre est, de la aderarea Ucrainei la acest bloc și de la crearea de baze militare în țările post-sovietice.

Propunerile includ, de asemenea, un punct privind nedesfășurarea armelor de atac ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor Alianței în Europa de Est la pozițiile din 1997. SUA și NATO au transmis, miercuri, Rusiei răspunsurile lor la propunerile privind garanțiile de securitate. Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, Rusia analizează răspunsul Statelor Unite ale Americii și al NATO, iar decizii privind paşii ulteriori vor fi luate de președintele Vladimir Putin./ssirbu/cpodea

https://ria.ru/20220207/rumyniya-1771505597.html

www.ria.ru – 7 februarie