NAPI GAZDASÁG: HoReCa din România beneficiază de amânare, angajații nu

NAPI GAZDASÁG (Ungaria), 5 februarie 2022 – Conform unui acord încheiat cu reprezentanții din industria ospitalieră, în România măsurile privind reducerea impozitelor rămân valabile încă o jumătate de an. Între timp salariul minim din țară nu acoperă decât o jumătate din cheltuielile necesare pentru o viață acceptabilă.

Potrivit Maszol, în cadrul ședinței sale de luni, guvernul român a adoptat ordonanța privind măsurile menite să sprijine ramura HoReCa. După cum precizează comunicatul Cabinetului, ordonanța adoptată conține măsuri care sprijină mediul înconjurător și au fost propuse în urma dialogului cu reprezentanții acestor ramuri.

Una din dispozițiile cele mai importante prevede că întreprinderile care își desfășoară activitatea în acest sector nu sunt obligate timp de încă 180 de zile să plătească impozitele specifice acestor ramuri. În același timp însă s-a stabilit și mecanismul recalculării impozitului separat, ca atare perioada de 180 zile va fi scăzută din cele 365 de zile ale anului respectiv.

Pentru a putea păstra angajații din industria menționată este nevoie și aici de majorarea salariilor în condițiile în care 1,9 milioane de angajați din România primesc în prezent salariul minim – reiese dintr-o evidență întocmită de Revisal. Din 2022 salariul minim brut a crescut cu 10,9% față de 2021, dar angajații abia simt acest lucru, deoarece anul trecut s-a înregistrat o inflație de 8,2%. În momentul de față salariul minim acoperă doar 50% din valoarea coșului de consum necesar pentru asigurarea unui trai demn.

Între timp crește datoria de stat. Conform informațiilor din Ministerul de Finanțe, această datorie a fost în noiembrie anul trecut de 48,7% din PIB față de cele 48,2% din octombrie. Datoria guvernamentală a fost în noiembrie de 541,823 miliarde lei, iar cea a autorităților locale 16,062 miliarde lei. La sfârșitul lunii noiembrie datoriile externe au ajuns la 24,8% din PIB.

(Autor: Sándor Komócsin)

 

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/fmatei