Salvamontiştii atrag atenţia că în masivele muntoase persistă pericolul producerii de avalanşe

Salvamontiştii atrag atenţia că în masivele muntoase persistă pericolul producerii de avalanşe şi că viscolul le-ar putea crea probleme turiştilor care se aventurează pe trasee nemarcate. În ultimele 24 de ore, peste 100 de persoane au fost salvate în urma unor intervenţii de urgenţă. Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, are unele recomandări.

Sabin Cornoiu: Avem pericol de avalanșă în majoritatea masivelor din țară; în principiu, zonele cu domenii schiabile nu sunt probleme. Acestea sunt protejate, le ținem sub control, încercând să vedem marile acumulări de zăpadă, dar cei care ies în zona alpină înaltă trebuie să își facă singuri aceste evaluări şi să aleagă traseele cele mai sigure pe care pot să meargă pe munte. Să înțeleagă că indiferent de anotimp, muntele este zonă de risc, ei trebuie să și le evalueze în permanență, să-şi știe calitățile fizice și să încerce să fie cât mai prudenţi și responsbaili în toate activitățile pe care le desfășoară pe munte.

Realizator: Amintim că zonele montane sunt vizate până mâine seară de coduri galbene şi portocalii de viscol. Rafalele de vânt se vor apropia de 140 de kilometri pe oră, spulberând zăpada, iar vizibilitatea va fi redusă./mnecula/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie