2022. február 11

Klaus Iohannis államelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár látogatást tesz a Mihail Kogălniceanu légibázison

Klaus Iohannis elnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalos megbeszélést folytat, találkozik a légi támaszponton felsorakoztatott katonákkal, majd közös sajtótájékoztatót tart. A látogatásra olyan körülmények között kerül sor, hogy az első, Romániába küldött amerikai haditechnikai konvoj péntek reggel megérkezett Mihail Kogălniceanu légi támaszpontra. A konstancai bázisra további két konvoj érkezik, tájékoztatott a román rádió tudósitója. Az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség miatt az Egyesült Államok úgy döntött, hogy további 1000 katonát küld Romániába a NATO keleti szárnyának megerősítésére. Ezt megelőzően összesen három, haditechnikával felszerelt konvoj érkezett az országba. Az amerikai különitmény a Task Force Cougar elnevezés alatt állomásozik az ország területén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Nicolae Ciucă miniszterelnököt moldáv kollégája, Natalia Gavriliţă, fogadta Kisinyóvban

A román miniszterelnök Moldáv köztársaságban tett látogatásának célja, kétoldalú megállapodások aláirása, különboző területeken: energia, oktatás, távközlés, közölte a bukaresti kormány szóvivője, Dan Cărbunaru. A román rádió kiküldött tudósitója szerint, Románia 100 millió euró téritésmentes pénzügyi segélyt ajánl fel a szomszédos országnak. Nicolae Ciucă miniszterelnök Maia Sandu államfővel, a moldáv parlament elnökével, Igor Grosuval találkozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

A Legfelsőbb Bírói Tanács új elnököt választ

Tavaly december 16-án Bogdan Mateescu bírót, a fórum jelenlegi vezetőjét ideiglenesen választották meg, miután a Legfelsőbb Birói Tanás (CSM) Bírói Tagozata elutasította Gabriela Baltag és Andrei Chiş jelöltségét. Ugyanakkor Nicolae Solomon ügyészt a CSM alelnökévé választották. A Tanácsot az elnök vezeti, egy alelnök segitségével, egy évre szóló mandátummal, amely nem újítható meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

A BNR 11,2%-os inflációt prognosztizál 2022 második negyedévének végére

A Román Nemzeti Bank (BNR) 11,2%-os inflációt prognosztizál 2022 második negyedévének végére, a pénteken közzétett negyedéves inflációs jelentés szerint. E csúcsot követően, a jegybank 10,2%-ra becsüli az inflációt 2022 harmadik negyedévének végére és 9,6%-ra 2022 negyedik negyedévének végére. A jelentés szerint az inflációs pályát jelentősen befolyásolja az energiatermékek árának jövőbeni alakulása.Az inflációs index felgyorsulása a lakossági villamosenergia és földgáz árának befagyasztására és kompenzálására hozott intézkedések alkalmazási időszakának áprilisi lejártával következik be. A BNR képviselői szerint Romániában 2004 óta nem volt kétszámjegyű infláció.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Románia gazdasági növekedése az idén 4,2 százalékos, 2023-ban pedig 4,5 százalékos lesz

Az Európai Bizottság téli gazdasági előrejelzése szerint Románia gazdasági növekedése az idén 4,2 százalékos, 2023-ban pedig 4,5 százalékos. A közösségi térség is az idén 4 százalékos, mig jövőben 2,8 százalékos gazdasági növekdésre számit. Az Európai Bizottság konklúziója az, hogy a gazdaság további növekedése a világjárvány alakulásától függ, mivel több uniós tagállam az egészségügyi rendszerére nehezedő nyomással és az egészségügyi dolgozók hiányával küzd. A brüsszeli testület szerint az energiárak az őszi előrejelzéshez képest hosszabb időn át lesznek magasabbak, így az inflációs előrejelzések is magasabbak lesznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Spontán sztrájkot tartottak a kudzsiri mechanikai üzemnél

A kudzsiri fegyvergyárak alkalmazottjai pénteken letették a munkát az alacsony bérek miatti tiltakozás jegyében. Az első tiltakozás péntek reggel a kudzsiri mechanikai üzemnél robbant ki. A fegyver- és lőszerosztály mintegy 700 alkalmazottja letette a munkát és a gyár előtt spontán tiltakozásba kezdett. Az emberek ezáltal fejezték ki elégedetlenségüket az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt. A tiltakozásra rövid időn belül megérkeztek a Fehér megyei csendőrség képviselői is, akik a tiltakozókat a védőmaszk viselésére és a szabályok betartására kérték, valamint a kudzsiri üzem vezérigazgatója, Marin Morariu. Az igazgató bejelentette, hogy hétfőn összeül az Igazgatótanács, majd ezt követően a dolgozók képviselőivel is találkoznak. Tiltakozásra került sor a kudzsiri fegyvergyárban is, az alkalmazottak követelései hasonlóak a mechanikai üzem dolgozóinak követeléseivel: béremelés és jobb munkakörülmények biztositása. A kudzsiri mechanikai üzem a Romarm országos társaság leányvállalata és fegyvereket és lőszereket gyárt, stratégiai jelentőségű vállalatként. A kudzsiri fegyvergyár 2004-ben jött létre az SC Uzina Mecanică Cugis S.A. részleges felbomlása nyomán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)

Együttes ülést tart pénteken Románia és Moldovai Köztársaság kormánya

Románia és a Moldovai Köztársaság kormányának ötödik ülésén napirenden szerepel egy 100 millió eurós kölcsönszerződés elfogadása a szomszédos ország megsegitésére. A téritésmentes kölcsönt helyi fejlesztésekre használja fel majd Moldova Köztársaság. Ez alkalommal több projektet is elfogadnak, melyek között egy új híd megpítését a Pruton át, Nyárádfőnél, amely beépül a jövőbeni romániai autópálya-hálózatba. „A pénzsegéllyel az életminőségen akarunk javitani, főleg vidéki környezetben. Ezek a beruházások munkahelyeket teremtenek, ezért reméljük, hogy az emberek újra bizalommal tekintenek a jövőbe, hogy itthon is megteremthető a jövő”, hangsúlyozta Natalia Gavriliţa miniszterelnök. A román-moldáv kormányülésen megállapodást irnak alá a roaming-szolgáltatás és a két ország közötti nemzetközi telefonbeszégetések árának csökkentésére. A kormányülés további, napirenden szereplő témája Moldovai Köztársaság európai menetrendje és az Európai Unióval kötött társulási megállapodás gyakorlatba ültetése, valamint a következő hét évre szóló új társulási menetrend jóváhagyása. Nicolae Ciucă miniszterelnök ismételten megerősitette, hogy Románia továbbra is támogatja Moldova Köztárság európai törekvéseit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.11)
Rozália Gănciulescu