Guvernele României și al Republicii Moldova urmează să semneze mai multe acorduri de cooperare

Guvernele României și al Republicii Moldova urmează să semneze astăzi, la Chișinău, într-o ședință comună, mai multe acorduri de cooperare în domenii precum energie, educație sau proiecte de infrastructură. Ţara noastră le va oferi autorităților de la Chișinău fonduri de 100 de milioane de euro asistență financiară nerambursabilă.

Premierul român, Nicolae Ciucă, are programate întâlniri cu membri ai Parlamentului moldovean, dar și cu reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române din țara vecină. Reporterul RRA, Andrei Șerban, transmite.

Reporter: Vor fi construite rețele de apă și canalizare și vor fi reabilitate instituții de învățământ și de cultură. Un alt acord important va fi cel care prevede construirea unui nou pod peste Prut, la Ungheni, care se va integra în viitorul sistem de autostrăzi din România.

De asemenea, va fi încheiat un acord privind cooperarea în domeniul securității energetice, care va fi semnat de cei doi miniștri ai energiei. Potrivit documentului, cele două părți vor colabora pentru a evalua riscurile, pentru a preveni și a gestiona situațiile de criză în aprovizionarea cu energie și gaze naturale.

În domeniul educației va fi ratificat un nou acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, document care va completa un acord similar care deja există între România și Republica Moldova. Noul document se va referi la recunoașterea diplomelor preuniversitare din Republica Moldova care nu erau prevăzute în vechiul acord bilateral. În privința comunicațiilor, se va semna un acord privind reducerea tarifelor la furnizarea serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie