2022. február 14

Kezdenek bezárni az oltási központok

Kezdenek bezárni az oltási központok, mivel naponta nagyon kevesen igényelik a koronavirus elleni vakcinát. Ebben a helyzetben összesen 171 központ van. Ezek közül hármat Temesváron és négyet Temes megyében (Temesság, Újmosnica, Csákova és Temesrékás) számolnak fel. Ilyen körülmények között a térségben 18 oltási központ marad nyitva. Az emlitett központok bezárásáról országos szinten született döntés a vakcina-igénylők jelentős csökkenése miatt. Vasárnap, például, országos viszonylatban kevesenbb mint öt ezer személy vette fel a védőoltást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Február végén indulhat az „Új Ház” program

E programra az állam másfél milliárd lejt utal ki az idén. Ezzel az összeggel a legtöbb 140 ezer eurós lakások megvásárlására felvett hiteleket garantálják. A programban feliratkozóknak legkevesebb 50 négyzetméteres lakással és meghatározatlan időre szóló munkaszerződéssel kell rendelekzniük. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Romániába újabb vakcina-szállitmány érkezik a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatoktól a 12 évnél nagyobb gyermekek beoltására

Mintegy 640 ezer adag vakcina érkezik hétfőn és kedden Romániába a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatoktól a 12 évnél nagyobb gyermekek beoltására, közölte a koronavirus elleni oltási tevékenységeket koordináló országos bizottság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

A kormány újabb, lakosságot támogató intézkedéseket tervez

A kormány mielőbbi megoldást kíván találni, hogy április 1-je után is megvédje a lakosságot és a gazdaságot az energia- és földgázárak emelkedésétől. A hatóságok ez alkalommal a nagyfogyasztókra is figyelnek, amelyeket kiegészitő segélycsomaggal segitenek, de e segélycsomagot az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, közölte a kormányszóvivő, hozzáfűzve, hogy a szakértők és a döntő tényezők ezzel kapcsolatosan ezen a héten is folytatják a tárgyalásokat. Az energiaügyi minisztérium a lehető leghamarabb megvitatja az Európai Bizottság képviselőivel a hazai nagyenergiafogyasztók állami támogatási programjának engedélyezését, amely lehetővé teszi számukra, hogy megörizzék versenyképességüket más Európán belüli és kívüli versenytársaikkal szemben, illetve mintegy 200 ezer munkahely megtartását, fűzte hozzá a kormányszóvivő. Másrészt az ALRO Slatina aluminuimgyár szakszervezeti tagjai hétfőn tiltakozásba kezdenek a kormány épülete előtt, követelve az energiapiac szabályozását és a gáz- és energiaárak mérséklését egy évre szólóan a 2020 decemberi árak szintjén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Romániában több mint 35 000 autót gyártottak az idei év első hónapjában

Több mint 35 000 autót gyártottak Romániában az idei év első hónapjában, ami körülbelül 8%-kal kevesebb, mint 2021 azonos időszakában, az Autógyártó Szövetség adatai szerint. Ebből csaknem 16 ezer a mioveni Dacia-gyárban készült, míg több mint 19 ezer a craiovai Ford-gyrában. Ami a forgalomba beirt autók számát illeti, a hivatalos adatok szerint 55%-al több új autó került forgalomba az elmúlt év januárjához képest, mig 25%-al volt kevesebb a forgalomba beírt használt autók aránya.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)

Rozália Gănciulescu