Lampedusa. Guvernul italian donează bărcile migranților, din al căror lemn se vor naște cruci și viori

Din lemnul a zece bărci abandonate pe plaje se vor naşte cruci și instrumente pentru „orchestra mării”. Provocarea constă în a transforma o dramă epocală într-o mărturie culturală prin intermediul lemnului, simbol al imigrației clandestine, oferind în același timp locuri de muncă prizonierilor. La Lampedusa, ambarcaţiunile din lemn folosite pentru a ajunge la poarta de intrare în Europa rămân ani de zile sub sechestru. După care trebuie „eliminate”. Zece dintre acestea au fost donate în scopuri sociale de către Ministerul de Interne Fundației Casa dello Spirito e delle Arti din Milano, grație încurajării ministrului Luciana Lamorgese.
Cu lemnul obținut din bărci, Fundația – care sprijină cele mai fragile segmente ale societății din Italia și din străinătate – va lansa un proiect de reintegrare socială prin intermediul instrumentelor muzicale, a crucifixelor şi mătăniilor care vor fi realizate în laboratorul de tâmplărie în care lucrează deținuții penitenciarului milanez Opera. Donația a fost posibilă și datorită sensibilității diverselor realități instituționale, inclusiv a agenției Vămilor şi a prefecturii din Agrigenton.
„Aceste bărci trebuiau distruse – explică președintele Fundației Arnoldo, Mosca Mondadori – noi am cerut să fie transformate în simboluri ale dramei imigrației și să devină astfel, un instrument de cultură.
O operațiune care reprezintă o continuare a proiectului „Violino del Mare”, realizat cu lemnul altor bărci debarcate în Lanpedusa de maestrul lutier Enrico Allorto, împreună cu prizonierii angajați în laborator de Cooperativa Casa dello Spirito e delle Arti. Atât instrumentul, cât şi proiectul au fost prezentate pe 4 februarie în Vatican Papei Francisc, în fața căruia Carlo Parazzoli, concert-maestrul orchestrei Academia Santa Cecilia, a interpretat o compoziție a maestrului Nicola Piovani.
„Cu lemnul celor 10 bărci noi – continuă Arnoldo Mosca Mondadori – la bordul cărora au călătorit migranți, mulți dintre care nici măcar nu au reușit să finalizeze călătoria, va fi creată orchestra mării care va fi la dispoziția tinerilor”.
În acord cu conducerea închisorii Opera, va fi pusă la dispoziţia școlilor și grupurilor o barcă, astfel încât migranții să poată exemplifica ce înseamnă o călătorie în care oamenii de îngrămădesc unul peste celălalt într-un spaţiu de 9 metri. Alte cinci cruci de la Lampedusa sunt deja în drum spre cele cinci continente, iar cu lemnul nou, vor fi realizate mătănii din lemn și crucifixuri ce vor fi fi atârnate pe pereții școlilor. Obiectivul acestei acţiuni este cel de a combate indiferența prin artă, cultură și rugăciune.
„În ultimele zile am asistat la o debarcare a migranților pe insulă – spune Mondadori –. Le-am atins mâinile înghețate. Tremurau de frig, erau şi copii printre ei. Dacă un politician îi folosește pe acești oameni pentru a obține voturi, trebuie dat afară. În fața acestei umanități trebuie doar să tăcem și să ne împăcăm cu noi înșine”. www.avvenire.it/cpaunel

Articol de Paolo Lambruschi
Traducerea Cătălina Păunel