Mai multe sindicate din industria metalurgică organizează mitinguri de protest în fața sediului guvernului

Realizator: Laurenţiu Văduva – Mai multe sindicate din industria metalurgică, reprezentând în principal angajații de la ALRO Slatina și ALUM Tulcea, două companii deținute de consorțiu Vimetco NV, cu capital majoritar rusesc, vor organiza astăzi un nou miting de protest în fața sediului guvernului. Protestatarii solicită limitarea, timp de un an, a prețurilor la gazele naturale și energie electrică la valoarea celor din decembrie 2020, precum și asistență financiară și pentru companiile care au mai beneficiat de ajutor de stat. La precedentul miting, de acum 10 zile, liderul federației din metalurgia neferoasă, Ion Comănescu, declara că la ALRO Slatina au fost închise deja două hale de producție.
Ion Comănescu: 600 de locuri de muncă numai în industria de aluminiu vor fi afectate, cel puțin, nu vorbesc de amonte și aval. Guvernul vorbește una astăzi și mâine face alta. La ora actuală nu știm ce ne așteaptă în luna martie sau aprilie. Preţul va creşte de şase, opt ori, populația va fi foarte săracă și locuri de muncă nu și dacă mai sunt.
Realizator: Între timp, guvernul definitivează noile măsuri de sprijin pentru cei afectați de creșterea prețurilor la energie. Pe lângă consumatorii casnici vor fi vizați și marii consumatori pentru care se pregătește un pachet de asistență suplimentar, care are însă nevoie și de acordul Comisiei Europene./rpatulea/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)