Situaţia cazurilor de infectări cu coronavirus în România

Realizator: Laurenţiu Văduva – Autortităţile au raportat ieri mai puţin de 12 mii de noi infectări cu coronavirus, iar rata de incidenţă, atât la nivel naţional, cât şi local, începe să scadă. Este mai mic şi numărul pacienţilor trataţi în spitalele COVID din ţară, însă, nu aceeaşi situaţie se găseşte la secţiile ATI. În stare gravă sunt acum 1.141 de bolnavi, cu o treime mai mulţi decât în urmă cu două săptămâni. Specialiştii spun că acesta este un efect al zilelor în care ţara noastră înregistra bilanţuri record. Autorităţile se aşteaptă ca situaţia să se îmbunătăţească în perioada următoare şi analizează posibilitatea ca actuala stare de alertă să nu mai fie prelungită, ceea ce va duce şi la anularea restricţiilor în vigoare. Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că detalii vor fi prezentate săptămâna aceasta:
Alexandru Rafila: Ridicarea restricţiilor este în mod evident necesară pentru relauarea cât mai rapidă a activităţii economice şi activităţii sociale obişnuite, dar trebuie întotdeauna să avem în vedere că nu putem face acest lucru în detrimentul sănătăţii oamenilor. Masca nu este neapărat o restricţie, este o metodă de protecţie şi chiar dacă ea din punct de vedere al obligativităţii va dispărea, sigur că în interior, în spaţii aglomerate, cel puţin pentru o perioadă de timp probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măştii, fără să fie obligaţie, dar cred că respectul faţă de ceilalţi şi faţă de propria persoană, până la urmă, cred că este important. N-are rost să ne angajăm la termene, dar cu siguranţă termenul va fi cât mai rapid în momentul în care situaţia o va permite.
Realizator: Între timp, însă, ritmul de imunizare cu ajutorul serururilor anti-COVID scade vertiginos, mai puţin de 5.000 de persoane au fost în 24 de ore la un centru de vaccinare şi doar 691 de români au primit prima doză./lcoman/pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 februarie)