Cel mai vechi aşezământ de Homo Sapiens din Europa a fost descoperit în Franţa, în grota Mandrin, în Valea Ronului, locuită de Sapiens şi Neanderthalieni.
Rămășițele datează de acum aproximativ 54.000 de ani, ceea ce înseamnă că prezența omului modern în Bătrânul Continent trebuie să fie retrodatată cu 100.000 de ani.
„Până acum se credea că Homo Sapiens a ajuns pe continentul european în urmă cu aproximativ 45.000 de ani. Odată cu această descoperire, sosirea strămoșilor noștri diferă cu aproximativ zece milenii: știm că aceștia datează de acum 54.000 de ani, iar iată-ne în Valea Ronului, în Franța, în Europa de Vest, unde avem situri foarte vechi”, spune Ludovic Slimak, cercetător-șef.
Descoperirea a fost făcută datorită fosilelor și dinților de lapte găsiți: pe baza analizei depunerilor de funingine de pe fragmentele acoperișului grotei, cercetătorii au reușit, de asemenea, să concluzioneze că Homo Sapiens au trăit în refugiu aproximativ 40 de ani, înainte de a dispărea în mod misterios.
https://it.euronews.com/2022/02/15/francia-scoperto-il-piu-antico-insediamento-di-homo-sapiens-in-europa
EURONEWS (Italia), 15 februarie 2022
Traducerea: Oana Avram