Jens Stoltenberg a anunțat disponibilitatea NATO de a continua dialogul cu Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, așteaptă răspunsul Rusiei la iniţiativele NATO privind garanţiile de securitate, Alianţa fiind pregătită pentru dialog. ”NATO așteaptă răspunsul Rusiei la propunerile privind garanţiile de securitate, exprimându-şi, totodată, disponibilitatea de a continua dialogul (cu Moscova – n.r.)”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de începerea unei reuniuni de două zile a miniștrilor apărării din cadrul NATO.

„Auzim semnale încurajatoare de la Moscova, suntem dispuşi să continuăm eforturile diplomatice, la care NATO face apel în mod constant. Suntem pregătiți pentru dialog. Am trimis Rusiei propunerile noastre privind garanţiile de securitate și așteptăm un răspuns la ele, exprimând, totodată, disponibilitatea și deschiderea la dialog”, a spus Stoltenberg.

Pe la sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele unui tratat pe care doreşte să-l semneze cu Statele Unite și a unui acord pe care intenţionează să-l semneze cu NATO privind asigurarea unor garanţii de securitate. Moscova, în mod special, le cere partenerilor săi occidentali garanții juridice care să includă neextinderea în viitor a NATO spre Est, aderarea Ucrainei la NATO și neamplasarea de baze militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armelor ofensive a NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor Alianței din Europa de Est şi revenirea la pozițiile din 1997.

La sfârșitul lunii ianuarie, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri scrise la propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate. Marți, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că reacția Rusiei la răspunsurile SUA și NATO privind propunerile de asigurare a unor garanţii de securitate Rusiei urmează să fie făcute publice. /vdraguta/asalar

www.ria.ru – 16 februarie