Revista presei internaționale – 16 februarie

Principalul subiect abordat în presa internațională este în continuare criza din Ucraina și eforturile diplomatice de soluționare a acesteia.

Toate privirile au fost îndreptate din nou către Moscova, unde cancelarul german Olaf Scholz a întreprins o vizită într-o nouă încercare de a-l determina pe președintele rus să detensioneze situația. După cum relatează Euronews, în conferința de presă comună, Putin a declarat că Rusia nu vrea război și este dispusă să discute cu Statele Unite și cu NATO despre cererile Moscovei privind de garanțiile de securitate. Putin a reiterat cerințele privind încetarea extinderii NATO spre Est și îndepărtarea forțelor și echipamentelor NATO de pe flancul estic. „Vrem război? Bineînțeles că nu. De aceea ne-am prezentat propunerile pentru un proces de negociere”, a spus liderul de la Kremlin în încheierea conferinței de presă comune cu cancelarul german.
Încercând să decripteze ultimele semnale venite de la Kremlin, Washington Post remarcă faptul că acestea sunt contradictorii. ”S-a anunțat oficial că unele forțe ruse sunt trimise acasă după ce au terminat exercițiile militare, chiar dacă unele manevre au continuat în apropierea Ucrainei”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că vede motive pentru un „optimism prudent”, după ce Moscova și-a exprimat disponibilitatea de a continua discuțiile. Alianța așteaptă o retragere „semnificativă și de durată” a forțelor, trupelor și echipamentelor grele rusești din zonele de la granița cu Ucraina, ca un semn de detensionare reală, a mai spus Stoltenberg, citat de Washington Post.
În timp ce influentul cotidian francez LE MONDE titrează: ”Rusia întredeschide ușa unei dezescalade cu Occidentul”, La Stampa anunță: ”Adio visul unei Rusii Mari”, convinsă fiind că ”Țarul este acum în căutarea unei ”exit strategy” din criza pe care el a produs-o. ”Putin trebuie să facă un pas înapoi, dar nu vrea să se arate învins. Va încerca probabil să anexeze Donbasul fără a irita prea mult Occidentul”, conchide publicația torineză.
Punctul final al zilei de marți a venit de la Washington, unde președintele Biden a făcut declarații pe marginea ultimelor evoluții. ”O invazie a Ucrainei rămâne în continuare posibilă”, a avertizat acesta, ceea ce pentru New York Times înseamnă că scepticismul, și nu optimismul este cel care domină realitatea diplomatică a ultimelor ore.
Tot de la Moscova, un alt subiect pentru o altă publicație franceză, Liberation: cazul Navalnîi. În aceeași zi în care Ucraina și Occidentul au răsuflat ușurate după anunțul retragerii parțiale a forțelor ruse de la graniță, militantul rus Alexei Navalnîi a asistat, din închisoare, la deschiderea unui nou proces împotriva sa, în urma căruia riscă încă zece ani de închisoare. Capetele de acuzare? Fraude fiscale și sfidarea curții, după ce anul trecut s-a plâns de regimul de detenție. La presiunea autorităţilor ruse, Alexei Navalnîi a fost adăugat pe 25 ianuarie pe lista „teroriştilor şi extremiştilor” întocmită de serviciul rus de informaţii financiare, Rosfinmonitoring. Cel puțin o duzină de membri ai mișcării sale anticorupție, vizați de asemenea de proceduri judiciare, fac și ei parte din această listă, mai scrie cotidianul de stânga Liberation.

Ruxandra Lambru – RADOR