PORTRET: 100 de ani de la naşterea Elenei Vicică, fost dirjor al Corului de copii Radio

de Răzvan Moceanu

Joi, 17 februarie, se împlinesc 100 de ani de la naşterea Elenei Vicică, fost dirijor al Corului de copii Radio.
Elena Vicică s-a născut la 17 februarie 1922, în comuna Vişna Veche din judeţul Olt, tatăl său fiind plutonierul Vicică Marian (1897-1943), care a fost numit, mai apoi, în 1928, comandant al Plutonului 2 Grăniceri Mangalia.
Elena Vicică a copilărit în Mangalia, în casa de pe Str. Vasile Pârvan, nr. 2.
Ca învăţătoare în acest oraş, în 1940, a înfiinţat, la Casa Culturală “Vasile Pârvan”, primul cor de copii, care avea un repertoriu alcătuit din cântece populare, patriotice şi religioase.


Dirijorii Corului de copii Radio, Elena Vicică şi Ion Vanica

Elena Vicică era şi prim-solistă a Corului Bisericii “Sf. Gheorghe”, condus de renumitul doctor Constantin T. Giurescu.
Începând cu anul 1946, a urmat cursurile Facultăţii de Pedagogie şi Dirijat Coral al Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică Bucureşti, unde a avut profesori personalităţi de excepţie precum Dumitru D. Chiriac, Maria Fotino, Dumitru D. Botez, Ion Vicol ş.a.
Bucurându-se de preţuirea deosebită a acestora, cât şi datorită talentului său, la absolvirea Conservatorului, în 1952, a fost repartizată de către Comisia Guvernamentală la Direcţia Muzicală a Radiodifuziunii, ca dirijor la Corul de Copii, devenid dirijor secund al maestrului Ion, pentru ca, între anii 1960 – 1970, să devină primul dirijor al acesteia.
Critica de specialitate apreciază că de la înființarea corului, în 1945, la inițiativa lui Dumitru D. Botez, un rol extraordinar în evoluția lui au avut Ion Vanica și, după aceea, Elena Vicică, dirijori care au ridicat formația la un standard de profesionalism greu egalabil de alte coruri din țară.
În 1945, câțiva copii, 12 la număr, erau aleși pentru a cânta împreună într-un cor, sub conducerea unui dirijor care avea să facă istorie, maestrul Ion Vanica. Numărul copiilor a crescut în timp, în 1947 formaţia s-a lărgit, numărînd 47 de corişti, iar renumele și valoarea Corului de Copii Radio creşteau permanent.
Au fost concerte, turnee, înregistrări, premii. Copiii de atunci au devenit adulți, dar corul a rămas la fel de tânăr. Căci alți copii, cu voci minunate și îndrăgostiți de muzică, au venit să cânte în cor. Pe rând, la conducerea Corului de copii Radio au urmat alți dirijori: Elena Vicică, , pentru o scurtă perioadă, Nicolae Vicleanu, Teodor Carţiş, Eugenia Văcărescu Necula, iar mai apoi maestrul Voicu Popescu, au fost cei sub a căror îndrumare copiii din cor au cântat ca o singură voce, armonioasă.
Alcătuit inițial din numai 12 copii, în numai câțiva ani, corul câștigă aprecierea conducerii publicului de specialitate și nu numai.
În anii 1951 și 1953 Corul de copii Radio ajunge la Festivalul Mondial de Tineret, unde devine laureat al acestora.
Elena Vicică s-a aflat la conducerea ansamblului coral al Radiodifuziunii între anii 1952-1982, având, sub conducerea dirijorală, Ansamblul Coral, format din 120 de copii. Cu aceştia a susţinut numeroase concerte, atât în ţară, cât şi peste hotare, unde a adus o mare faimă României. Una dintre elevele sale eminente, era Ileana Cotrubaş (n. 1939), viitoare renumită soprană, care a cântat pe marile scene ale lumii.

Corul de Copii Radio, la 25 de ani de la înfiinţare – 1970

La 15 iulie 1956, Corul de copii Radio, condus de doamna Vicică, a concertat chiar şi în celebra Catedrală Bizantină “Sf. Sofia” din Istanbul, Turcia., unde a cântat imnul de laudă închinat Fecioarei Maria, “Ave Maria” de Franz Schubert. Înregistrările de atunci, datorită rezonanţei şi acusticii marelui edificiu, au uimit lumea muzicii de pe plan mondial.
Între anii 1960 – 1970, corul de copii a susţinut concerte în Bulgaria, Ungaria, Danemarca, Iugoslavia, Cehoslovacia, Japonia, Turcia şi U.R.S.S., concerte de înaltă ţinută artistică, înregistrând şi 5 discuri de referinţă în domeniul genului muzical pentru copii.
Corul de Copii Radio condus de Elena Vicică îşi va continua activitatea de succes, susţinând concerte remarcabile şi participând la festivaluri şi turnee internaţionale: două turnee la Weimar şi Eisenach – în anul 1959, în Cehoslovacia şi Ungaria – în 1966 şi în China – în anul 1967.
Elena Vicică a trecut la cele veşnice la 7 mai 1985.
Corul de Copii Radio este un grup vocal recunoscut atât pe plan național, cât și internațional, iar activitatea lui se întinde nu doar pe durata a aproape opt decenii, ci și pe cuprinsul mai multor țări și continente, unde a fost aplaudat şi apreciat. Printre acestea se numără Uniunea Europeană (Franța, Regatul Unit, Belgia, Germania, Italia, Suedia și Finlanda), Elveția, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada și Turcia.”
Înregistrările concertelor Corului de copii Radio au uimit întreaga lume muzicală.
Corul de Copii Radio aduce în continuare publicul în săli de concerte din țară și din afara ei, și face ca la fiecare reprezentație să se audă prelungi ropote de aplauze.
Corul de Copii Radio, parte a Orchestrelor și Corurilor Radio România (alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Big Band-ul Radio, Orchestra de Muzică Populară Radio și Corul Academic Radio), astăzi, sub îndrumarea dirijorului Răzvan Rădos, asistat de pianista Magdalena Faur, a fost și este o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii și o “pepinieră” de talente pentru scena muzicală românească, aici făcând primii pași în cariera artistică nume importante ale scenei muzicale românești, ca Ileana Cotrubaş, Silvia Voinea, Voicu Enăchescu, George Crăsnaru, Roxana Briban, Roxana Constantinescu şi mulţi alţii.

RADOR, 17 februarie