Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Rusia își crește prezența militară în și lângă Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia încearcă să însceneze un pretext pentru o intervenție armată, inclusiv cu ajutorul unor ofițeri din serviciile de informații ruse care sunt activi în Ucraina. La finalul reuniunii miniștrilor Apărării din Alianță, secretarul general a reconfirmat perspectivele Ucrainei și Georgiei de adera la NATO, dar a spus că deocamdată atenția aliaților este concentrată pe reformele și modernizarea militară în cele două țări.

Reporter: Carmen Gavrilă – Secretarul general al NATO a avertizat că deși Moscova a pretins că își retrage forțele, informațiile NATO și surse publice ca imaginile din sateliți comerciali arată că dimpotrivă Rusia își crește prezența militară în și lângă Ucraina. Jens Stoltenberg a explicat că aliații prezintă deschis toate potențialele riscuri și posibile acțiuni ale Rusiei, pe baza realităților din teren, şi astfel încearcă să prevină un eventual atac. Secretarul general al Alianței a menționat ca exemplu faptul că Rusia a adus în Belarus rachet Iskander care pot fi încărcate cu focoase nucleare.

Jens Stoltenberg: Suntem îngrijoraţi că Rusia încearcă să însceneze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Încă nu sunt clare intențiile ruse. Nu știm ce se va întâmpla. Dar ce știm e că Moscova a comasat în și lângă Ucraina cea mai mare forță armată pe care am văzut-o în ultimele decenii. De asemenea știm că sunt numeroși ofițeri din serviciile secrete ruse care acționează în Ucraina. Ei sunt prezenți în Donbas și am văzut încercări de înscenare, operațiuni înșelătoare care să ofere motive de invadare a Ucrainei.

Reporter: Jens Stoltenberg a mai spus că planurile pentru noi grupuri de luptă în estul alianței, inclusiv în România, sunt în spiritul și litera apărării comune şi au fost determinate de istoria recentă a acțiunilor agresive ruse, de informațiile adunate de pe teren și de numărul mare de soldați ruși din regiune.#HUN/lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 februarie