2022. február 18

Klaus Iohannis: ha a biztonsági helyzet megváltozik, az EU államai közösen fognak reagálni
Klaus Iohannis államfő csütörtökön kijelentette, hogy amennyiben a biztonsági helyzet megváltozik Ukrajna határainál, az Európai Uniónak van egy meghatározott reakciócsomagja, és leszögezte, Románia felkészült a migránsok esetleges beáramlására a szomszédos országból. „Ha a helyzet megváltozik (…), az országok közösen fognak reagálni, az Európai Uniónak elő van készítve reakciócsomagja, melyet gyakorlatba ültet” – mondta az államfő. Klaus Iohannis államfő csütörtökön és pénteken Brüsszelben részt vesz az Európai Tanács informális ülésén, amelyen az ukrajnai biztonsági helyzettel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről tárgyalnak, valamint a hatodik Európai Unió-Afrikai Unió csúcstalálkozón. Ez utóbbi keretében találkozik Roberta Metsola EP-elnökkel. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.18)
A német légierő három vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába
A német légierő három vadászgépe érkezett csütörtökön járőrszolgálatra Romániába, a Fekete-tenger partvidékén lévő Mihail Kogălniceanu katonai támaszpontra – tudatta a védelmi minisztérium. Az Eurofighter Typhoon típusú harci repülőgépek és az ezeket kiszolgáló mintegy hatvan katona a román és az olasz légierő vadászgépeivel, illetve katonáival közösen NATO-parancsnokság alatt végeznek megerősített járőrszolgálatot a NATO keleti szárnyának légterében a következő három héten. Románia az ukrán válságra és az orosz fenyegetésre hivatkozva folyamatosan szorgalmazza a NATO keleti szárnyának megerősítését a Fekete-tenger térségében. A mostani ideiglenes csapaterősítésen kívül a NATO egy állandó harccsoport Romániába telepítését is bejelentette. A francia parancsnokság alatt létrehozandó nemzetközi harccsoport várhatóan márciusban érkezik Romániába, összetételéről pedig a héten Brüsszelben egyeztetnek az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.18)
A képviselőház jogi bizottsága kedvezően véleményezte a SIIJ felszámolását előíró törvénytervezetet
Kedvezően véleményezte a képviselőház jogi bizottsága az igazságszolgáltatásban elkövetett esetleges bűncselekményeket kivizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolására vonatkozó törvénytervezetet. A pénteki szavazáson a bizottság 18 tagja támogatta a tervezetet, heten ellene szavazott. Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselője korábban azt mondta, hogy a kormány által elfogadott törvénytervezetről várhatóan jövő héten szavaz a képviselőház plénuma, rá egy hétre pedig a kérdésben döntő fórum, a szenátus elé kerülhet a különleges ügyészség felszámolásáról szóló jogszabály. Románia az ukrán válságra és az orosz fenyegetésre hivatkozva folyamatosan szorgalmazza a NATO keleti szárnyának megerősítését a Fekete-tenger térségében. A mostani ideiglenes csapaterősítésen kívül a NATO egy állandó harccsoport Romániába telepítését is bejelentette. A francia parancsnokság alatt létrehozandó nemzetközi harccsoport várhatóan márciusban érkezik Romániába, összetételéről pedig a héten Brüsszelben egyeztetnek az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.18)
Koronavírus Romániában: Tizenötezer alá csökkent pénteken az új fertőzések száma
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) péntek délelőtti közlése szerint az utóbbi 24 órában 14 524 személyt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel Romániában. Ez azt jelenti, hogy harmadik napja csökken a napi új esetszám. Eddig a február elsejei esetszám volt a legmagasabb a járvány kezdetétől, akkor 40 018 új megbetegedést jegyeztek. Ugyanakkor 135 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak (ezek közül tíz korábban következett be), ami tízzel több a csütörtöki jelentésben szereplő adatnál. 127-en más betegségekben is szenvedtek, 114-en oltatlanok voltak. Ezzel 62 323-ra emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.18)

RADOR – Andrei Demeny