24CHASA: Vicepreședintele Bulgariei: Vechile state membre înțeleg cât de importanți suntem noi doar în momente de criză

Importanța regiunii Mării Negre nu doar pentru securitate, ci și pentru dezvoltarea economică, spațiul Schengen și relațiile bilaterale au fost principalele teme de discuție de la sediul Președinției Bulgariei dintre vicepreședintele Iliana Iotova și ambasadorul României la Sofia, Excelența Sa Brândușa Predescu, transmite Centrul de presă al Președinției.
„Vechile state membre înțeleg cât de importanți suntem doar în vremuri de criză”, a spus Iotova. Ea a dat ca exemplu valul de migranți din 2015, când atenția s-a concentrat asupra Bulgariei ca frontieră externă a Uniunii Europene. Vicepreședintele Bulgariei a subliniat importanța regională a Mării Negre nu doar pentru securitate, ci și pentru dezvoltare economică, precum și programele de mediu pentru protecția acesteia.
În calitate de europarlamentar, Iotova este autoarea primului raport al Parlamentului European despre Marea Neagră și pescuitul acolo. Proiectele de la Marea Neagră ar trebui incluse în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, a făcut apel vicepreședintele. „Avem nevoie de pace și cooperare în regiunea Mării Negre”, a spus, la rândul său, ambasadorul Predescu.
Vicepreședintele și ambasadorul României au discutat și despre subiectul aderării celor două țări la Schengen. A fost subliniată necesitatea unor acțiuni coordonate, pentru a reintroduce tema pe agenda UE. „Nu este clar cum aderarea Bulgariei și României este compatibilă cu ideea președintelui francez Emmanuel Macron de a reforma spațiul Schengen. „Țările noastre se confruntă cu noi și noi condiții politice, cu criterii tehnice îndeplinite de mult timp”, a spus Iliana Iotova.
În cadrul întâlnirii, au fost evidențiate bunele relații dintre Bulgaria și România și posibilitățile de dezvoltare a acestora. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Tratatul de prietenie, cooperare și bună vecinătate dintre cele două țări. Ambasadorul României a remarcat dialogul dinamic dintre cele două guverne. Potrivit spuselor vicepreședintelui Iliana Iotova, este nevoie de o dezvoltare mai ambițioasă a proiectelor din cadrul Strategiei Dunării. A existat opinia generală că sunt necesare acțiuni în direcția unei mai bune cunoașteri reciproce între poporul bulgar și cel român.
Vicepreședintele a mulțumit pentru grija acordată de statul român pentru comunitatea bulgară. „Sper că vom putea vizita bulgarii din Banat, care ne invită insistent de doi ani”, a spus Iliana Iotova. Vicepreședinta Bulgariei a invitat-o pe Brândușa Predescu la Clubul informal al doamnelor ambasador, inițiat de Iliana Iotova, care organizează periodic discuții pe teme de actualitate.
https://www.24chasa.bg/novini/article/10903109
24CHASA (Bulgaria), 17 februarie 2022
Traducerea: Mirela Petrescu