Se spune că există oameni care se nasc cu un bun-gust extraordinar pe care îl pot aplica în tot ceea ce fac, fără a precupeți niciun efort, dar chiar și ei au nevoie câteodată de inspirație și îndrumare. Indiferent că vă amenajați locuința bazându-vă exclusiv pe propria intuiție sau că vă trebuie zeci de confirmări înainte de a agăța un tablou pe perete, cu ajutorul celor mai recente tendințe dezvăluite de designerii de interior puteți, în sfârșit, deveni un maestru în arta decorării. NU există legi rapide sau facile care să ne guverneze acțiunile. Suntem tipuri creative de la natură, poate și pentru că ne place să ne imaginăm, să visăm, să explorăm și să ne urmăm instinctele și flerul. Există totuși niște principii de bază care ne ghidează și ne asigură de fiecare dată un rezultat uimitor. Acestea nu sunt altceva decât lucruri deja încercate, care au funcționat la alții, și, cu siguranță, vor funcționa și la noi. Nu sunt trucuri sau abilități pe care le dezvolți de-a lungul anilor… oricine le poate pune în practică începând de ACUM. Din fericire, în domeniul amenajărilor interioare moda nu se schimbă în mod radical de la un an la altul. Se punctează doar câteva modificări ce pot fi integrate cu ușurință în decorul existent, la modă în sezoanele trecute, astfel încât preschimbarea sau reînnoirea interiorului să se poată produce treptat, fără prea mari cheltuieli. Cu puțin timp investit și firavele resurse financiare disponibile, dar mizând pe cele mai noi direcții în materie de design, fiecare proprietar va reuși să impresioneze printr-un decor unic al căminului său, ba mai mult, va pune accent pe ceea ce este important pentru sine și confortul său.

(Photo by Tolga Akmen / AFP)

* Schema de culori – Iată o primă regulă un pic controversată… pentru că unii specialiști recomandă să începeți orice (re)decorare totală în primul rând cu alegerea sau crearea paletei de culori, alții sunt însă de părere că acest aspect ar trebui păstrat pentru final. „Veniți cu o schemă de culori pentru toată casa, pe care apoi s-o repartizați pe camere”, susțin unii. Alții aduc argumente cum că nu acesta ar fi punctul de pornire ideal, întrucât există mii de tente, tonuri, variante și umbre ale unei culori și că fiecare dintre ele arată diferit de la o casă la alta, din pricina variațiilor de lumină. Așadar, ceea ce pare uimitor într-o anumită locuință s-ar putea să pară absolut neinspirat în alta. Oricine va dori ca schema de culori pentru podea, pereți sau plafon să-i complimenteze tapițeria, operele de artă, covoarele, perdelele sau mobilierul. Deci, formula perfectă de culori ar trebui fixată abia după ce toate aceste elemente sunt deja prezente în spațiul de decorat.

* Piese scumpe la vedere  – Dacă vă place cu adevărat ceva, sau ați investit mulți bani într-o anumită piesă, cu siguranță veți dori să o etalați cu mândrie. Așezați obiectele valoroase cât mai în față sau în centrul încăperii. „Folosiți-vă și bucurați-vă de antichități și elemente unice, mai ales într – o cameră funcțională, cum ar fi baia”, ne sfătuiesc designerii. Fie că este vorba de a scoate porțelanul bunicii din depozit pentru a crea un decor superb de perete sau de a schimba câteva piese de artă pentru a aduce note de culoare în locurile potrivite, utilizarea pieselor vechi poate face ca un spațiu să arate, în mod ironic, complet nou. „Antichitățile și elementele vintage vor fi celebrate ca fiind cea mai mare resursă „verde” disponibilă în sectorul mobilei, iar clienții mai tineri vor deveni mai fascinați să învețe despre maeștri de colecție precum Jean Prouve, Jacques Adnet și Gio Ponti”, susțin specialiștii. „Investirea timpului și a banilor în obiectele care transformă o casă într-un loc plin de mândrie și confort va fi o prioritate.” Conceptele de alegere a calității în detrimentul cantității îi vor inspira pe pasionații de design să se educe și să fie mai dispuși să aștepte cu răbdare acele piese de care se pot înconjura pentru deceniile următoare. Se așteaptă o schimbare către un design mai simplu, care să permită celor mai spectaculoase elemente arhitecturale și interioare să vorbească, cum ar fi acele antichități frumoase și moșteniri care ne individualizează casa.

* Dați ideea (falsă) de înălțime cu mobilier mai puțin impunător – „Creați verticale puternice și evitați amplasarea pe orizontală”, recomandă specialiștii în domeniu. „Începeți să adorați oglinzile mari, deoarece acestea adaugă scală unei camere. Păstrați mobila joasă, astfel încât camerele să pară mai înalte”, mai spun ei. „Panourile cu oglinzi pot fi extrem de elegante, dar nu oriunde”, avertizează unii dintre ei. „Foile” mari de oglinzi vor arăta prea comercial, așa că încercați un model secționat în stilul tradițional franțuzesc.

* Amplificați neutrele prin texturi  – Decorul neutru poate fi interesant, dar trebuie să includeți și o varietate de materiale. Folosiți materiale fine și lenjerii din țesături deschise, mătase, tafta, bumbac sau catifea. Ceea ce ar fi bine să rețineți este că țesăturile mate absorb lumina, în timp ce materialele strălucitoare o reflectă.

* Adăugați valoare spațiului prin culoare – Un spațiu de locuit (temporar sau nu) poate arăta frumos, chiar și cu un buget mic. Nu cred să existe persoană căreia să nu îi placă culoarea (dacă se poate, cât mai vie). Așadar, fie că locuiți într-un apartament închiriat sau într-unul proprietate personală, un strop de culoare nu va face rău nimănui. Vopsiți, accesorizați și dați culoare locuinței, cu alte cuvinte, puneți-vă amprenta. O metodă inedită ar fi inclusiv vopsirea tocăriei în culori diferite decât restul designului, ceea ce va da un farmec aparte și celei mai anoste încăperi.

* Luați în calcul tavanul pentru a lumina și mai mult spațiul – Bucătăriile cu dulapuri din podea până în tavan pot arăta adeseori întunecoase, dar iată cum să păcăliți ochiul: designerii recomandă să vopsiți plafonul într-o versiune mai palidă a culorii pereților, astfel încât camera să pară mai luminoasă chiar și cu doar două ferestre de dimensiuni reduse. În cazul în care dimensiunea spațiului ordonă mobilierului să se potrivească într-un colț sau altul, gândiți piesele în mod strategic. De exemplu, în cazul în care un pat trebuie să meargă pe un perete cu fereastră, alegeți unul cu o tăblie care să permită luminii soarelui să pătrundă.

* Amestecați în loc să potriviți – Până și când vine vorba de aranjarea mesei, elementele asortate pot fi un pic exagerate și supraevaluate, pe lângă faptul că sunt și costisitoare. Căutați pe internet sau în magazinele de discounturi niște seturi frumoase de porțelan antic și tacâmuri din argint. Veți economisi bani, iar aranjamentul va fi mult mai special pentru oaspeții dvs. Același lucru se aplică și în cazul celorlalte „puneri în scenă”. Preferați vechiul noului, nu exagerați cu plictisitoarea manie de a asorta elementele și veți fi mult mai câștigați. Rețineți că obiectele perfect armonizate nu se mai poartă de câțiva ani buni!

* Permiteți auriului să se împrietenească cu argintiul – Finisajele metalice adaugă o strălucire evidentă, dar luciul va avea un impact mai mare într – o varietate de culori. „Nu știm de ce oamenii nu amestecă auriul cu argintiul mult mai des – arată atât de inteligent împreună”, ne asigură designerii. „Cheia este de a folosi mai multe obiecte din ambele, nu de a fi timid cu unul sau cu celălalt.” Accesoriile metalice interesante pot fi acompaniamentul perfect, completând adăugarea strălucirii. În ciuda faptului că trăiește într-un continuu stil casual, sofisticarea poate fi exprimată prin mai multe aspecte diferite. Fără a face din cameră un muzeu, orice stil este valabil atât timp cât știm să gestionăm cantitatea și proporția, fără a depăși bunul gust, având elemente sofisticate și opulente utilizate ca puncte focale sau distribuite subtil în diferite colțuri ale camerei. Acestea pot servi pentru a decora casa și a o face să pară distinsă, fără a părăsi zona unui stil neîncărcat, pe care adesea o căutăm.

* Acoperiți pereții cu șipci din lemn – Nu cred că există șipci din lemn sau scânduri pentru placarea pereților care să nu placă ochiului – pur și simplu dau o satisfacție incomparabilă. Această tendință, pe care designerii o invocă de fiecare dată când vine vorba de modern și actual, se va „întâmpla” cu siguranță mult timp de-acum înainte. Cel mai important aspect ar fi acela că placarea pereților este o „deprindere” extrem de atractivă în majoritatea camerelor, chiar dacă ceva mai costisitoare. Atenție, însă, nu exagerați!

* Umpleți casa cu tapete (până la refuz)În 2022 vom vedea elemente de  design care încorporează suprarealismul și fantezia. Tapetele nu au fost niciodată mai în tendințe și, odată cu tehnologia actuală în imprimarea digitală, vor apărea niște produse incredibil de inovatoare. Amintirea procesului de eliminare a tapetului (și a jumătate din perete odată cu el), cu peste un deceniu în urmă, este posibil să se fi estompat suficient pentru a aduce, în cele din urmă, tapetul din nou în prim plan. Nu avem ce face, fie că ne place sau nu, tapetul revine în atenția designerilor. De fapt, a fost dat uitării doar pentru câțiva ani. Dacă vi se pare prea mult să folosiți și panouri din lemn și tapet, limitați-vă la una din metode, mizând pe cea mai puțin costisitoare sau pe cea care se întreține mai ușor. Rețineți că aceste două elemente se asociază de obicei numai în încăperile foarte mari și spațioase.

* Lăsați natura să vă inunde – Una dintre principalele tendințe în interiorul anilor 2021-2022, care cu siguranță nu se va da bătută nici pe viitor, este inspirația din natură. Izolarea a dovedit cât de important este să ne înconjurăm cu materiale și texturi naturale. Acest lucru este valabil atât pentru decor, cât și pentru piesele de mobilier. Cele mai populare texturi sunt piatra: onix, marmură, granit și lemn (în culori deschise), deosebit de interesante ca accente. Poate fi un lambriu din lemn pe perete sau podea cu efect de piatră naturală. Mobilierul din lemn deschis este, de asemenea, la apogeu. El „izolează” designul și adaugă confort. Măsuțe de cafea cu blat din piatră sau o insulă de bucătărie din piatră solidă vor fi accentele în zona de bucătărie. Textilele vor completa imaginea de ansamblu: in și bumbac, precum și ceramică. Luați în calcul obiectele de decor dezactivate, nelustruite. V-ați putea gândi la paie ca material textil în aer liber, dar surpriza este că acesta va arăta și în interior la fel de bine. „Paie, iută, papură – materialele naturale și tonurile neutre sunt întotdeauna chic”, susțin designerii. Acestea reprezintă „tricourile albe” ale designului interior, dacă ne permiteți analogia cu cele două must-have-uri ale garderobei fiecăruia dintre noi: tricoul alb și cel negru.

* Folosiți trucul contrastului de stil – Crearea contrastului prin încorporarea mobilierului de diferite stiluri, culori și modele, este astăzi unul dintre cele mai folosite trucuri de decor. Lumina este un element important care poate fi folosit în favoarea noastră pentru a crea contraste, fiind capabili a ne juca cu corpuri de iluminat moderne; sau încorporarea de lumânări care recreează o atmosferă atemporală, rustică și mult mai caldă. Accesoriile, cum ar fi perdele, perne și covoare în culori sau modele dramatice, pot fi aliați excelenți atunci când vine vorba de recrearea, prin contrast, a unor medii uluitoare și primitoare. În băile moderne, unul dintre cele mai populare secrete cu impact vizual este încorporarea căzilor antice ornate. Amestecarea culorilor reci și calde, în privința mobilierului și a accesoriilor, poate provoca impactul vizual pe care îl căutați. Acest efect se poate realiza și prin încorporarea unui scaun sau a oglinzii din trecut într-o cameră modernă.

* Amenajați plafoane unice – Cu tot riscul de a ne repeta dar cu îngăduința dvs. mereu în minte, vom vorbi din nou despre aceste tavane absolut uluitoare, și asta nu din „vina” noastră, ci a designerilor care trâmbițează pe unde apucă faptul că acestea vor reprezenta fenomenul anului 2022 și al anilor ce vor urma. Ne-am obișnuit deja ca în fiecare an să planeze o emoție tacită până în momentul în care Institutul Pantone anunță culoarea anului și, până când, implicit, ne sunt puse la dispoziție nuanțe nou-nouțe! Dar, să fim realiști, aceste nuanțe oferă o schimbare aproape insesizabilă în inspirațiile stilurilor de design, pentru că am văzut suficient de mulți pereți-accent în suficient de multe culori. În schimb, despre plafoane nu prea s-a înghesuit nimeni să vorbească! Până acum! Trebuie să știți că vor fi la mare căutare și se vor bucura de o admirație fără precedent! De fapt, ultima dată când am putut observa plafoane făcând atâta „zgomot” cât vor face anul acesta, a fost în anii ’20 când erau la modă tavanele ornamentate cu rozete, cornișe, și alte profile decorative, turnate și cu stucaturi. De la plafoane vopsite și lăcuite în mod expres, la cele acoperite cu tapet și ornamente arhitectonice în relief, sunt multe de spus despre impactul vizual atrăgător al plafoanelor „declarație”, gândindu-ne că adesea renunțăm, din comoditate sau din economie, la ceea ce au de oferit unele aspecte. Un plafon reimaginat poate face ca o cameră să pară mai mare, mai strălucitoare și mai demnă de ținut minte decât orice perete de accent comun.

* Recurgeți la lămpi declarative – Chiar dacă obișnuiam să credem că lămpile trebuie să fie adăugate în perechi,  acum la mare căutare sunt obiectele luminoase care fac o declarație perfectă ele însele, de unele singure. Drept urmare, mai nou, scopul dvs. va fi să porniți la o mică „vănătoare de comori”. Vintage, moderne, în forme clasice sau futuriste, lămpile trebuie să epateze nu prin asortarea perfectă cu decorul general, ci prin unicitate. A existat un moment în care corpurile de iluminat erau aurii, argintii sau din bronz. Astăzi, odată cu explozia de modele, culori, forme și stiluri, cu siguranță că orice ați alege ca element de difuzare a luminii, va fi uimitor și neașteptat. Mulți vor își îndrepta privirile spre lampa neagră, vintage, cu design sculptural, viu colorată sau surprinzător de simplă. Ce să mai spunem despre candelabre! Este epoca lor.

* Un strop de vintage, mereu la modăAveți piese de mobilier moștenite și nu sunteți siguri cum să le integrați în stilul dvs. ceva mai modern? Căldura și vâlva pe care o produc piesele „istorice” sau de epocă ar trebui să vă dea libertatea de a le folosi ca elemente inițiatoare de conversații. Nu trebuie să le acoperiți și nici să vă fie rușine cu ele, ci mândriți-vă cu unicitatea lor. Desigur, poate că un pic de recondiționare nu le-ar strica, dar aveți grijă să o faceți astfel încât sănu le afectați „valoarea”, mai ales dacă au o încărcătură sentimentală.

* Inspirația marocană – Stilul marocan va fi un punct de inspirație pentru anul 2022. Acesta are la bază confortul, tonurile calde, dar și texturile și materialele naturale. Printre alte caracteristici esențiale ale acestui stil se regăsesc materiale naturale, precum piatră, lemn sau lut, țesăturile realizate din materiale naturale: lână, bumbac sau mătase. Mobilierul este practic, fiind de dimensiuni reduse. De asemenea, canapelele și paturile trebuie să fie cât mai confortabile și mai aproape de podea. Alte câteva caracterisitici esențiale ale stilului ar fi culorile luminoase și calde, accentele decorative – elemente din lemn sculptat, sticlă sau fier, rame care emană eleganță și bogăție, mozaicuri, ghivece pictate, platouri decorative, dar și mirosurile potrivite – arome exotice precum nucșoară, scorțișoară.

* Țineți cont de culorile în tendințe în 2022 – Există doi factori în alegerea unei culori. Principala tendință până în 2021 a fost „naturalitatea”, iar pandemia nu a făcut decât să o exacerbeze. Am început să petrecem mult mai mult timp acasă, iar detaliile strălucitoare din mediu au început să-i enerveze pe mulți. Astăzi, toată lumea se așteaptă la calm și relaxare, înmulțite de confort. Prin urmare, multor oameni le-a plăcut paleta neutră de nuanțe naturale. Aceasta, în primul rând, include culorile de bază: acestea sunt acromate sub formă de negru, alb și nuanțe de gri, precum și tonuri dezactivate. Acestea din urmă pot completa și diversifica baza. Bejul este cea mai relevantă culoare ca bază, atât în nuanțe reci, cât și calde. Există, de asemenea, micro-tendințe în ceea ce privește culorile. Albastrul clasic a fost favoritul din 2021. Se poate presupune că va rămâne în paleta de culori la modă pentru interiorul 2022. Dar nu doar nuanța clasică este relevantă, ci întreaga paletă de albastru. De exemplu, brandul de vopsea la fel de cunoscut Benjamin Moore în 2022 preferă nuanța Aegean Teal – un amestec prăfuit de albastru și verde cu note gri.

* Fiți fericiți în galben Specialiștii din domeniul imobiliar au observat adesea că un pic de galben adăugat în decorul unei case atrage mult mai mulți cumpărători. Nu băgăm mâna în foc că așa este, dar cu siguranță această culoare, extrem de luminoasă și veselă, ne face să ne gândim la o zi însorită, la zâmbete, haz și voie bună. Deci, indiferent că doriți să vă vindeți proprietatea sau nu, folosiți fără nicio reținere galbenul – pe pereți, covoare, perdele, mobilier, accesorii, așternuturi, cuverturi, etc. Nu pe toate în același spațiu, însă … erau doar câteva exemple.

* Nemuritoarea combinație alb – negruÎmbinarea (non)culorilor alb și negru este întotdeauna percepută ca fiind cea mai potrivită, în orice situație. Parcă nu ne plictisim niciodată de aceste culori indiferent unde apar: în artă, modă, piese de mobilier sau orice altceva doriți. Adăugarea câtorva elemente de artă aflate într-un contrast atât de pronunțat va fi întotdeauna interesant și elegant. Albul, negrul și griurile (derivate din această eternă combinație) sunt considerate neutre, de aceea ele pot fi combinate cu orice culoare fără a pune în pericol calitatea raportului cromatic. În pictură, de exemplu, sunt folosite tocmai pentru a pune în valoare culorile pure, având scop de acompaniament. Un alt rol pe care îl pot juca albul, negrul și griurile neutre este acela de pauză cromatică, acestea neavând caracter cromatic propriu-zis. Pot fi folosite pentru a tempera o culoare pură, pentru a despărți culori ce nu creează armonie sau atunci când se dorește obținerea contrastului simultan.

* Forme curbe și prietenoase – Moliciunea și formele feminine sunt astăzi la apogeu: acest lucru se aplică soluțiilor arhitecturale, precum și în alegerea mobilierului și a decorului general. Aceasta nu este o tendință nouă, dar s-a format cu destul de puțin timp în urmă. Astăzi, liniile și amenajările stricte sunt atenuate de mobilierul fără colțuri. Acordați atenție meselor, lămpilor, pouf-urilor și canapelelor – aproape tot mobilierul își pierde unghiurile drepte, fiind rotunde și corpolente. Chiar și scaunele au un trunchi moale, mai degrabă decât o structură rigidă, dreaptă. Pe piață puteți găsi și o reflectare a tendinței: scaune și măsuțe de cafea, vaze și sfeșnice. Din punct de vedere arhitectural, formele arcuite sunt relevante. Nu vorbim despre uși ca atare, ci despre nișe, oglinzi mari de perete – elemente mari. Aceste linii moi și reconfortante în design sunt o schimbare primitoare după anul și jumătate dificil pe care l-am experimentat cu toții. De asemenea, prea multe picioare de la scaune și mese pot face o cameră să devină „nervoasă”. O piesă sau două fără picioare sau acoperită cu material textil din cap până în picioare, așa-numita „mobilă îmbrăcată”, va „împământeni” spațiul și va oferi și suprafețe suplimentare de stocare.

* Minimalism feroce – Minimalismul este recunoscut ca amenajarea la modă a anului 2022. Aceasta este o altă direcție globală, întărită de situația din 2021. În timpul pandemiei, mulți au încercat să scape de lucrurile vechi nefuncționale. Și acest lucru a afectat nu numai garderoba, ci și casa. Nu vorbim de minimalismul complet, prezentat în pozele revistelor – acestea sunt mai degrabă proiecte experimentale, ci despre utilizarea minimă a decorațiunilor și pieselor de mobilier. Prezența spațiului liber și aerisit  a devenit principala cerință pentru un apartament. Forma este un alt element-cheie în minimalism. Acesta este stilul care necesită soluții moderne, relevante. Este de dorit ca cel puțin un lucru din interior să fie creat de un designer. Dacă bugetul nu vă permite, vă puteți limita la câteva analogii. Dar, este important ca acestea să aibă o formă interesantă. În caz contrar, designul va părea neterminat și prea simplu. Un alt punct: minimalismul este direct legat de culoare. O paletă blândă în bej și gri este foarte relevantă astăzi în astfel de încăperi. Principiul consumului rezonabil întărește tendința. Este vorba despre cumpărături conștiente: dorința de a evita risipa și achizițiile impulsive. Nu este necesar să decorați toți pereții, este suficient să marcați un perete cu un accent: cu vopsea sau cu ajutorul tablourilor și al altor accesorii. „Less is More” este mai relevant ca oricând.

* Spații combinate cu intimitate – Această tendință este, de fapt, o combinație de două mini-tendințe. Prima este alinierea spațiului. O bucătărie separată de camera de zi nu sunt populare astăzi. Mulți designeri încearcă să combine camerele între ele, transformând holul într-o bucătărie-living pe principiul mansardei. Pandemia și izolarea au dovedit că, în acest caz, trebuie acordată atenție funcționalității și ergonomiei. Lunga perioadă de închidere a restaurantelor și a cafenelelor i-a forțat pe oameni să gătească singuri, iar aceasta este o consecință pentru amenjarea unei bucătării bine organizate: măcar o zonă de lucru bine gândită și o masă confortabilă pentru întreaga familie. În același timp, un alt punct nu poate fi ignorat. În timpul pandemiei, apartamentul a devenit mai mult decât o casă. A devenit sală de sport, spațiu de lucru, zonă de recreere și de practicare a hobby-urilor. Adică, funcționalitatea spațiilor s-a extins, iar sarcina principală în aproape toate cazurile a căzut pe camera de zi. Există o tendință aici – chiar și în camerele combinate, intimitatea ar trebui păstrată. Mai ales dacă familia are mai mult de două persoane și nu toată lumea are un loc de muncă. În acest caz, partițiile sunt o modalitate grozavă de a implementa ideea de a crea zone private. Ele vă permit să transformați camera în orice moment. Acestea pot fi atât analogi ale ușilor din sticlă și metal, cât și elemente mai simple sub formă de perdele groase sau chiar structuri separate.

* Grădina de acasă – Cea mai recentă tendință de design interior în 2022 este grădinăritul de acasă. Aceasta este o tendință globală combinată cu o micro tendință care a apărut în condiții de carantină. Prima s-a datorat dezvoltării temei eco și apropierea de natură. Al doilea este mult mai simplu: majoritatea ne simțim mult mai confortabil într-un spațiu cu plante de interior. Acest lucru s-a simțit acut în perioada de izolare, când tuturor au început să ne lipsească brusc plimbările, verdeața și aerul curat. Îngrijirea plantelor în ghivece a încetat să mai fie un hobby pentru anumite cercuri, dar a devenit o activitate de masă, ba chiar a căpătat mai multe denumiri: parenting plant și urban jungle. Implementarea acestei tendințe nu este ușoară. În primul rând, plantele chiar au nevoie de atenție. Dar este ușor să facem față acestui lucru pur și simplu prin adoptarea unor exemplare necapricioase, cum ar fi sansevieria, monstera sau ficus elastica. Al doilea punct: abundența plantelor nu este întotdeauna frumoasă. Când sunt prea multe, atmosfera își pierde confortul. Camera devine ca o seră. Și dacă, în același timp, plantele nu sunt grupate, iar ghivecele nu sunt potrivite cu stilul camerei, atunci „sera” pare și mai neîngrijită. Începeți amenajarea peisajului identificând plantele dintr-o cameră – trebuie să fie două sau trei, plasate în puncte diferite și nu concentrate pe pervaz. Pentru aceasta, este important să analizăm și locul în sine: iluminatul iarna și vara, umiditatea și traficul. Și, pe baza acestor parametri, selectați o floare „prieten”.

* Covoare moderne – O cameră perfect amenajată și decorată ne schimbă complet starea de spirit, permițându-ne să ne relaxăm și să ne distrăm. Un element deosebit de decor interior sunt covoarele. Pentru camerele spațioase și cele rectangulare, covoarele de bază (principale) în culori neutre sunt perfecte, reprezentând cheia pentru un aspect desăvârșit. Dacă începeți cu un covor neutru ca bază, atunci puteți să-l combinați cu un covor în stilul mobilierului. Covoarele de iută sunt perfecte pentru acest lucru. De exemplu, o textură de bază naturală, cum ar fi iuta sau sisalul, poate fi însoțită de un covor modern de tip zebră sau orice animal print. Este o modalitate de a crea straturi și de a genera un contrast notoriu și modern. Pentru aceasta, covoarele cu forme neregulate sunt perfecte, textura naturală a iutei fiind responsabilă pentru încadrare. Pentru dormitoare și băi, covoarele moi din piele de oaie pot fi suprapuse peste un altul, în ton cu camera. O tendință puternică în designul interior este aceea de a amesteca stilurile și texturile covoarelor, sub formă de straturi. Uneori, un singur covor nu adaugă nimic în cameră. O tendință foarte populară este să creați un colaj din mai multe covoare de diferite culori. Ele atribuie un efect ludic și un stil lipsit de griji. O altă tendință în prezent sunt covoarele cu modele geometrice.

* Nu țineți cont de reguli – Am păstrat pentru final această tendință tocmai pentru că este cea mai importantă și este necesar să o rețineți! Ne tot chinuim să vă familiarizăm cu tot felul de tertipuri și de sfaturi de la experți mai mult sau mai puțin (imediat) aplicabile și să vă convingem că nu știu ce culoare nu se mai poartă sau nu se asortează cu o alta, dar de fapt, NU există decât o singură regulă, cea în care vă simțiți minunat! Creați-vă spațiul pe care îl meritați și care vă face fericiți! Luați întotdeauna în considerare dimensiunea camerelor, rolul pe care acestea îl au, dar și preferințele personale înainte de a urma tendințele. Concentrați-vă asupra elementelor de calitate, pentru că sunt mult mai rezistente la utilizările intense, dar și asupra celor inspirate din mediul natural. De asemenea, nu uitați că în fiecare an trendurile se schimbă, așadar alegeți piese de mobilier care să treacă atât testul timpului, cât și pe cel al modei.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.indecortrends.com/7-key-interior-design-trends-in-2022/

https://www.veranda.com/home-decorators/advice-from-designers/g37991442/interior-design-trends-2022/

https://orangetreeinteriors.com/blogs/news/2022-interior-design-trends

https://architecturesideas.com/interior-design-trends-2022

https://www.homestolove.com.au/home-trends-2022-23028

http://www.housebeautiful.com/home-remodeling/interior-designers/tips/g864/decorating-secrets/?slide=25

https://www.loveproperty.com/gallerylist/71465/interior-design-secret-tips