2022. február 21

A liberálisok az energiaszektorban alkalmazható további ártámogatásokkal kapcsolatos kormányintézkedések lehetőségét mérlegelik

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Végrehajtó Bizottsága ma délelőtt tanácskozott a kérdésről. Az ülésen jelen volt Nicolae Ciucă miniszterelnök is, aki úgy nyilatkozott, hogy a kormány által foganatosítani kívánt intézkedésekről azt követően fog határozni, hogy ma este tárgyal a kérdésben illetékes szakminiszterekkel. A liberálisok megvizsgálják annak a lehetőségét is – amelyet a pártelnök, Florin Cîţu vetett fel – hogy csökkentik az egészségügyi biztosítási hozzájárulást és a hozzáadott értékadót.

A ma délelőtti tanácskozáson részt vesz Virgil Popescu, energiaügyi miniszter is. A megbeszélés előtt a szaktárca irányítója újságíróknak azt mondta, hogy hosszú távú intézkedéseket készített elő. Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Petruţa Dinu tájékoztatta a hallgatókat, a tervezett kormányintézkedéseket holnap reggel a koalícióban is megvitatják. (Radio România Actualităţi)

Egyetlen éjszaka 12.000 lejnyi büntetést szedett össze egy marosvásárhelyi fiatal

A 21 éves fiatalember, aki gépkocsiját vezette, előbb figyelmen kívül hagyta a közúti rendőrség megállásra felszólító utasítását, majd anyagi károkat okozó balesetet okozott és több közlekedési kihágást követett el. A szabályszegő gépkocsivezetőt egy év és két hónapra eltiltották a vezetéstől és 15 büntetést sóztak rá, amelyeknek összértéke megközelíti a 12 ezer lejt. (Radio România Actualităţi)

Bogdan Aurescu külügyminiszter részt vesz az Európai Unió tagállamainak mai, brüsszeli értekezletén

A megbeszélés napirendjén szerepel az ukrajnai és a fekete-tengeri helyzet megvitatása. Románia külügyminisztere felszólalásában beszélni fog arról, hogy a kormány hogyan értékeli a válság jelenlegi állapotát és ennek hatásait az euroatlanti régió biztonságára, beleértve egy esetleges háború kirobbanásának fenyegető perspektíváját is. Bogdan Aurescu arról is beszél, hogy Románia támogatja azon diplomáciai erőfeszítések folytatását, amelyeknek célja a jelenlegi válság békés rendezése, ugyanakkor véleménye szerint mielőbb össze kell állítani azoknak a szankcióknak a listáját, amelyeket azonnal alkalmazni kell akkor, ha Oroszország katonai agressziójára kerülne sor – tájékoztatta a sajtót a Külügyminisztérium közleménye. (RADOR hírügynökség)

Az egészségügyi miniszter ma sajtóértekezleten számolt be a járványügyi helyzetről

Alexandru Rafila szerint az egészségügyi ellátórendszer sikerrel kezelte a járvány ötödik hullámát. Helyes döntésnek bizonyult az iskolák nyitva tartása és ugyancsak így minősítette azt, hogy a kezelések nagy részét a családorvosi rendelőkben, járóbeteg-ellátásban végezték, tehermentesítve ezzel a kórházakat. Eredményesnek bizonyult a nagyobb számú tesztelés bevezetése is.

Amint arról a sajtóértekezleten jelen lévő Adriana Turea, a közszolgálati rádió riportere elmondta, a miniszter által közölt adatokból kiderül, hogy a SARS-CoV 2 vírussal fertőzöttek száma folyamatosan csökken. A korlátozásokat akkor fogják feloldani, amikor az intenzív terápiás osztályokon lévő betegek száma annyira csökken, hogy az már nem jelent nagyobb terhelést a szóban forgó egészségügyi egységek és az egészségügyi ellátórendszer számára.

A miniszter hozzátette, hogy a Covid-betegek között az omikron variáns a domináns. Ez okolható a megbetegedések 95%-áért. Rafila úgy véli, hogy három héten belül a napi fertőzés-szám három számjegyűre csökken. (Radio România Actualităţi)

Koronavírus: tovább csökkent a napi esetszám

Az elmúlt 24 órában 7.700 új fertőzést jelentettek, ami egyharmada az egy héttel ezelőtt mért értéknek. Ugyanakkor viszont 300-al nőtt a kórházba szállítottak száma. Az intenzív terápiás osztályokon hárommal vannak kevesebben, mint tegnap, számuk 1.101. Az elmúlt 24 órában 65-en haltak meg Covid-19-ben. Az ország első megyéje, amelyikben feloldották a vörös színű riadójelzést, az Suceava. Ebben a megyében az elmúlt 14 napi átlagot figyelembe véve három ezrelék alá csökkent a fertőzöttek aránya. A legmagasabb fertőzöttségi rátát Bukarestben mérték, 30 ezreléket. (RADOR Hírügynökség)

Székely Ervin, RADOR