UE amenință Rusia cu sancțiuni

Emisiunea „Agenda globală” – Realizator: Ianna Ioniţă – Luni, în timp ce miniștrii de externe francez și rus conveneau să se întâlnească vineri la Paris pentru consultări pregătitoare pentru un summit consacrat Ucrainei, anunțat de diplomația franceză, evenimentele au căpătat o turnură nouă. La Kremlin, președintele Vladimir Putin a anunțat i-a anunţat pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și pe cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, că urmează să semneze un decret de recunoaștere a celor două republici secesioniste din Donbas ca entități independente. Liderul Franței și cel al Germaniei și-au exprimat dezamăgirea la auzul anunțului. Această mișcare a președintelui Rusiei îi va permite să introducă în mod deschis forțe armate în estul Ucrainei și să sisteze negocierile de pace cu Kievul. Uniunea Europeană a făcut apel la Rusia să nu anexeze sau să nu recunoască regiunile secesioniste din estul Ucrainei, amenințând cu sancțiuni. Dacă se va produce anexarea vom aplica sancțiuni. Dacă vor fie recunoscute cele două entități voi pune sancțiunile pe masă și miniștrii vor decide, a declarat astăzi înaltul comisar pentru politica externă și de securitate Josep Borell, care a adăugat: facem apel la președintele Putin să respecte legislația internațională. Dar în cursul serii, președintele Vladimir Putin a apărut la televiziunea Russia24 cu un nou discurs în care rescrie întreaga istorie care începe cu Lenin. Simina Botar a urmărit discursul.
Vladimir Putin: Ucraina contemporană a fost creată în întregime și până la capăt de Rusia, mai exact de Rusia bolșevică, Rusia comunistă. Mai apoi, în septembrie 1989, la plenara PCUS a fost adoptat un document fatal, așa-numita politică a partidului în problema naționalităților. Nu era clar unde vor duce asemenea formulări și decizii? Cu doi ani înainte de dezmembrarea URSS, soarta sa era deja decisă. Acum, radicalii și naționaliștii, mai ales în Ucraina, își arogă realizarea independenței, dar nu e deloc așa. Dezmembrarea țării noastre unitare este rezultatul greșelilor strategice și istorice ale liderilor bolșevici, a conducerii URSS în politica economică și națională. Dezmembrarea Rusiei istorice, cu numele URSS, e pe conștiința lor.
Simina Botar: Deci, a spus Putin, Rusia este unitară și pentru o perioadă de timp doar s-a anumit URSS. Putin a acuzat Ucraina că nu a avut experiență de statalitate şi nu a făcut decât să copieze Occidentul; a acuzat Ucraina de terorism, de tendințe revanșarde și de intenția de a-şi reface depozitele de armament nuclear. Concluzia discursului a fost recunoașterea independenței celor două republici secesioniste din estul Ucrainei./ilixandru/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 februarie)