2022. február 22

Klaus Iohannis: Románia határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását

Az elnök által kiadott közlemény szerint Oroszország döntése a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának durva megsértése. „Oroszország megszegi a minszki megállapodások aláírójaként vállalt kötelezettségeit is, amelyek így értelmüket vesztik. Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, cselekedeteivel veszélyezteti a világ békéjét és biztonságát, amelyet maga az ENSZ Biztonsági Tanácsa garantál, szándékosan megsértve az ENSZ Alapokmányában és a Helsinki Záróokmányban lefektetett nemzetközi jogi elveket. A nemzetközi közösségnek határozottan, azonnal és egyértelműen szankcionálnia kell Oroszország e felelőtlen döntését” – olvasható a dokumentumban. Iohannis azt is leszögezi, hogy Románia határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és partnereivel és szövetségeseivel összehangoltan fog fellépni a megfelelő válaszintézkedések érdekében. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Románia kormánya: egy ENSZ-tagállam államiságának megkérdőjelezése revizionista megközelítés

A román kormány elítél minden olyan kísérletet, amely Ukrajna területi integritásának megkérdőjelezésére irányul – üzente a kabinet hétfő este a Twitteren. „Határozottan elítélünk minden olyan kísérletet, amely Ukrajna szuverenitásának, területi integritásának és függetlenségének megkérdőjelezésére irányul. Egy ENSZ-tagállam államiságának megkérdőjelezése olyan revizionista megközelítés, amely veszélyezteti Európa és a világ békéjét és a stabilitását” – olvasható a bejegyzésben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Kihirdette az elnök a rendkívüli helyzetben lévő külföldiek és hontalanok támogatását szabályozó törvényt

Kihirdette Klaus Iohannis államfő kedden a 2021/96-os sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt a rendkívüli helyzetben lévő külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek nyújtott támogatásról. A jogszabály előírásai szerint a román állam támogatást és gondoskodást nyújthat olyan külföldi állampolgároknak vagy állampolgársággal nem rendelkező személyeknek, akik közvetlen veszélyben vannak, vagy akiknek az élethez való joguk veszélybe került. A törvény megszabja a külügyminisztérium teendőit arra az esetre, amikor az ország legfelsőbb védelmi tanácsának határozata alapján a román állam külföldi állampolgárokat vagy hontalanokat menekít ki háborús övezetből. Ezek között szerepel a kimenekített személyek teljes ellátásának (élelmezés, ruházat, gyógyszerek, sürgősségi orvosi segítségnyújtás) biztosítása egy harmadik állam területén való ideiglenes tartózkodásuk idején, és elszállításuk a román határállomásokra és más célállomásokra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Koronavírus Romániában: Megkétszereződött az új fertőzések száma

A legutóbbi tájékoztatás óta 14 775 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – 7081-gyel többet, mint egy nappal korábban –, több mint 75 ezer eredményének feldolgozása nyomán; 1860-an újrafertőződött betegek – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt 24 órában 215 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ebből nyolc haláleset korábban következett be. 211-en más betegségekben is szenvedtek, 183-an oltatlanok voltak. A 32 beoltott áldozat 50 és 59 év közötti, illetve 80 éven felüli volt, és mindannyian más betegségekben is szenvedtek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Andrei Demeny