Selecționer spaniol pentru naționala feminină de volei a României!

Guillermo Naranjo Hernandez (44 de ani) vrea să le ducă pe „tricolore” Campionatul European din 2023.

Tehnicianul a venit luni la București și a semnat un contract valabil pe un an cu posibilitate de prelungire. Fost antrenor la CSM Târgoviște în campionatul 2017/ 2018, acesta a recunoscut că se întoarce cu bucurie în România.

”Am antrenat aici un an și a fost unul dintre cei mai frumoși ani ai carierei, pentru că am întâlnit oameni deosebiți. Imediat ce am pus piciorul în România, aceleași frumoase impresii, oamenii la fel de drăguți, domnul președinte, oamenii din federație… E un început foarte bun. România are un viitor foarte frumos în volei, are multe jucătoare tinere care, sub îndrumarea corectă și cu sprijinul federației – și văd că noua conducere vrea să facă multe lucruri frumoase – pot avea un viitor strălucit” – Guillermo Naranjo Hernandez, selecționerul naționalei feminine de volei a României.

”Domnul Naranjo a avut un lucru un plus față de ceilalți contracandidați, pentru că a spus că în special în primul an nu îl interesează în special partea materială, ci vrea să demonstreze ceea ce are de făcut, să vedem dacă într-adevăr lucrurile sunt corecte și apoi să facem un contract pe o perioadă mai lungă. Deci contractul este pe un an. Iar obiectivul este calificarea la Campionatul European 2023” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

A fost ales din 11 candidați

Procesul de selecție a noului selecționer a fost unul lung, pentru că oficialii români au încercat să găsească omul potrivit pentru această funcție.

”Am pornit de la 8 antrenori. Am mai avut trei CV-uri, deci 11, iar în final au rămas trei: doi italieni și un spaniol. Am discutat cu fiecare, am avut două runde de discuții cu fiecare din cei pe care i-am selectat. În discuțiile ei, le-am cerut să răspundă la un set de întrebări. În primul rând, care este nivelul de cunoaștere a sportivelor vis-a-vis de campionatul național. Pentru că este extrem de important să știi să preiei sau să ai cunoștințe despre sportivii care își desfășoară activitatea, 99% din ei, în campionatul național” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Încearcă să rezolve situația Alexiei Căruțașu

Unul din obiectivele noului antrenor va fi acela de a încerca să o convingă pe Alexia Căruțașu că naționala României este echipa la care se poate dezvolta așa cum visează. Ea a depus la finalul anului trecut o cerere pentru a evolua pentru Turcia.

”O să fac tot ce ține de mine ca ea să se simtă confortabil și să se convingă că avem un program nou, o nouă viziune, în care vrem ca jucătoarele să simtă că sunt importante, pentru că altfel și federația ar avea de suferit. Vrem ca ea și nu numai ea, ci toate jucătoarele, să înțeleagă că sunt importante, că opinia lor este importantă, sănătatea și viitorul lor sunt importante și că noi suntem aici pentru a ne asigura că evoluția lor crește” – Guillermo Naranjo Hernandez, selecționerul naționalei feminine de volei a României.

De altfel, tehnicianul iberic a demonstrat că deja cunoaște foarte bine fondul de jucătoare, acesta fiind unul din punctele la care a impresionat. El a făcut prezentări ample pentru zeci de jucătoare, pornind de la cele mai experimentate și încheind cu cele mai tinere.

”Una din întrebările pe care le-am adresat tuturor antrenorilor se referea la cum vede fiecare dintre ei strategia dezvoltării naționalei ținând cont că media de vârstă a echipei naționale participante la Campionatul European a fost de 22 de ani și 6 luni. Am rămas plăcut surprinși, pentru că în colectivul de jucătoare a inclus o serie de sportive care au participat la Campionatul Mondial de junioare din Mexic. Ceea ce înseamnă că valoarea respectivă a fost recunoscută și încearcă să construiască cu aceste sportive talentate” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

”Sunt temperamental. Trăiesc fiecare fază de joc”

În ceea ce îl privește, tehnicianul se autocaracterizează ca fiind un antrenor temperamental, care preferă jocul rapid și care trăiește fiecare fază de joc. El spune că preferă jucătoarele nu foarte înalte, dar rapide, celor foarte înalte, dar lente.

”Sunt o persoană temperamentală. Cred că m-am schimbat puțin cu trecerea timpului. Mi-a fost greu să-mi șterg din minte gândirea de jucător, așa că uneori mă surprind urmărind un meci din postura de jucător, nu de antrenor. Analizez foarte mult strategia de joc, sunt foarte dedicat echipei mele. Concluzionând, trăiesc fiecare fază de joc și tot ce stă în puterea mea să fac pentru echipă, fac. Stilul meu preferat de joc e cel rapid. Stilul exploziv, dinamic și jucătoare care adoptă stilul ofensiv rapid – asta-mi place! Iar jucătoarea mea ideală e una rapidă. Nu-mi place tipul de jucătoare înaltă și lentă, mie-mi plac cele dinamice, nu neapărat înalte, de 1,85 m – 1,95 m și rapide mai degrabă decât de 2,10 m și lente” – Guillermo Naranjo Hernandez, selecționerul naționalei feminine de volei a României.

Va avea antrenori secunzi din România

Prima acțiune a noului selecționer va avea loc la începutul lunii mai, când se va pregăti participarea la meciurile din Golden League, după care, în vară vor avea loc și calificările pentru Europene. Până atunci, el își va definitiva și staff-ul, care cu excepția preparatorului fizic, care e grec, va fi format din români.

”Staff-ul este încă în discuții. Cerința noastră a fost ca staff-ul să fie format din antrenori români, pentru că avem nevoie să crească și antrenorul român. Cerință pe care am avut-o și la celălalt antrenor. Singurul străin pe care îl va aduce este preparatorul fizic, care este grec. Sunt o echipă, de regulă sunt lucruri pe care ei deja le-au stabilit, știu ce au de făcut, și atunci noi nu putem interveni” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

A participat cu naționala Greciei la ultimele două Campionate Europene

Pentru a fi siguri că fac mutarea bună, oficialii federației române au cerut referințe atât de la omologii lor greci, cât și din Germania, acolo unde spaniolul antrenează la SC Potsdam, ocupanta locului 2 în clasament. Cu naționala Greciei, selecționerul a participat la ultimele două Campionate Europene. De altfel și experiența acumulată la cârma reprezentativei elene a contat în numire.

”A contat în sensul în care am văzut că echipa Greciei a avut un câștig din locurile în clasamentul mondial, a avansat datorită muncii dumnealui. Am discutat și cu federația greacă, cerând anumite lămuriri, am discutat cu CSM Târgoviște, cu fostul președinte, domnul Prisăcaru, am vorbit în Germania, adică am luat toate informațiile necesare ca să știm la un moment dat care sunt calitățile și pro și contra, și pozitive și negative ale acestui antrenor” – Adin Cojocaru, președintele Federației Române de Volei.

Mai știe cuvinte în română și ține cu Real Madrid

Chiar dacă a plecat din România de patru ani, Guillermo Naranjo a păstrat amintiri foarte plăcute din perioada petrecută la Târgoviște. În plus, încă mai știe cuvinte în limba română și abia așteaptă să mănânce o ciorbă a la grec.

”Am amintiri foarte plăcute de atunci. Vorbeam cu domnul președinte și-i spuneam că am petrecut minunat cu fostul președinte de la CSM Târgoviște și cu toți oamenii din Târgoviște. Am doar amintiri plăcute, mi-am făcut mulți prieteni și am lucrat bine cu cei din staff. Doar amintiri frumoase. Știu să mai spun <Ce faci?>, <Bine>, <Bună dimineața!> Dacă mă gândesc mai mult, găsesc mai multe, sunt multe cuvinte din latină, e foarte asemănătoare cu spaniola, <Pantalon> – e același cuvânt, nu?” – Guillermo Naranjo Hernandez, selecționerul naționalei feminine de volei a României

El recunoște că, deși este un mare susținător al lui Real Madrid, nu a fost neapărat un fan al lui Cristiano Ronaldo.

”Sunt fan Real Madrid. Nu al lui Cristiano Ronaldo, dar dacă trebuie să aleg între el și Messi, îl aleg pe Cristiano Ronaldo” – Guillermo Naranjo Hernandez, selecționerul naționalei feminine de volei a României.

Cine este Guillermo Naranjo Hernandez

Născut la 18 iunie 1977, Guillermo Naranjo Hernandez se află la a doua experiență de selecționer din carieră. El a mai antrenat în perioada 2018 – 2021 naționala Greciei, cu care a participat la ultimele două turnee finale ale Campionatului European. La ediția din 2019 a ocupat locul 14 (România a fost pe 13), iar la ediția din 2021 s-a clasat pe poziția a 22-a (România a fost pe 23).

Din sezonul 2018/ 2019 este antrenorul echipei feminine SC Potsdam, ocupanta locului secund în clasamentul din Germania. Nu este la prima experiență în Bundesliga, deoarece în perioada 2013-2017 a antrenat-o pe Allianz MTV Stuttgart, cu care a cucerit Cupa Germaniei (2015 și 2017) și Supercupa Germaniei (2016). În 2015 și în 2017 a terminat pe locul 2 în campionat.

Antrenor la CSM Târgoviște în sezonul 2017/ 2018 – a terminat atunci pe locul 4, după CSM București, Volei Alba Blaj și Știința Bacău – Guillermo Naranjo Hernandez a condus în sezonul 2018/ 2019 formația poloneză de primă divizie Enea PTPS Pila.