UDMR consideră drept o decizie iresponsabilă recunoaşterea de către Moscova a independenţei republicilor separatiste

Uniunea Democrată Maghiară din România consideră ca fiind o decizie iresponsabilă faptul că Moscova a recunoscut independenţa celor două republici separatiste din Ucraina – a afirmat marţi, pe pagina sa de socializare, preşedintele UDMR, vicepremierul Hunor Kelemen.

Liderul UDMR a precizat: forţele armate ruse care au invadat Ucraina au intrat în această ţară nu în scopul menţinerii păcii, ci este vorba despre o agresiune în scopul ocupării unor teritorii. În opinia lui Hunor Kelemen, prin aceasta, Rusia nu numai că pune în pericol pacea în Europa, ci încalcă bazele dreptului internaţional. „Susţinem poziţia Uniunii Europene, iar România, ca membră a NATO, trebuie să acţioneze cu cea mai mare responsabilitate, contribuind la căutarea pe cale diplomatică a unei soluţii paşnice, la impunerea unor sancţiuni împotriva Rusiei şi la acţiunile de apărare ale NATO” – a mai precizat preşedintele UDMR.

Şi alte partide politice, precum şi conducătorii statului român au condamnat şi au catalogat drept o încălcare gravă a dreptului internaţional faptul că Rusia a recunoscut independenţa declarată unilateral a teritoriilor Doneţk şi Luhansk. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a urgentat adoptarea, de către comunitatea internaţională, a unor sancţiuni ferme şi imediate. Guvernul de la Bucureşti a condamnat punerea sub semnul întrebării a suveranităţii şi integrităţii teritorilale ale Ucrainei, precizând că revizionismul periclitează pacea în Europa şi în lume./ademeny/gpodea

MTI – 22 februarie