Date ale INSP arată că mai bine de jumătate din cazurile de COVID-19 diagnosticate săptămâna trecută au fost la persoane vaccinate

Realizator: Mai bine de jumătate din cazurile de COVID-19 diagnosticate săptămâna trecută au fost la persoane vaccinate, arată date ale Institutul Naţional de Sănătate Publică. Dintre acestea, 47% erau fie proaspăt vaccinate, fie aveau mai mult de şase luni de la ultima doză, dar formele de boală au fost în general uşoare. În schimb, cele mai multe decese asociate s-au înregistrat în rândul celor nevaccinaţi, aproape 84%. Reporterul RRA Adriana Turea are mai multe informaţii:

Reporter: Medicul virusolog Simona Ruţă spune că aceste date arată că și persoanele vaccinate se pot infecta, însă formele pe care le fac nu necesită internare sau tratament cu oxigen.

Simona Ruţă: Este cunoscut deja şi validat în practică faptul că persoanele vaccinate se testează mult mai frecvent, se testează tot când au simptomatologie respiratorie uşoară şi se testează şi atunci când sunt contacţi cu un caz confirmat de COVID. În timp ce persoanele nevaccinate au o anumită reticenţă şi faţă de testare sau, dacă se testează, se testează la domiciliu, folosind teste antigen rapide comercializate, şi nu la medicul de familie, nu sunt înregistraţi în foarte multe cazuri.

Reporter: Iar explicaţia în situaţia celor care s-au vaccinat imediat după vaccinare este?

Simona Ruţă: Vaccinul nu reuşeşte să ne protejeze imediat după administrare. Trebuie să avem un interval de timp, de câteva zile, de obicei o săptămână de la administrarea dozei de vaccin şi până la instalarea unui oarecare nivel de protecţie. În acest interval de timp, infecţia este posibilă, aşa cum este posibil ca o persoană care merge să se vaccineze să fie deja infectată.

Reporter: Profesor doctor Simona Ruţă a adăugat că apariţia tulpinii Omicron a diminuat perioada de la contactul cu o persoană infectată până la apariția simptomelor la două, trei zile.

Realizator: Între timp, mai puţin de 1.000 de oameni au început în ultimele 24 de ore o schemă de vaccinare anti-COVID-19. Continuă însă să scadă şi numărul cazurilor noi de COVID-19. La prânz au fost anunţate aproximativ 11.500 de infectări, cu 6.000 mai puţine faţă de acum o săptămână. Aproape o treime din cazurile noi au fost diagnosticate în Bucureşti. În spitale sunt cu 500 de pacienţi mai puţini ca ieri, dar la terapie intensivă sunt în continuare peste o 1.000 de oameni. Bilanţul de astăzi indică şi 119 decese, din care nouă sunt mai vechi.#HUN/aburtica/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 februarie