Grupul de luptă aliat care va fi dispus pe teritoriul României urmează să fie operaționalizat în această primăvară

La noi în țară se implementează decizia privind operaționalizarea unui grup de luptă NATO. România are deja o brigadă NATO pe teritoriul național și trei comandamente aliate. Un grup de luptă al alianței comandat de Franța va fi găzduit de România în cadrul măsurilor aliate de întărire a flancului estic. Analiza lui Radu Dobrițoiu pentru „Agenda globală”.
Reporter: Radu Dobriţoiu – Grupul de luptă aliat care va fi dispus pe teritoriul României urmează să fie operaționalizat în această primăvară, potrivit informațiilor prezentate la recenta reuniunea a miniștrilor apărării din NATO. Statul Major al Forțelor Terestre a anunțat deja finalizarea demersurilor necesare declarării capacității operaționale inițiale a grupului de luptă NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe flancul estic. Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a făcut precizări pentru presa militară în legătură cu acest grup de luptă aliat.
Vasile Dîncu: Mai este nevoie de câteva elemente care țin de decizii tehnice. Noi am depășit, să spunem, prima fază în care, împreună cu partea franceză, am evaluat capabilitățile lanțe și posibilitățile de a aduce un battlegroup de în jur de 1.000 de luptători în România. Suntem optimiști că în această primăvară vom reuși să finalizăm aceste proceduri care țin de decizia NATO.
Reporter: Statele Unite au anunțat că suplimentează numărul militarilor din România cu 1.000, dar acest lucru este pentru o perioadă determinată, până când se va operaționaliza o structură de forțe permanentă denumită de NATO Grup de luptă. Jens Stoltenberg, în cadrul reuniunii miniștrilor apărării, a reiterat înființarea grupului de luptă în țara noastră și a salutat propunerea Franței de a comanda un astfel de grup de luptă în România. Comandanții noștri militari vor elabora detaliile și vor trimite rapoarte în câteva săptămâni, a declarat secretarul general al NATO. În prezent, pe teritoriul României este operaționalizată o brigadă multinațională NATO cu sediul la Craiova, din care face parte și un detașament cu blindate din Polonia. Pe teritoriul țării noastre mai sunt trei structuri NATO operaționalizate: un comandament de corp de armată la Sibiu, unul de divizie la București, tot în capitală avem și unitatea de integrare a forțelor NATO. Totodată, Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în cele trei baze de la Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI