2022.február 24

Klaus Iohannis államelnök telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

Klaus Iohannis államelnök Románia támogatásáról és szolidaritásáról biztositotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Oroszország felelőtlen katonai agressziójával szemben. Twitter-üzenetében Klaus Iohannis leszögezte, hogy a partnerek gyors összehangolt akciója révén nyújtanak humanitárius segítséget Ukrajnának. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Klaus Iohannis államelnök kijelentette, hogy hazánkat nem vonják be az ukrajnai katonai konfliktusba

Klaus Iohannis államelnök kijelentette, hogy hazánkat nem vonják be az ukrajnai katonai konfliktusba és a románoknak nem kell félniük biztonságuk miatt. Az Ország Legfelsőbb Védelmi Tanácsának csütörtöki ülése után, az államelnök megemlitette Románia NATO-tagságát, ami „széleskörű biztonsági garanciát szavatol”. A NATO- és az EU-tagság, valamint az Egyesült Államokkal megkötött Stratégiai Parnerség „rendkívül szilárd biztonsági ernyőt” biztosit számunkra. Történelmünk során soha nem voltunk jobban védve, mint most az esetleges agresszióktól, hangsúlyozta Klaus Iohannis. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Románia NATO-egyeztetést sürget az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelye alapján

Románia az Észak-atlanti Szerződés negyedik cikkelyének aktiválását kezdeményezi az Ukrajnát ért orosz támadás miatt, jelentette be csütörtökön közösségi oldalán Bogdan Aurescu román külügyminiszter. A hivatkozott cikkely szerint a NATO-tagországok tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a tagországok egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti. Aurescu szerint a NATO-nak egyeztetési mechanizmust kell működésbe hoznia, amely figyelemmel kíséri az Ukrajna elleni irányuló orosz támadás biztonsági kihatásait. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Románia ukrán menekülthullámra számit

Románia ukrán menekülthullámra számit és a hatóságok már készülnek a menekültek befogadására. Suceaván már megtalálták a módját a konfliktusövezetből menekülők elszállásolására és biztositott a személyzet is a menekültek ellátására. „A Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelősége által rendelkezésre bocsátott, 201 személy elszállásolására alkalmas  mobil tábor minden szükséges felszereléssel rendelkezik és maximum 12 órán belül üzemképes”, nyilatkozta Alexandru Moldovan prefektus. Időközben az ukrán Ismail régióból több tanár felvette a kapcsolatot a galaci Alsó-Duna Egyetemmel, amellyel munkakapcsolatot ápolnak, és közölték, hogy családjukkal együtt szeretnék, ha elszállásolnák őket Galacon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A védelmi minisztérium jelentése szerint egy orosz katonai hajó a Fekete-tenger nemzetközi vizein eltéríti vagy leállítja a kereskedelmi hajókat

A román védelmi minisztérium közlése szerint a román haditengerészet szervezetei által begyűjtött megfigyelési adatokból az következik, hogy egy orosz katonai hajó eltéríti vagy leállítja a Fekete-tenger nemzetközi vizein, pontosabban hazánk kizárólagos gazdasági övezetének északi határán hajozó, az ukrán kikötők felé tartó kereskedelmi hajókat. A minisztérium ugyanakkor cáfolta az esetleges orosz agresszióról szóló információkat a Fekete-tenger egyik stratégiai, katonai és gazdasági pontján, a Sulinától kevesebb mint 50 km-re fekvő Kigyó-sziget térségében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

A Tarom társaság március 4-ig felfüggeszti a Kisinyóvba induló és onnan érkező járatokat

A nemzeti légitársaság hat járatát törölték a Moldovai Köztársaság légterének lezárása miatt. Az ezekre a járatokra jeggyel rendelkező több mint 1 000 utas a jegyérték visszatérítését, vagy egy Tarom utalványt igényelhet, amelyet a jövőben más utazásokra is felhasználhat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.24)

Rozália Gănciulescu – RADOR