„Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență” (Maia Sandu)

Realizator: În contextul situaţiei din Ucraina, autorităţile de la Chișinău sunt şi ele în alertă maximă. Republica Moldova intră în stare de urgență. Președintele Maia Sandu a convocat, după cum bine știți, dimineață, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. Au fost stabilite deja măsurile pe care le va lua Republica Moldova în urma atacului lansat în estul Ucrainei de către Rusia. Şi vreau să ne reamintim ce spunea Maia Sandu cu puțin timp în urmă.
Maia Sandu: Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgență. Tot astăzi va fi convocată ședința Comisiei Situații Excepționale pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crize și provocărilor umanitare.
Solicit cetățenilor Republicii Moldova, care se află în vizită sau ședere în Ucraina, să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentate. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit, instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În același timp, guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați./rpatulea/pvelisar

(TVR 1 – 24 februarie)