Programul Cultural Timișoara 2023 actualizat, consolidat și adaptat de către Echipa Curatorială are susținerea Comisiei Europene

Timișoara a primit vești bune de la Comisia Europeană pe Cultură, după actualizarea și consolidarea Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Reprezentanții Comisiei Europene au transmis Centrului de Proiecte că munca din ultimele luni a Echipei Curatoriale poate reprezenta „o bază solidă pentru a merge mai departe fără întârziere”.

„Programul actualizat este, în mod clar, una dintre cele mai importante reușite din ultimele luni și o piatră de hotar esențială pentru 2023, fiind cu siguranță rezultatul pozitiv al efortului uriaș al noii Echipe Curatoriale, care oferă proiectului îndrumarea artistică și expertiza strategică solidă pe care le-a solicitat panelul (de experți independenți care monitorizează progresul Timișoarei – Capitală Europeană a Culturii, din partea Comisiei Europene – n.n.)”, a transmis Barbara Gessler, Head of Unit Creative Europe – Comisia Europeană și Directoratul General Educație și Cultură.”

„Mă bucur să constat că acest program actualizat este aliniat la obiectivul, viziunea și obiectivelor dosarului de candidatură inițial depus de Timișoara, urmând aceleași Stații și Trasee, și incluzând partenerii menționați inițial. Multe proiecte au potențialul de a

reaprinde un sentiment de cetățenie activă în oraș și în Europa, așa cum a fost dintotdeauna intenția/conceptul Capitalei Europene a Culturii (la Timișoara – n.n.)”, a adăugat Barbara Gessler în scrisoarea transmisă Centrului de Proiecte.

„Sperăm că acest program cultural actualizat poate constitui o bază solidă pentru a merge mai departe fără întârziere, o bază pe care să se bazeze toți cei trei parteneri instituționali ai Timișoara 2023, Primăria, județul și administrația centrală, să poată lucra împreună și să găsească cele mai potrivite mecanismele necesare pentru a asigura nivelul de finanțare necesar unui proiect declarat de prioritate națională. Proiectul dumneavoastră are potențialul de a avea o rezonanță puternică și de a transmite foarte pozitiv mesaje foarte pozitive în întreaga Uniune Europeană, iar noi contăm pe Timișoara, județul Timiș și România să îl materializeze”, se mai punctează în mesajul Barbarei Gessler.

Echipa Curatorială Timișoara 2023 este formată din șapte profesioniști din domeniul culturii, selectați de către un juriu independent în urma unui apel internațional, lansat de către Centrul de Proiecte în toamna anului 2021.

„Comunitatea este adevărata forță a acestui proiect care va schimba orașul pentru mulți ani de acum înainte. Îi așteptăm alături de noi pe toți ce care simt că aparțin acestei comunități. Pentru că titlul de Capitală Culturală Europeană este al Timișoarei și al timișorenilor, nu al unei persoane sau al unei asociații, lucru confirmat de Comisia Europeană în toate documentele oficiale. Doresc să felicit Echipa Curatorială care a lucrat intens în ultimele luni pentru adaptarea bid book-ului cu care orașul a câștigat acest titlu la noul context în care trăim. Scrisoarea de felicitare primită de la Comisia Europeană confirmă aceste eforturi pe care noi, împreună cu o echipă de profesioniști, le facem pentru ca anul 2023, să fie unul de succes pentru Timișoara”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Reamintim că la mijlocul lunii februarie Echipa Curatorială Timișoara 2023 a definitivat un proces extrem de important: aducerea la zi a Programului Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Programul Cultural actualizat a fost transmis  Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Consiliului Județean și poate fi citit aici.

Conținutul artistic al Programului Cultural actualizat provine de la operatorii culturali incluși în proiect, iar demersul respectă atât obiectivele strategice din dosarul de candidatură, cât și cerințele recente legate de contextul sanitar actual. Versiunea actualizată cuprinde și o serie de proiecte noi, incluse în program în funcție de mai multe criterii: operatori culturali care au dezvoltat proiecte ulterior selecției titlului, în conformitate cu viziunea artistică a proiectului, câștigători în cadrul a cel puțin două sesiuni de finanțare și să fi demonstrat consecvență și un program coerent pe parcursul mai multor ani.

În perioada următoare, Centrul de Proiecte va deschide programul de finanțare pentru organizațiile-gazdă și partenerilor acestora din Programul Cultural Timișoara 2023, dar vor lansa și noi apeluri de proiecte pentru consolidarea Programului.